Dobro jutro, Novi Sade, jesi li prestonica kulture ili šovinizma?

Dobro jutro, Novi Sade, jesi li prestonica kulture ili šovinizma?

I dok se u gradu godinama lome koplja oko toga da li Novi Sad treba da dobije "Spomenik nevinim žrtvama 1944/45", da nije sve bajno i sjajno kako kaže gradonačelnik, pokazao je i jedan događaj koji se juče brzinom munje proširio medijima, a posebno društvenim mrežama.

SSP: Spomenik "nevinima" s imenima fašističkih zločinaca je izrugivanje žrtvama


Naime, u jednoj novosadskoj osnovnoj školi bila je završna priredba na kojoj su deca četvrtog razreda igrala i pevala uz pesmu "Ne volim te Alija, zato što si Balija". Osude i komentari i dalje pljušte sa svih strana, traži se kažnjavanje odgovornih ali, naravno, mnogo je i onih koji se bave "zamenom teza", podsećaju na bombardovanje, Tompsona, zločine nad Srbima... 

Slično je bilo i kad se nastavnik u drugoj novosadskoj školi slikao sa "Srpčićima". U tom slučaju je "Pojeo vuk magarca", a šta će biti sada, videćemo.  

Nastavnik hemije u NS objavio fotografiju sa đacima uz potpis "Srpčići moji"


Žao nam je što ove generacije nemaju bar prividnu svest o zajedništvu, što ne odrastaju uz, nekome možda i ofucanu floskulu o "bratstvu i jedinstvu", a još je poraznije što se u komentarima na sve sporne događaje nismo udaljili ni od Drugog svetskog rata, a kamoli od ratova devedesetih.


"Tvrđava mira"

Samo da podsetimo da se trenutno promoviše programski luk "Tvrđava mira" te da se Novi Sad spominje kao Evropska prestonica mira. Povodom toga, danas će se govoriti i o grafitima koji veličaju ratne zločince i o potrebi za iskazivanjem nacionalizma na javnim mestima. U jednom mulitnacionalnom gradu zaista bi trebalo biti normalno da smo ove teme davno stavili u neke prašnjave fioke prošlosti.  

Servisne informacije

Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu za poslednja 24 sata rođeno je 18 beba  osam devojčica i 10 dečaka, od čega su dve porodilje na svet donele blizance muškog pola. Čestitamo!

Struje nema u delovima Novog Sada, Petrovaradina i Kaća, a bez vode su Mornarska ulica i to osam sati, kao i deo Starog grada. 

Deo Telepa u četvrtak osam sati bez vode


Korona presek

Prema poslednjem izveštaju instituta "Batut", u Srbiji je registrovano 480 novozaraženih, a od Kovida-19 je zvanično preminulo pet osoba. Uz pomoć respiratora diše devetoro obolelih. U Novom Sadu je 21. juna zabeleženo 26 novih slučajeva korone.

Početkom jula novi talas korone u Srbiji?

Navigator

Večeras u gradu će biti mnogo zanimljivih događaja, pričaće se o tome da li je "bolji" Beograd na vodi ili Novi Sad na vodi, a stižu nam i sjajni gosti iz Splita. 

A za sam kraj, jedna lepa vest:

Oceni vest:
9
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mržnja jeste ljudsko pravo

  pre 94 dana i 2 sata

  ...da čpočnu ono, što mi nećemo ili ne umemo. Da vrate Srbiju u pne šine koje su nam isprojektovali. Jer njih ne interesuju zaista ni gejevi ni ljudska prava - već manipulacija njima.
  Kad kažem d aje mržnja ljudsko pravo, to je seampo negativno osećanje - na koje svaka jedinka ima pravo. Ne možete operisati čoveka, odstraniti mu određena osećanja i to nazvati
  evropskom jedinkom. Ima pravo čovek da ne voli, ne simpatiše ili mrzi iz dna duše.
  Jedino što mu možete zabraniti (ali ne i sprečiti) to..

  Oceni komentar:
  3
  2
 • Oba osećanja su jednaka prava 3

  pre 94 dana i 2 sata

  ... to je da ih javno iskaže.
  Dakle, zabraniti mu da peva Aliju- Baliju. Međutim, nećete to učiniti i Hrvatima. Druge su vere, podobni i mili Evropi, pa oni mogu tompsonirati dokle hoće.
  Takođe je to i sa Bosancima. Oni su mili americi, pa mogu tamo pevati šta hoće i koliko hoće.
  Jedino za nas važe posebni zakoni o informisanju, posebna "nezavisna" sudstva (nezavisna od uticaja našeg naroda - ali ne i od EU).
  Videli smo kako je u Jugsolaviji prošlo bratimljenje.
  A na jesen ćemo videti MI6 i...

  Oceni komentar:
  5
  5
 • lalans

  pre 94 dana i 28 minuta

  BRAVOOOOOOOOO!!! Ya Šocija i UDOMITELJA (udomiteljku). Živeliii!!!

  Oceni komentar:
  2
  3
 • Šiomiga Đuro

  pre 93 dana i 17 sati

  Za vašu informaciju, ime pjesme je "Ne volim te Alija".

  Oceni komentar:
  2
  0