Dobro jutro, Novi Sade, srpska Venecijo

Dobro jutro, Novi Sade, srpska Venecijo

Prava letnja kiša, jaka i relativno kratkotrajna, u kombinaciji sa ledom, zalila je juče naš grad.

Bila je temeljna i okupala ga je "od glave do pete". 

Neki bi rekli, super, kupanje je zdravo, taman malo da se osveže ulice s obzirom da je njihovo redovno pranje postalo misaoni pojam. 

Ali nije baš tako...

FOTO i VIDEO: Jak pljusak poplavio pojedine ulice, neke saobraćajnice zatvorene, padao i led...

Kupanje je bilo takvo da smo opet imali kolaps – sve više poplavljenih ulica, raskrsnica, dvorišta, podruma, a u mnogim delovima grada izlila se i kanalizacija tako da je ovo "kupanje", kao i većina prethodnih, bilo kontraproduktivno jer smo se nakon kiše šetali još prljavijim ulicama.

SSP: Ako Grad ne želi da gradi kanalizaciju, neka plati obećanu odštetu

Takođe, čim je počela kiša, Novi Sad i okolina su ostali bez vode, a neki i bez struje.

Šta je zabrinjavajuće?

Kada živite u nekom normalnom gradu, onda bi trebalo da se radujete kad čujete da se u njemu nešto radi, da se sređuju ulice, kolovoz, rekonstruiše infrastruktrua. Međutim, poslednjih meseci smo svedoci toga da, čim padne kiša, osim nestanka vode tamo gde treba da je bude, dobijemo ogromne količine vode (i to prljave) tamo gde joj nije mesto, a indikativno je da je sve više poplavljenih ulica i to najviše onih koje su skoro "popravljane".

Juče su opet krovovi automobila virili ispod nadvožnjaka u Partizanskoj za koji je rečeno da su vredni radnici iz Kine popravili tako da ćemo zaboraviti na zadržavanja vode.

Novosađani znaju da se ovde kod malo jače kiše ispod nadvožnjaka zadržavala atmosferska voda, što je izvođač radova sada doveo do perfekcije, i nećemo više morati da sa pumpama rešavamo te probleme – kazao je u februaru, na otvaranju Partizanske ulice, nakon radova čiji je rok nekoliko puta probijen, gradonačelnik Đurić.

I šta ćemo sad?

Šta ćemo i sa nadvožnjakom u Temerinskoj gde je takođe haos pri svakoj jačoj kiši, sa turbo kružnim tokom u kom je i sinoć bio haos, sa Slanom barom gde ljudi muku muče od kako im je "sređen" kolovoz, sa Futoškim putem Jevrejskom, ulicama Maksima Gorkog i okolinom u kojoj pre nije bilo ni blizu toliko vode, sa mnoštvom poplavljenih ulica u kojima Novosađani pre nisu imali problema, sa Stražilovskom koja je za vikend otvorena za saobraćaj nakon rekonstrukcije, a na naslovnoj fotografiji vidite kako je juče izgledala.

Upravo smo saznali i da je poplavljen suteren Gimnazije Isidora Sekulić koja je takođe skoro renovirana.

Poplavljen suteren "Isidorine" gimnazije, otkazana nastava

Podbara je juče "ponosno" nosila svoje ime... 

Šta ćemo sa potopljenim podrumima i garažama u kojima im je pričinjena šteta na imovini, a stanari kvadrate platili basnoslovno... 

VIDEO: Poplava u garaži na Podbari

Odgovor nadležnih je uglavnom uvek isti – pala je "stoletna kiša", kanalizacija nije mogla da primi tu količinu vode. Pa, normalno kad Grad konstatno ide u visinu, a kapaciteti se ne povećavaju.

Da li ste možda razmišljali da nekad pitate stručnjake šta da radite i da li se ikada pitate šta ćete kad odete s vlasti?

Dok ne rešite ova važna pitanja, možda biste mogli bar Novosađanima da podelite besplatne gumene čizme i kabanice, poneki čamac, gondolu možda, a može i grablje i "motorke" pošto čišćenje grada nakon oluje koja je bila 21. jula još nije završeno.

Oceni vest:
27
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • IZNOGUD

  pre 91 dan i 12 sati

  Hahaha...pa takvo stanje je decenijama. Problem nema rešenja za svaku vlast ????. Nijedna vlast nije učinila ništa....ima pokušaja...ali rezultata nemaaa

  Oceni komentar:
  2
  3
 • Aleksandra

  pre 91 dan i 12 sati

  Peti dan cesma u limanskom parku nepristupacna, potopljena u 40cm vode i izliva se dalje.Neko je bacio nesto u odvode i sva 3 odvoda su blokirana.Nivo vode prljave muljave raste i izliva se, Pocinje i da smrdi.JKP ne saniraju to.Cesma decenijama funkcionise, 2023.prvi put da je nepristupacna i nesanitarna.

  Oceni komentar:
  0
  5