Dobro jutro, Novosađani, da li slavite Dan zaljubljenih ili Svetog Trifuna?

Dobro jutro, Novosađani, da li slavite Dan zaljubljenih ili Svetog Trifuna?

Pred je dan koji obećava... solidno vreme, mnogo ljubavnih poruka, verovatno i popijenog vina a, kako nam se čini od jutros – i mnogo suvih slavina.

Trenutna temperatura u Novom Sadu je 8°C a, kako najavljuju meteorolozi, očekuje nas promenljivo vreme sa maksimalnih 12 Celzijusa. Od sutra još toplije.

Biometeorološka situacija može izazvati uobičajene tegobe kod većine hronično obolelih. Oprez se savetuje srčanim i psihičkim bolesnicima. Glavobolјa i razdražlјivost su moguće meteoropatske reakcije.

U periodu od 12. februara (subota) u sedam sati, do 14. februara (ponedeljak) u isto vreme, u Betaniji je rođeno 17 beba – pet devojčica i 12 dečaka, od čega je jedna porodilja na svet donela blizance muškog pola. 

Bez struje su delovi Novog Sada, a vodu nemaju delovi Novog Sada, Petrovaradina, Kaća i ceo Bukovac.

Korona presek

Prema poslednjem izveštaju instituta "Batut", u Srbiji je registrovano 6.036 novozaraženih, a od Kovida-19 je zvanično preminuo 61 pacijentUz pomoć respiratora diše 189 obolelihU Novom Sadu je 12. februara zabeleženo 196 novih slučajeva korone.

Danas slavimo Dan zaljubljenih (Sveti Valentin) i Svetog Trifuna, zaštitnika vinograda, čuvara useva od nepogoda i štetočina, ali i zaštitnika iskrene ljubavi svih hrišćana. Na ovaj dan vinogradari izlaze u vinograd da orežu barem jedan čokot vinove loze i poliju ga vinom. Veruje se da će grožđe tako dobro roditi. Prema još jednom verovatnju. ako na svetog Trifuna pada kiša, dobro će roditi i šljiva.

Smatra se i da ovim danom stiže proleće, da se budi priroda i najuzvišenije osećanje kod ljudi, ljubav.


Ako želite da ga provedete s voljenom osobom u nekom od novosadskih restorana, pročitajte šta smo izdvojili za vas. Takođe, pripremite se i za, nešto više cene cveća nego inače.  

NAŠ IZBOR: Romantični restorani u Novom Sadu

PITALI SMO: Koliko danas košta ruža, a koliko cvetni aranžman


Ako su vaš izbor bioskop, pozorište ili svirka, pogledajte šta se nudi u Navigatoru. U SNP-u vas čeka Mirjana Karanović kao legendarna Petrija, a u "Operi" Amajlija.

Petrija po drugi put među Novosađanima

Oceni vest:
6
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan