Dobro jutro, Novosađani, malo je hladno, ali uvek može i gore

Dobro jutro, Novosađani, malo je hladno, ali uvek može i gore

Da državne institucije nisu dobile preporuku o štednji energije, verovatno ne bismo osetili koliko je u stanovima, kancelarijama i na drugim mestima hladno u ovim prelaznim periodima kad grejanje još uvek nije počelo jer, pobogu, pa još je leto.

Naravno, nismo ni očekivali da će sredinom septembra biti topli radijatori, nije problem obući se malo bolje, ali leto nas je izdalo, nećemo ga pamtiti po dobrom. Prvo ona strašna suša, sada obimne kiše i hladnoća, a uz sve to rat u Ukrajini, najavljena nestašica energenata i stroge smernice Vlade o tome šta se sme, a šta ne. Onda i vama, kad počnete da se smrzavate u stanu u kom je, do pre samo par nedelja bilo preko 30 stepeni, bude neprijatno da uključite grejalicu, klimu, jer neko tamo gine, gladuje, smrzava se NAPOLJU, a mi, "potomci junaka" sad kukamo što nam je ispod 20 stepeni u stanu. Oblači još dva sloja garderobe (budi srećan što je imaš), umotaj se u ćebe i čekaj 1. oktobar kad je teoretski moguće prvo uključivanje grejanja u Novom Sadu!

"Toplane Srbije": Odlaganje grejne sezone povećalo bi potrošnju struje

A ako je nama hladno, pitamo se kako je tek Indijcima koji u našem gradu snimaju seriju, a kod njih blizu 30°C. 

Na Trgu slobode se snima indijski špijunski triler

Da ipak budemo malo optimistični, a to se uglavnom i desi kad nas probudi Sunce, iako će i narednih dana biti kiše, idemo polako ka nekom Miholjskom letu i nadamo se da će biti bolje od onog pravog.

U petak stiže jesen i trajaće šest minuta duže nego prošle godine


Ozbiljne teme 

Rat u Ukrajini, umesto da se smiruje, nažalost, kao da svakim danom sve više eskalira, priča se o Trećem svetskom ratu, posebno od kada je Putin proglasio "delimičnu" mobilizaciju, a sve više počinje da utiče i na nas. Juče je na beogradski aerodrom stigao veći broj Rusa koji beže od rata a, kako javljaju mediji, cene karata su dostizale rekordne iznose jer, uvek je "lepo" zaraditi na tuđoj nesreći...

U BEOGRAD DANAS SLETELA VEĆA GRUPA RUSA: Nakon Putinove objave rasprodati letovi iz Rusije 

Ovo povlači mnoge probleme pa se, npr, ljudi koji iznajmljuju stanove u Novom Sadu boje da će im gazde povećati kirije jer su Rusi bolje platiše.


Šodroš, opet

Ljubitelji prirode u Novom Sadu čine sve da zaustave radove koji će, prema njihovom mišljenju, uništiti jednu od poslednjih oaza u gradum, a juče su nam preneli vesti iz Strazbura.

"Svet i Dunav": Bernska konvencija otvorila proces zbog Šodroša, traži se obustava radova


Hrana

Mi smo se malo raspitivali šta je ukusnije, isplativije, zdravije, a malo smo i prošetali do Sremskih Karlovaca.

ISTRAŽILI SMO: Da li je isplativije kupiti ili praviti zimnicu  

RESTORAN "PASENT": Lepota hrane i ambijenta na obali Dunava u Karlovcima


Servisne informacije 

Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu za poslednja 24 sata rođeno je 19 beba  osam devojčica i 11 dečaka. Čestitamo!

Juče je izmenjen režim saobraćaja u delu Podbare, a od danas je Ulica Bajči Žilinskog zatvorena za saobraćaj.

Struje nema u delovima Novog Sada i Sremske Kamenice, vode – u delovima Novog Sada i Klise, a bez tople vode je ulica na Novom naselju.

Korona presek

Prema poslednjem izveštaju instituta "Batut", u Srbiji je registrovano 2.435 novozaraženih, a od Kovida-19 zvanično je preminulo 11 osoba. Hospitalizovano je 470 pacijenata, a uz pomoć respiratora diše 26 obolelih.

U Novom Sadu su 20. septembra zabeležena 72 nova slučaja korone. U Kovid bolnici na Mišeluku juče je na lečenju bilo 98 pacijenata, od kojih je osmoro zahtevalo primenu mehaničke ventilacije.

SSP: Otvorite Gradsku bolnicu na Mišeluku i za ne-kovid pacijente


Dan bez automobila

Danas je Dan bez automobila pa, ako ne morate, nemojte ga voziti, promuvajte se sa svojim dvotočkašem na Kritičnoj masi, posle možete i na neku svirku ili u bioskop (četvrtak je, delimo ulaznice za film u Areni), a danas počinje i prvi Festival telesne muzike u Karlovcima. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by mojnovisad.com (@mojnovisadcom)


U četvrtak je "Dan bez automobila", na programu su Kritična masa i tribina  

Festival "Novi balkanski ritam" počinje 22. septembra u Sremskim Karlovcima


Puno zanimljivih dešavanja, još samo da nas vreme posluži.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan