Dobro jutro, Novosađani, proleće dočekujemo sa išaranim, izlepljenim i razrovanim gradom, ali još uvek imamo gde da se sakrijemo

Dobro jutro, Novosađani, proleće dočekujemo sa išaranim, izlepljenim i razrovanim gradom, ali još uvek imamo gde da se sakrijemo

Jedna od najpoznatijih parola, mislim da je bila sa studentskog protesta devedesetih, ujedno lepa, ali i jako tužna bila je "Proleće, a ja u Srbiji"...

Posle se mogla videti i čuti svuda, pisani su grafiti, tekstovi, ali za mene je bila simbol tog vremena u kom smo još "grizli" da srušimo Miloševića kome, od svega što nam je uradio, najviše zameram na ratovima jer za mene je to neoprostivo. Zbog tih ratova i svega što smo uz njih dobili nekima od nas ponekad kažete da smo "ostrašćeni". Priznajem, jer oko ratova, ubijanja nedužnih (sa bilo koje strane), ne mogu da budem hladna.

Da se ne bih zadržavala na devedesetim, svratiću časkom na ovaj milenijum koji se nikako dobro ne pokazuje, ni globalno, a ni kod nas. Pre osam dana ponovo smo se našli u filmu "Dan mrmota" i vrteli priču o Đinđiću od čijeg ubistva je prošlo ogromnih 20 godina, a mi se nismo pomakli ni za pedalj napred, samo unazad.

Novi Sad  

U petak se vodio mali ulični rat u našem gradu. Sa mostova su visile poruke protiv funkcionera POKS-a za koje većina Novosađana do tada nije ni čula, na trotoarima su već pisale uvrede protiv Novakovića i Pajtića, Milice Zavetnice i Miloša Jovanovića, a pojavili su se i plakati protiv poslednjih dvoje i Boška Obradovića.Grad nam je postao jedan ružni cirkus u kom se neki svađaju, prepucavaju, kače uvredljive plakate, preleću iz jedne stranke u drugu. Čak, kako javlja advokat Božidar Beronja, imamo i zloupotrebu njegovog imena, slanje lažnih mejlova... Šta je sledeće?

Transparenti na novosadskim mostovima: Funkcioneri POKS-a nazvani lopovima (FOTO) 

FOTO: Nakon transparenata, u Novom Sadu se pojavili i uvredljivi plakati 

Novosadski advokat demantuje da je pisao kolegama da ne dođu na sutrašnji protest


A mi ponovo glumimo Pekmena, pokušavamo da nađemo otvorene ulice da bismo stigli iz tačke A u tačku B, zaboravili smo na Ulicu Modene, izgubili smo zelenu površinu kod Banovine, treba nam 10 minuta da bismo od Spensa ušli u Fruškogorsku, u svakoj trećoj ulici moramo da obilazimo gradilište... A, da ne zaboravim, po "najstrožem" centru (Zmaj Jovina ulica) i dalje hodamo po ovome (fotografisano sinoć):


Pitam se da li se neki od vas raduju tome što će nam, posle toliko radova, rekonstrukcija... biti bolje jednog dana... Da li će naši životi proći u tom iščekivanju? 

Proleće   

Po sili prirodnih zakona proleće je stiglo, radujem mu se jer mogu duže da budem u prirodi, ali mesta na koja možemo da odemo i "pobegnemo" je sve manje. Proleće je i početak sezone radova pa se bojim da će se kineski radnici koji su majstorski renovirali nadvožnjak uskoro preseliti i na Šodroš. 

Tamo je još uvek sve po starom – jedni se sunčaju, drugi prljaju, treći veslaju, četvrti šetaju pse... a uporni kamperi više od devet meseci čuvaju šumu...


Za još jednu zelenu površinu bore se i stanovnici Telepa, a solidarni su i Novosađani iz drugih delova grada.

FOTO i VIDEO: Održan koncert za spas Telepskog parka, fotelja namenjena gradonačelniku ostala je prazna


Servisne informacije, Navigator

Sva isključenja, radove, izmene režima saobraćaja, promene u trasi autobusa potražite OVDE jer ih je toliko da nema smisla ponovo sve nabrajati. 

Od današnjih događa izdvojila bih promociju knjige "Uz kafu" u Američkom kutku i otvaranje izložbe i predstavljanje stripa Aleksandra Zografa u Svilari. 

Uživajte u proleću, pokušajte, ako možete da izignorišete sve negativne stvari, a najjači od nas će preživeti, kao što i ovaj cvetić može da izraste iz betona.

Oceni vest:
14
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ruža

  pre 265 dana i 9 sati

  Šta reći za ovaj tekst, osim : sjajno Jovana, kao i uvek !!!

  Oceni komentar:
  0
  2