Dobro jutro, Novosađani, važno je znati...

Dobro jutro, Novosađani, važno je znati...

Pravoslavni hrišćani proslavljaju Badnji dan..

O običajima smo već pisali, mnogi ih i znaju, a mnogi se trude da zaborave da je ovo praznik koji okuplja porodicu u domu pa je Patrijarh Porfirije u božićnoj poslanici podsetio da je pogrešno da se na Badnje veče, "po ulicama i trgovima slavi na polupaganski način u polupijanoj atmosferi"... Jasno rečeno, ali pitanje je da li se "primilo". Videćemo i čuti večeras, a svi oni koji u porodici imaju preosetljive osobe i svi vlasnici kućnih ljubimaca neka pripreme čepove za uši, tablete za smirenje i živce za ono što nas čeka. Pticama i drugim životinjama koje žive na ulici neka je "bog u pomoći".

Patrijarh je pozvao na mir između "jednoverne braće i sestara iz Ukrajine i Rusije", na poštovanje univerzalnih ljudskih prava i sloboda Srba na Kosovu i Metohiji. 

Takođe, spominje i nasilje u školama, na društvenim mrežama, na stadionima i u sportskim halama i smatra da deca "treba da budu odgajana u zdravom porodičnom okruženju, oblikovana ljubavlju, a ne mržnjom i agresivnošću".

Pojavu nasilnog i destruktivnog ponašanja u našim školama prate i... nedopustiva nastojanja da se čitavom prosvetnom i obrazovnom sistemu, od vrtića do univerziteta, nametnu učenja, ideologije, prakse i običaji potpuno oprečni hrišćanskom etičkom kodeksu i bogougodnom životu ne samo nas pravoslavnih Srba nego i svih sa kojima delimo životni prostor – izrekao je on kritiku na prosvetni sistem i program i, rekla bih, baš neka prava i slobode koja bi trebalo da budu univerzalna, ali izgleda ipak nisu.


Servisne informacije, navigator

Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu za poslednja 24 sata rođene su 24 bebe – 12 devojčica i 12 dečaka. Čestitamo!

Raspored rada prodavnica i tržnih centara za praznik potražite OVDE, a Doma zdravlja – na OVOM linku. Objavljeno je i radno vreme PoštepijacaSpensa, kao i red vožnje autobusa i kioska GSP-a.

Ostale servisne informacije potražite OVDE, a  gradska dešavanja u našem Navigatoru.

Neka je mir svima!

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan