Dokle se stiglo sa izgradnjom novosadske Palate pravde (FOTO i VIDEO)

Dokle se stiglo sa izgradnjom novosadske Palate pravde (FOTO i VIDEO)

Na uglu ulica Stražilovske i Maksima Gorkog u novosadskom Starom gradu, u bloku na čijem se drugom kraju nalazi postojeći objekat suda, u avgustu prošle godine počela je izgradnja Palate pravde, čiji je investitor Delegacija Evropske Unije u Srbiji.

Period pre i oko početka izgradnje obeležila je zabrinutost stanovnika ovog dela Novog Sada.


Oni su, pored sastanaka sa gradskim čelnicima, organizovali i nekoliko protesta na kojima su, između ostalog tražili i da se očuva drvored na ovoj lokaciji.

Održan drugi sastanak sa građanima o očuvanju zelenila kod nove zgrade suda

Grad nudi smanjenje gabarita garaže nove zgrade suda i seču četiri stabla umesto 15

FOTO: Održan drugi skup građana zbog najavljene seče drveća u delu Starog grada


I pored svih inicijativa, neka stabla su stradala, a početak gradnje je pratilo i nezadovoljstvo građana zbog ogromne buke u turbulencija koje su se u toku više nedelja čule i do kasno u noć.

Radovi su započeli u avgustu, a u novembru prošle godine je položen kamen temeljac.

Ipak se seku stabla na uglu Stražilovske i Maksima Gorkog (FOTO) 


Novinari portala Gradnja.rs obišli su ovo gradilište i snimili ga dronom.

Kako su čuli od izvođača radova, najveći izazov je bilo izvođenje 2,5 etaže ispod nivoa ulice u centru grada zbog čega je temeljna jama obezbeđena dijafragmama dubokim 24 metara. 


Arhitektonski projekat za objekat spratnosti 2Po+Su+Pr+6 potpisuje Miodrag Trpković iz beogradskog biroa DOMAA, dok je izvođenje povereno kompanijama "Jadran" doo i "Gradina" doo, a predviđeni rok za završetak radova je jul 2023. godine.

Rukovodioci gradilišta su obavestili Gradnju.rs da su do sada završeni radovi na obezbeđenju temeljne jame (OTJ) dijafragmama, a trenutno su u toku su zemljani radovi i početak izvođenja fundamenata i konstrukcije objekta.


Kako navodi Sanja Pauković, rukovodioc projekta u sektoru za građevinsko-zanatske radove u "Jadranu", veliki izazov bio je izvesti 2,5 etaže (10 metara) ispod nivoa ulice u centru grada u neposrednoj blizini susednih objekata, a još veći kada su te etaže potopljene, ispod nivoa podzemnih voda.

Tako je obezbeđenje susednih objekata urađeno dijafragmama dubokim 24 metara, od čega je najbliži komšija udaljen svega 57 centimetara od novog objekta Palate pravde.

U svemu ovome, dodaje Pauković, neophodno je držati jamu suvom, konstantno minimum šest meseci držati snižen nivo podzemne vode pomoću depresionih bunara, a bez ijednog rizika po temelje suseda.


Izazovi i ograničenja

Ona je istakla da specifične izazove nadalje očekuju "prilikom izvođenja i sinhronizacije svih instalaterskih radova imajući u vidu kompleksnost telekomunikacionih i signalnih instalacija u zgradama pravosuđa, pogotovo specijalnih sudova i pripadajućih im sudnica".

Sagovornica "Gradnje" napominje da ograničena parcela zadaje ogromna ograničenja prilikom izvođenja radova – po pitanju organizacije gradilišta i radova, transporta materijala, ulaza i izlaza, smeštaja majstora, pozicioniranja krana na samoj ivici iskopa od 10 metara, nemogućnosti skladištenja materijala i opreme, itd.


Mnogo su teži uslovi za izvođenje radova, ali ne i nemogući za pouzdane izvođače koji uvek nađu inženjerska i tehnička rešenja da prevaziđu izazove i isporuče projekte u zahtevanom vremenu i kvalitetu – kaže Pauković.

FOTO: Ovako će izgledati Palata pravde u Novom Sadu, gradnja počinje ovog meseca 


Tekst u celini pročitajte na sajtu Gradnja.rs 

Oceni vest:
4
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan