Doktor Ranko Rajović: Obrazovanje je glavni stub društva

Doktor Ranko Rajović: Obrazovanje je glavni stub društva

Svetski kongres Borda direktora Mense od sutra u Novom Sadu

Danas je u Kongresnom centru "Master" Novosadskog sajma dr Ranko Rajović održao predavanje “Funkcionalno znanje prioritet XXI veka”. Predavanje je uvod u Svetski kongres Borda direktora Mense koji se održava u Novom Sadu od 2. do 4. oktobra.

Ovo je prvi put da se najznačajniji događaj Mense održava u našoj zemlji.

- U glavnom gradu Vojvodine imamo trenutno 50 predstavnika nacionalnih Mensi iz celog sveta i još sedamdesetak gostiju. U naredna četiri dana oni će diskutovati u hotelu "Park", obilazeći Novi Sad, a u nedelju će posetiti Beograd. Desetak gostiju će posle Kongresa obići Srbiju i njene kulturne znamenitosti. Česitatamo kolegi Ranku Rajoviću pošto mu je američka Mensa dodelila nagradu za najveći doprinos društvu - izjavila je za portal mojnovisad.com predsednica srpske Mense Aleksandra Borović.

Doktor Ranko Rajović istakao je značaj NTC programa za razvoj obrazovanja.

- Jako je važno da nam deca budu ekonomski produktivna za 15 godina jer to doprinosi rastu bruto društvenog proizvoda Srbije. U odnosu na Istočnu Aziju cela Evropa je u problemu zbog procesa učenja. Svaka država treba da razvija svoj model obrazovanja. U tome pomaže NTC sistem učenja. Obrazovanje je glavni stub društva i NTC sistem pomaže da se lakše nauči kako da dete lakše poveže informacije u obrazovnom sistemu. Svi su važni. I roditelji, i vrtić, i škola. Naš sistem obrazovanje je spreman za ovaj akreditovani program koji predstavlja stručno usavršavanje - rekao je Rajović za mojnovisad.com.

NTC program je kombinacija medicine i pedagogije, tj. primenjuje najnovija medicinska otkrića u praktičnom radu sa decom u vrtićima i školama. Namenjen je svoj deci jer se bazira na fiziologiji, razvija funkcionalno znanje putem aktivnosti koje deci liče na igru, razvija psihomotoriku i podstiče ukupan razvoj učenika. Rezultati primene programa su objavljeni u vše od 40 naučno-istraživačkih radova, a na nedavno održanom NTC Simpozijumu u organizaciji Pedagoškog fakulteta iz Ljubljane prikazani su primeri iz prakse i rezultati primene programa, pred više od 250 učitelja i vaspitača iz osam država Evrope. Urađeno je i nekoliko EU projekata koji su za temu imali NTC sistem učenja (Slovačka, Austrija, Engleska, Slovenija, Crna Gora, Slovenija, Rumunija i Hrvatska), program se sprovodi u 15 država Evrope, a akreditovan je u sedam država: Srbija, Slovenija, Hrvatska, Češka, BiH, Makedonija i Crna Gora.

Oceni vest:
6
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

obeležavanje novosadske racije zodijak Isključenje struje dnevni horoskop gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević bez vode JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije novi sad bez struje uhapšen diler isključenje vode izmena trase autobusa novosadsko porodilište korona virus raspored sahrana i ispraćaja betanija elektrovojvodina bebe jkp lisje horoskop isključenja struje vlada srbije zdravlje sahrane novi sad JGSP "Novi Sad" Elektrodistribucija Novi Sad raspored sahrana novi sad novorođenčad astrologija klinika za ginekologiju i akušerstvo