Doktor Ranko Rajović: Obrazovanje je glavni stub društva

Doktor Ranko Rajović: Obrazovanje je glavni stub društva

Svetski kongres Borda direktora Mense od sutra u Novom Sadu

Danas je u Kongresnom centru "Master" Novosadskog sajma dr Ranko Rajović održao predavanje “Funkcionalno znanje prioritet XXI veka”. Predavanje je uvod u Svetski kongres Borda direktora Mense koji se održava u Novom Sadu od 2. do 4. oktobra.

Ovo je prvi put da se najznačajniji događaj Mense održava u našoj zemlji.

- U glavnom gradu Vojvodine imamo trenutno 50 predstavnika nacionalnih Mensi iz celog sveta i još sedamdesetak gostiju. U naredna četiri dana oni će diskutovati u hotelu "Park", obilazeći Novi Sad, a u nedelju će posetiti Beograd. Desetak gostiju će posle Kongresa obići Srbiju i njene kulturne znamenitosti. Česitatamo kolegi Ranku Rajoviću pošto mu je američka Mensa dodelila nagradu za najveći doprinos društvu - izjavila je za portal mojnovisad.com predsednica srpske Mense Aleksandra Borović.

Doktor Ranko Rajović istakao je značaj NTC programa za razvoj obrazovanja.

- Jako je važno da nam deca budu ekonomski produktivna za 15 godina jer to doprinosi rastu bruto društvenog proizvoda Srbije. U odnosu na Istočnu Aziju cela Evropa je u problemu zbog procesa učenja. Svaka država treba da razvija svoj model obrazovanja. U tome pomaže NTC sistem učenja. Obrazovanje je glavni stub društva i NTC sistem pomaže da se lakše nauči kako da dete lakše poveže informacije u obrazovnom sistemu. Svi su važni. I roditelji, i vrtić, i škola. Naš sistem obrazovanje je spreman za ovaj akreditovani program koji predstavlja stručno usavršavanje - rekao je Rajović za mojnovisad.com.

NTC program je kombinacija medicine i pedagogije, tj. primenjuje najnovija medicinska otkrića u praktičnom radu sa decom u vrtićima i školama. Namenjen je svoj deci jer se bazira na fiziologiji, razvija funkcionalno znanje putem aktivnosti koje deci liče na igru, razvija psihomotoriku i podstiče ukupan razvoj učenika. Rezultati primene programa su objavljeni u vše od 40 naučno-istraživačkih radova, a na nedavno održanom NTC Simpozijumu u organizaciji Pedagoškog fakulteta iz Ljubljane prikazani su primeri iz prakse i rezultati primene programa, pred više od 250 učitelja i vaspitača iz osam država Evrope. Urađeno je i nekoliko EU projekata koji su za temu imali NTC sistem učenja (Slovačka, Austrija, Engleska, Slovenija, Crna Gora, Slovenija, Rumunija i Hrvatska), program se sprovodi u 15 država Evrope, a akreditovan je u sedam država: Srbija, Slovenija, Hrvatska, Češka, BiH, Makedonija i Crna Gora.

Oceni vest:
6
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan