Dokumentarna izložba "Jezik je hranitelj naroda" u Rektoratu

Dokumentarna izložba "Jezik je hranitelj naroda" u Rektoratu

Dokumentarna izložba "Jezik je hranitelj naroda. Iz kolekcije Muzeja Vuka i Dositeja Narodnog muzeja u Beogradu" biće svečano otvorena u ponedeljak u Izložbenom paviljonu Rektorata.

Izložbu zajednički organizuju Narodni muzej u Beogradu i Univerzitet u Novom Sadu. 
 
Na svečanom otvaranju prisutnima će se obratiti rektor Univerziteta prof. dr Dušan Nikolić i mr Eliana Gavrilović, muzejska savetnica, autorka izložbe. 
 
Postavka sadrži dvadeset panoa sa tekstovima koji predstavljaju delatnost i rad Dositeja Obradovića i Vuka Stefanovića Karadžića. Tekstove panoa prate odabrane reprodukcije portreta heroja srpske kulture i pejzaža, rađenih tehnikom ulja, crteža i akvarela koji su delo više umetnika. Uz njih se nalaze i reprodukcije ličnih predmeta i fotografija iz druge polovine 19. veka na kojima su prikazani Vuk Karadžić i članovi njegove porodice.
 
Istoimena izložba gostovala je 2017. i 2018. godine u nemačkim gradovima, na poziv Srpske dopunske škole "Jovan Jovanović Zmaj" u Hamburgu i škole "Vuk i Dositej" u Štutgartu gde je otvaranje upriličeno u okviru Svetosavske akademije.
 
Autori izložbe su mr Eliana Gavrilović, muzejski savetnik, kustos Muzeja Vuka i Dositeja i Marina Pejović, muzejski pedagog.
 
Otvaranje izložbe je u podne, a postavka se može pogledati do 19. aprila.
Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan