DOM ZDRAVLJA: Besplatna kontrola faktora rizika za nastanak šećerne bolesti

DOM ZDRAVLJA: Besplatna kontrola faktora rizika za nastanak šećerne bolesti

U okviru projekta "Reaguj danas za zdravije sutra", koji  Dom zdravlja "Novi Sad" sprovodi drugu godinu za redom, u petak, 6. oktobra, od 8 do 10 časova, u upravnoj zgradi Doma zdravlja na Limanu 3, održaće se akcija čiji je cilj otkrivanje i kontrola faktora rizika i stanja koji čine osnovu prevencije tipa 2 šećerne bolesti, kao i otkrivanje ranih simptoma i postavljanje rane dijagnoze.

Akcija obuhvata:

• merenje krvnog pritiska, telesne mase i visine, obima struka i  izračunavanje Indeksa telesne mase i stepena uhranjenosti

• određivanje vrednosti šećera u krvi

• popunjavanje Upitnika za procenu rizika za nastanak šećerne bolesti tip 2 koji je načinila Republička stručna komisija za dijabetes Ministarstva zdravlja Srbije

• prezentaciju o faktorima rizika sa posebnim akcentom na ishranu

• individualni rad sa pojedincima koji imaju visok stepen rizika za nastanak šećerne bolesti

 


Šećerna bolest (Dijabetes melitus) spada u grupu metaboličkih bolesti koje se karakterišu povećanim vrednostima šećera u krvi nastalim zbog poremećaja u lučenju i/ili dejstvu dejstvu insulina.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije objavljenim u julu 2017. godine broj obolelih porastao je sa 108 miliona u 1980. na 422 miliona u 2014. godini, pri čemu 90% obolelih ima tip 2 dijabetesa.

U nastanku tipa 2 dijabetesa učestvuju genetski i negenetski faktori, pri čemu su negenetski faktori: gojaznost, sa posebnim akcentom na centralnu gojaznost, sedanterni način života, ishrana bogata masnoćama i zasićenim masnim kiselinama, a siromašna voćem i povrćem i drugim namirnicama bogatim dijetnim vlaknima posebno značajni.

Zdrav način života, a prevashodno zdrava ishrana može da spreči do 70% slučajeva oboljevanja od tipa 2 šećerne bolesti.

- Pridružite nam se i proverite svoj rizik za nastanak šećerne bolesti – poručila je u saopštenju načelnica Službe opšte medicine u Domu zdravlja "Novi Sad" prim. dr Tatjana Egić.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Markovic Gorica

  pre 1880 dana i 21 sat

  Zasto nikad zaposleni koji rade do 16-17 h nemaju privilegiju na besplatne preglede.

  Oceni komentar:
  0
  0