Dom zdravlja: I zdrave osobe osećaju tegobe

Dom zdravlja: I zdrave osobe osećaju tegobe

Učestale i nagle promene vremenskih prilika, kojima smo izloženi poslednjih nedelja, podjednako utiču kako ma mlađe, tako i na starije građane.

- Vreme se izuzetno brzo menja, pa čak i relativno zdrave osobe mogu da osećaju posledice, rekao je za Dnevnik specijalista opšte medicine dr Radivoj Jezerkić iz Doma zdravlja "Novi Sad".

- Simptomi koji su prisutni u ovom slučaju su razdražljivost, umor, glavobolja, česte promene raspoloženja, vrtoglavica, nesanica, bol u zglobovima i mišićima, migrena, kao i bol na mestu operativnih rana ili povreda.

Naročito su osetljivi hronični bolesnici, oni sa visokim pritiskom, bolesnici sa simptomima ishemijske bolesti srca, anginom pektoris, zatim su vrlo osetljivi pulmološki bolesnici, pre svega oni koji boluju od astme i hroničnog bronhitisa, a na učestale promene vremena najosetljivije reaguju psihijatrijski bolesnici, jer kod njih one mogu da dovedu do niza drugih tegoba. Boravkom u zatvorenom ili klimatizovanom prostoru, gubi se sposobnost prilagođavanja na promene vremenskih uslova.

- Preporučio bih hroničnim bolesnicima da se pridržavaju redovnih terapija i saveta svojih ordinirajućih lekara, a kako bi se ublažili negativni uticaji vremena, savetuje se dovoljno sna, boravak u prirodi, korigovanje ishrane povrćem i voćem, uzimanje dovoljne količine tečnosti i redovna fizička aktivnost, izjavio je dr Jezerkić.

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan