Dom zdravlja "Novi Sad" uradio najviše skrining pregleda u Srbiji

Dom zdravlja "Novi Sad" uradio najviše skrining pregleda u Srbiji

U organizaciji Ministarstva zdravlja Srbije i Kancelarije za skrining, na Institutu za javnu zdravstvenu zaštitu zdravlja Srbije "Milan Jovanović Batut" nedavno je održan sastanak sa svim zdravstvenim ustanovama u kojima se radi skrining, i na njemu je Dom zdravlja "Novi Sad" pohvaljen kao ustanova koja je lider u preventivnom radu i ustanova koja je uradila najveći broj skrining mamografija u Srbiji.

U organizaciji Ministarstva zdravlja Srbije i Kancelarije za skrining od februara 2013. godine sprovodi se organizovan skrining kancera dojke u okviru Nacionalnog programa za žene starosti od 50 do 69 godina. On podrazumeva pozivanje zdravih žena na mamografski pregled i ukoliko je nalaz uredan ponovo se pozivaju za dve godine.

U Domu zdravlja "Novi Sad" u 2015. godini u skriningu su pregledane 8.923 žene, gde je kancer dojke otkriven kod njih 16. U prva 3 meseca 2016. godine urađeno je preko 2.000 skrininga kancera dojke, što je u odnosu na druge domove zdravlja u Srbiji, čak i do 5 puta više.

Najveće poteškoće u radu s kojima s ova ustanova suočava proizilaze iz manjeg odziva žena na skrining od očekivanog, kao i u tome što je zbog velikog broja snimanja zimus bilo kvara na mamografskom aparatu.

Sada on radi nesmetano i u punom kapacitetu, kaže se u saopštenju Doma zdravlja "Novi Sad".

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan