Dom zdravlja NS: Povećan broj dece obolele od gripa

Dom zdravlja NS: Povećan broj dece obolele od gripa

U novosadskom Domu zdravlja primećen je povećan broj pacijenata koji se javljaju na pregled kod pedijatra. Razlog je grip.

Grip je akutno virusno oboljenje sa naglim početkom, visokom temperaturiom, glavoboljom, bolom u mišićima i zglobovima, suvim kašljem, suznim očima i  malaksalošću. Simptomi traju 5-7 dana, i ne leči se lekovima. Preporučuje se odmaranje, hidracija toplim napicima, C vitamin i skidanje temperature.

U dečijem uzrastu klinička slika je ista, s tim da mlađi uzrast teže podnosi sve nabrojane simptome, i reaguje i crevnim simptomima (proliv, mučnina, povraćanje).

- Znajući da se radi o gripu, molimo da strpljivo pratite dete, skidate temperaturu i pojite ga toplim čajevima i supama. Simptomi će biti prisutni 3-4 dana i opšte stanje bi trebalo da ide na bolje (niža temperatura, veći razmak između febrilnosti, više snage i poboljšanje apetita). Ukoliko se dete ne oseća bolje i simptomi se pogoršavaju, obratite se lekaru –  poručila je doktorka Vesna Vuleković, načelnica Službe zdravstvene zaštite dece.

Treba znati da kada dete ide ka ozdravljenju ipak može ostati zreo kašalj, tj, iskašljavanje koje kod dece može da traje i po nedelju dana. Međutim, to ne treba da plaši roditelje, ukoliko je dete raspoloženo, dobrog apetita i bez povišene temperature.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan