Dom zdravlja organizuje akcije povodom prevencije karcinoma grlića materice

Dom zdravlja organizuje akcije povodom prevencije karcinoma grlića materice

Povodom Evropske nedelje prevencije karcinoma grlića materice koja traje od 23-29.januara, Dom zdravlja će organizovati niz akcija. U četvrtak, 28.01.2016. godine sa početkom u 18 časova, u MZ Bistrica, biće održano predavanje sa temom “Prevencija raka grlića materice”. U subotu, 30.01.2016. godine u objektu na Limanu od 07-13.30 časova, sve zainteresovane radno-aktivne žene (do 65 godina), a koje nemaju overenu zdravstvenu knjižicu, mogu doći na redovan ginekološki pregled. Sve što je neophodno je da pozovu Call centar na 4879-000 i zakažu taj pregled.

Godišnje se u svetu registruje oko 528.000 novih slučajeva malignih tumora grlića materice, što ovu bolest svrstava na četvrto mesto u ženskoj populaciji. Od tog broja oko 85% se javlja u nerazvijenim državama. Jedna od 70 žena u svetu do svoje 74-te godine će oboleti od ovog malignog tumora. Godišnje, u svetu kao posledica maligne bolesti  grlića materice umire oko 266.000 žena. Više od polovine umrlih su stanovnice Azije.

U Vojvodini karcinom grlića materice se po broju novoregistrovanih malignih bolesti kod žena nalazi na četvrtom mestu  posle tumora dojke, pluća I debelog creva, sa procentualnim učešćem od 6,66%. Trend stope incidence u Vojvodini u dužem period pokazuje tendenciju porasta.

Preinvazivne promene na grliću materice predstavljaju promene koje prethode invazivnim oblicima tumora. Prelazak u invazivni oblik dešava se relativno retko. Najveća incidenca dijagnostikovanih preinvazivnih promena je kod žena mlađih od 45.godina. Faktori rizika za nastanak karcinom grlića su mnogobrojni:

Prerano stupanje u prve polne odnose (pre 16.godine), veći broj seksualnih partnera, promiskuitetni parovi, polni odnosi bez zaštite od infekcije (kondoma), druge imunosupresivne bolesti, genetika,pušenje duvana, uloga socijalno-ekonomskog statusa. Najveći značaj u etiologiji, tj.nastanku karcinoma grlića materice je otkriće HPV virusa koji je svrstan u prvu grupu karcinogena.  

Vrlo je značajno naglasiti da se većina infekcija sa HPV virusom (preko 90%) manifestuje kao prolazna infekcija (negativizacija se dešava u period od 8 do 24 meseca). To znači da će većina žena imati ovu infekciju u jednom period svog života, ali da će kod većine njih proći bez ikakvih posledica.

Dom zdravlja Novi Sad  će nastaviti sa pozivanjem žena preko Call centra,iz naše baze podataka radi skrininga grlića materice,a koji bi u budućnosti trebao biti organizovan  na nivou cele Republike Srbije.

Pozivamo zbog toga žene da se odazovu na naš poziv,jer je karcinom grlića materice ,dobro organizovanim skriningom i odazivom žena u nekim razvijenim  zemljama potpuno iskorenjen.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan