Dom zdravlja planira otvaranje senzorne sobe

Dom zdravlja planira otvaranje senzorne sobe

– Naš zadatak je da podsetimo građane i da ih edukujemo kako da sačuvaju svoje zdravlje, da redovnim pregledima na vreme uočimo promene u njihovom zdravlju kao i, ukoliko bude potrebno, da ih lečimo s najpovoljnijim mogućim ishodom. A da bi građani na raspolaganju imali što bolje stručnjake, i u 2016. godini je u planu da zdravstveni radnici idu na specijalizacije da bi se unapredili i modernizovali – rekao je direktor Doma zdravlja „Novi Sad” dr Veselin Bojat.

U toku je formiranje centra Doma zdravlja „Novi Sad” za edukaciju, koji bi, uz dosadašnju uspešnu realizaciju Kontinuirane medicinske edukacije (KME), imao ulogu u dodatnom obezbeđivanju edukacija za njihove zaposlene, ali i za zaposlene u drugim zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Taj edukativni centar biće stecište razmene i usvajanja najnovijih znanja koja su primenljiva u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i po tome će biti jedinstven i prepoznatljiv u našem regionu.

– U ovoj godini intenzivno ćemo konkurisati na sve pozive za projektne aktivnosti Grada, Autonomne Pokrajine Vojvodine, Ministarstva zdravlja i ambasada koje raspisuju grantove za zdravstvene ustanove. U odnosu na ciljne aktivnosti svakog pojedinog projekta, to znatno poboljšava dodatno pružanje unapređenih zdravstvenih usluga našim građanima, posebno vulnerabilnim kategorijama stanovništva, i nabavlja se neophodna medicinska oprema – objašnjava dr Veselin Bojat.

On kaže da je Grad Novi Sad, kao osnivač Doma zdravlja „Novi Sad”, za ovu godinu planirao da izdvoji više od 30 miliona dinara za završetak adaptacije objekta u Ulici Vase Stajića, tekuće održavanje objekata na Novom naselju, Bulevaru Mihajla Pupina, u Begeču, Kovilju, Bukovcu, nabavku nove medicinske opreme i kupovinu tri vozila za Službu kućnog lečenja. Nešto više od 20 miliona dinara obezbediće Grad zajedno s AP Vojvodinom za zamenu stolarije u objektu u Ulici Zmaj Ognjena Vuka.

Dr Veselin Bojat

Ipak, materijalna oprema ne otežava rad Doma zdravlja koliko, kako dr Bojat navodi, deficit odgovarajućeg specijalističkog kadra, koji je najizraženiji na Odeljenju oftalmologije i RTG dijagnostike. Da bi prevazišli te probleme, angažuju radiologe koji su u penziji, a u planu je i dovođenje dva oftalmologa.

O manjku zaposlenih svedoči i podatak da u Službi za zdravstvenu zaštitu žena trenutno radi 18 ginekologa, a po propisanom normativu, trebalo bi da ih ima 25. Pri tom, u okviru te službe sprovodi se i psihofizička priprema trudnica za porođaj i materinstvo kroz Školu za trudnice, u kojoj je u toku prethodne godine obuku dobilo 2.500 polaznica, a koju podržava Ministarstvo zdravlja. Plan je da ta škola postane redovan rad Službe, a ne da postoji samo kao projekat. Njihovu citološku laboratoriju Kancelarija za nacionalni skrining Instituta za javno zdravlje „Batut” proglasila je za za najbolju laboratoriju tog tipa u Srbiji. Tim povodom, dobili su najsavremeniju opremu za rad kao deo donacije Evropske unije.

– Nastavićemo uspešno sprovođenje Nacionalnog skrininga za rano otkrivanje karcinoma grlića materice, kojom se obuhvataju i vulnerabilne grupe, poput pacijentkinja romske nacionalnosti, žena s invaliditetom, pacijenktinja koje su na rehabilitaciji – kaže dr Bojat.

Kada je reč o pedijatrijskoj službi, po važećim normativima, broj pedijatara je odgovarajući, ali ih je trenutno manje jer je šestoro na specijalizaciji. Godišnjem, pedijatri u okviru Doma zdravlja leče 67.909 dece, što je u proseku oko 1.200 dece po lekaru.

– U ovoj godini začeli smo ideju i o rekonstrukciji dela prostora Razvojnog savetovališta u objektu „Jovan Jovanović Zmaj” u senzornu sobu, koja stimulacijom čula omogućuje deci s poremećajima senzorne integracije da ispolje svoje uspavane potencijale i postignu emocionalni balans koji će im biti potreban za kasniji život – kaže dr Veselin Bojat, i dodaje da je specifičnost te službe što kompletna populacija kojoj se pruža zdravstvena zaštita pripada osetljivoj grupi stanovništva, odnosno deci. – Deca su prioritet svakog društva u celini, a naš zadatak je da očuvanjem i unapređenjem njihovog zdravlja oni postanu odrasli ljudi, građani s punim zdravstvenim potencijalom.

Najbolnije tačke u Službi stomatologije su u vezi s racionalizacijom kadrova, za čije je sprovođenje Ministarstvo zdravlja dostavilo instrukcije. Nakon toga, usluge koje će se pružati u Domu zdravlja biće usmerene ka osiguranicima koji ta prava ostvaruju iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, dok bi drugim osiguranicima ona bila uskraćena.

Služba kućnog lečenja pak godišnje obavi oko 44.000 pregleda, pruži više od 145.000 usluga i pređe više od 35.000 kilometara mesečno. Jedan od bitnih indikatora unapređenja rada Službe je i nabavka nove opreme, aparata i vozila.

– Naš plan u budućnosti je očvrsnuti i razgranati mrežu Službe da bi se uspostavio bolji sistem podrške i pomoći pacijentu i njegovoj porodici. Planira se i obezbeđivanje bolje saradnje s nezdravstvenim sektorom u kojem ljudi žive i borave, i koja ne zavisi samo od učešća zdravstvenih radnika, nego i od učešća i interesovanja društva, porodice, raznih udruženja, volontera i zakonodavaca – ističe direktor Doma zdravlja „Novi Sad” dr Veselin Bojat, predstavljajući jasan cilj da će preventivna delatnost biti glavna misija svih službi u ustanovi, a da će se lečenje obavljati uz podršku savremenih medicinskih tehnologija i stručnog kadra koji kontinuirano unapređuje svoje znanje na edukacijama u ustanovi i izvan nje. – Angažovanje na dobroj budućnosti Doma zdravlja „Novi Sad” nije samo angažovanje za budućnost opstanka te ustanove već i veliko ulaganje u budućnost građana Novog Sada.

Leče pacijente iz drugih opština
Budući da u Novom Sadu ne postoji opšta bolnica, u Domu zdravlja pružaju veliki broj usluga ne samo građanima Novog Sada, Petrovaradina i Sremskih Karlovaca već i onima koji „gravitiraju drugim manjim i u kadrovskom i tehnološkom smislu neobezbeđenijim domovima zdravlja Južnobačkog okruga”. Na taj način, kaže dr Bojat, imaju veliku ulogu u premošćavanju jaza između primarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite, što se naročito odnosi na radiološku i kardiološku dijagnostiku.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan