DOM ZDRAVLJA: Pregledi za male sportiste neće se naplaćivati

DOM ZDRAVLJA: Pregledi za male sportiste neće se naplaćivati

Spekulacije oko ukidanja jedinog odeljenja sportske medicine Doma zdravlja "Novi Sad", koje su se pojavile u poslednje vreme, ispostavile su se kao neosnovane.

Kako je za "Dnevnik" izjavila dr Olgica Jukić Neatnica, načelnica Službe specijalističko-konsultativne delatnosti, to odeljenje, u kojem rade četiri lekara specijalista sportske medicine, ne ukida se, niti je njegovo ukidanje ikad bilo u planu .

- Naprotiv, u našoj ustanovi su obezbeđeni najbolji uslovi za rad što se tiče prostora i opreme za to odeljenje, upravo imajući u vidu značaj bavljenja sportom u prevenciji bolesti i podsticanju zdravih stilova života – rekla je dr Olgica Jukić Neatnica, dodavši da su najnovijim pravilnikom definisane usluge iz oblasti sportske medicine za koje Republički fond za zdravstveno osiguranje obezbeđuje novac.

Kako kaže sagovornica "Dnevnika", to je dobra vest za decu sportiste od šest do 14 godina, kao i za njihove roditelje. Početkom godine sve filijale RFZO obaveštene su da je poslednjeg dana decembra 2016. godine na snagu stupio novi Pravilnik o ugovaranju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja s davaocima zdravstvenih usluga.

- U skladu s tim pravilnikom, utvrđivanje opšte zdravstvene sposobnosti dece od šest do 14 godina za bavljenje sportskim aktivnostima, kao i posebnih zdravstvenih sposobnosti je besplatno – navodi dr Jukić Neatnica.

- Osim toga, obavljaće se i kontrolni pregledi za utvrđivanje opšte, odnosno posebne zdravstvene sposobnosti dece od šest do 14 godina za bavljenje sportom. Za te usluge RFZO obezbeđuje novac i one su besplatne za korisnike, a primena tog pravilnika je obavezujuća za celu Srbiju – dodala ona.

Po načelnicinim rečima, građani i sportisti koji se povrede tokom sportskih aktivnosti treba da se jave izabranom lekaru opšte prakse. U zavisnosti od kompleksnosti povrede, lekar će ih dalje upućivati na potrebne preglede i lečenja.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Đuro

  pre 2245 dana i 18 sati

  Zašto se onda u školama fudbala svakog septembra i marta lekarski pregled naplaćuje 800 dinara? Za svu decu od 7 do 13 godina

  Oceni komentar:
  2
  3
 • Sofija

  pre 2245 dana i 2 sata

  Zato sto je u pitanju privatna skola, i nema veze sa Domom zdravlja...

  Oceni komentar:
  0
  3