Dom zdravlja traži JMBG za zakazivanje pregleda

Dom zdravlja traži JMBG za zakazivanje pregleda

Dom zdravlja "Novi Sad" počeo je da traži od pacijenata, prilikom zakazivanja pregleda putem call centra, da operateru izdiktiraju jedinstveni matični broj (JMBG).

Nova praksa se uvodi zbog uključivanja ove ustanove u integrisani informacioni sistem, a građanima se poručuje da će zakazivanje na ovaj način biti brže i jednostavnije. Međutim, kako za 021 potvrđuje Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti, "Dom zdravlja" bi trebalo da nađe drugi način da obavlja zakazivanje, bez uzimanja JMBG, s obzirom na to da postoje manje opasne alternative.

Prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, niko ne sme da obrađuje lične podatke bez pristanka osobe, odnosno bez zakonskog ovlašćenja ili pravnоg osnova, kaže za 021 Zlatko Petrović, pomoćnik generalnog sekretara Poverenika.

- Da bi se izvršila identifikacija osobe koja poziva i zakazuje lekarski pregled, zdravstvenoj ustanovi je neophodno da, pored imena i prezimena, obradi i podatak kojim raspolaže, u skladu sa zakonom, a koji nesumnjivo ukazuje na konkretnu osobu. U tom smislu, kad neko zakazuje lekarski pregled neposredno, ovlašćeno lice u zdravstvenoj ustanovi izvršiće identifikaciju te osobe obradom podataka o ličnosti koji su sadržani u zdravstvenoj knjižici, kao ispravi o zdravstvenom osiguranju kojom se dokazuje svojstvo osiguranog lica. Kako pri zakazivanju lekarskog pregleda putem telefona ne postoji mogućnost neposrednog uvida u zdravstvenu knjižicu, potrebno je saopštiti i dodatni podatak, u cilju neosporne identifikacije - navodi Petrović.

Pomoćnik generalnog sekretara Poverenika pojašnjava da se JMBG deli po rođenju, sadržan je u više dokumenata i neophodan je pri formalnim komunikacijama s državnim institucijama, između ostalih i sa zdravstvenim ustanovama.

- Međutim, kako je JMBG podatak koji je više puta i na razne načine kompromitovan (tokom 2014. godine omogućen je slobodan pristup JMBG za 5,2 miliona građana Srbije na stranici Agencije za privatizaciju) i mogućnost njegove zloupotrebe je izrazito velika. Posebno u telefonskoj komunikaciji, bez uvida u javnu ispravu, pa je potrebno razmotriti upotrebu nekog drugog jedinstvenog identifikatora, koji nije direktno povezan sa ličnim svojstvima lica na koje se taj podatak odnosi i koji nije kompromitovan kao JMBG - navodi Petrović.

U ovom slučaju, pojašnjavaju u kancelariji Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti, mogao bi da se koristi broj zdravstvenog kartona ili lični broj osiguranika (LBO), koji dodeljuje Centralni registar za obavezno socijalno osiguranje.

Ovo znači da građani nisu u obavezi da ostavljaju JMBG, tj. niko ne sme da ih prisili da ga diktiraju, naročito ne preko telefona. Ukoliko želite da zakažete pregled bez diktiranja JMBG, to učinite odlaskom u ustanovu sa zdravstvenom knjižicom.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan