DOM ZDRAVLJA:  U kovid ambulantu dolazi čak 25% građana bez simptoma bolesti, žele samo da se testiraju

DOM ZDRAVLJA: U kovid ambulantu dolazi čak 25% građana bez simptoma bolesti, žele samo da se testiraju

Od kada je  4. novembra ove godine objekat Doma zdravlja "Novi Sad" na Novom naselju postao jedina kovid ambulanta u gradu, zaposleni se svakog dana susreću sa sve većim brojem građana koji u njega dolaze.

Međutim, u Domu zdravlja primećuju da čak 25% onih koji dođu u ovu ambulantu, tu su sa željom da se testiraju iako nemaju simptome bolesti.

Od 4. novembra. na Novom naselju je počela sa radom i kovid ambulanta za trudnice, a radno vreme joj je od 7 do 13.30 sati, dok je nedelja neradna. Telefon kovid ambulante za trudnice je 4879 266 i 064 8189 922. 

– Podsećamo, mi smo ustanova u kojoj kovid ambulanta radi 24 sata, i od početka epidemije radimo 243 dana bez prekida, u kontinuitetu. Sa 16 ekipa, 10 danju i 6 noću, PCR testom koji se odmah radi bez zakazivanja i uvođenjem novih brzih antigen testova, gde se rezultat dobija za 10 minuta, mi sa naše strane radimo sve kako bi sistem izdržao trenutno stanje – kaže se u saopštenju. 

Od 19. marta 2020. godine, kada su pokrenute novosadske kovid ambulante, kroz njih je do sada prošao 28.701 pacijent.

U kovid ambulanti na Novom naselju, od formiranja, pregledano je 5.457 pacijenata, urađen 2.291 PCR test, 1.987 antigen testova i 1.175 seroloških testova što implicira da je svaki pacijent koji je došao na pregled i testiran, navode u Domu zdravlja.  

– Svaki pregled traje od 30 do 40 minuta budući da uključuje pregled lekara, uzorkovanje i analizu krvi, uzimanje brisa za PCR testiranje i RTG snimanje. Sem toga, nažalost, priličan broj naših lekara, medicinskih sestara i tehničara je inficiran tako da je i broj onih koji rade manji. Postojećim timovima pridružiti smo i lekara pneumoftiziologa i time zaokružili sve potrebne dijagnostičke metode – kaže se na kraju saopštenja. 

Oceni vest:
2
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan