DOM ZDRAVLJA: U Novom Sadu intenzitet virusa gripa još uvek nizak

DOM ZDRAVLJA: U Novom Sadu intenzitet virusa gripa još uvek nizak

Kao najbolju preventivu, lekari preporučuju vakcinaciju...

Iako je ovih dana zabeležen povećan broj pacijenata sa temperaturom, gušoboljom i glavoboljom, u Domu zdravlja kažu da je intenzitet virusa gripa u Novom Sadu još uvek nizak, kao i da imaju dovoljan broj vakcina za sve zainteresovane, prenosi Radio-televizija Vojvodine.

Iako lekari preporučuju vakcinaciju kao najbolju preventivu protiv gripa, građani sa kojima smo razgovarali ne veruju da je vakcinacija protiv gripa delotvorna, iako većina njih ranije nije ni pokušala da se zaštiti od virusa na taj način.

U objektu Domu zdravlja na Limanu navode da je od oktobra do danas velik odziv pacijenata na vakcinaciju, dodajući da su na virus gripa osetljiviji srčani i plućni bolesnici, dijabetičari, HIV pozitivne osobe, stariji od 65 godina, zdravsteni i šalterski radnici.

- Mi očekujemo u narednom periodu da će nam se javljati veći broj obolelih, koji su stariji od 65 godina, pogotovo pacijenti koji nisu vakcinisani i spremni smo u svakom slučaju da prihvatimo sve pacijente koji imaju potrebu za lekarskim pregledom – rekla je za RTV dr Mirjana Kolundžić, načelnica službe opšte medicine u Domu zdravlja "Novi Sad".

Kako je dodala, sam virus gripa je kratkog inkubacionog perioda, 1-5 dana, najčešće 2-3 dana.

- Virus u najvećem broju slučajeva prolazi bez nekih komplikacija, ali ako se dogode komplikacije, znači koje mogu biti vezane za upalu pluća, upalu sinusa, svakako savetujemo da se takvi pacijenti jave izabranim lekarima – izjavila je dr Kolundžić.

Vakcinu protiv gripa građani mogu primiti svakog dana u Domu zdravlja, uz konsultaciju sa izabranim lekarom opšte medicine.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

betanija klinika za ginekologiju i akušerstvo izmena režima saobraćaja novosadska policija bez vode klisa JGSP "Novi Sad" bez struje izmena trase autobusa JKP Vodovod i kanalizacija mural novosađani gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević isključenje vode isključenja struje jkp novosadska toplana novosadsko porodilište sahrane novi sad jkp lisje raspored sahrana novi sad Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu novorođenčad horoskop raspored sahrana i ispraćaja bebe servisne informacije intervju elektrovojvodina servisne informacije novi sad Isključenje struje