Dom zdravlja u utorak nizom akcija obeležava Svetski dan oralnog zdravlja

Dom zdravlja u utorak nizom akcija obeležava Svetski dan oralnog zdravlja

Povodom obeležavanja Svetskog dana oralnog zdravlja, u utorak, 20. martA, Dom zdravlja "Novi Sad" će nizom akcija podsetiti na ovaj značajan datum, koji ima za cilj da ukaže na važnost oralnog zdravlja kao dela opšteg zdravlja.

Kako se navodi u saopštenju, okviru ove akcije naši sugrađani će u objektu Univerexporta "Alba" u terminu od 9 do 11 časova dobiti savete od stomatologa Doma zdravlja kako se adekvatnim higijensko-dijetetskim režimom zdravlje usta i zuba može sačuvati.

Isto tako, za Novosađane koji se tog dana budu zatekli u "Albi", iz Doma zdravlja "Novi Sad" spremili su poklone koje je obezbedio sponzor akcije.

Osim edukacija za pravilno održavanje oralne higijene i saveta stomatologa, građanima će biti na raspolaganju i aktivnosti Preventivnog DZNS centra sa kontrolom šećera iz kapi krvi, merenjem visine krvnog pritiska i izračunavanjem BMI.

Ovogodišnja akcija biće obeležena i u stomatološkim ordinacijama koje se nalaze u objektima osnovnoškolskih ustanova, gde će stomatolozi Doma zdravlja "Novi Sad" kroz kreativne radionice, posebno deci u prvom razredu ,ukazati na značaj zdravlja usta i zuba. Deca će dobiti poklon-pakete sponzora. Akcije će se održati u školama “Petefi Šandor“, “Dositej Obradović“ i “Jožef Atila“ u Novom Sadu, te u OŠ "Aleksa Šantić" u  Stepanovićevu i školi “Miroslav Antić“ u Futogu.

ZDRAVLJE ZUBA SE MOŽE SAČUVATI: "Oralne bolesti spadaju u najčešće hronične bolesti današnjeg društva. Posete stomatologu moraju da budu redovne i obavezne, jer se oralno zdravlje vrlo jednostavnim, bezbolnim i jeftinim preventivnim i profilaktičkim merama može sačuvati tokom života. Promocijom oralnog zdravlja, kroz zdravstveno-vaspitne akcije, želimo da podignemo svest i ohrabrimo kako pojedinca, porodicu, zajednicu, ali i čitavo društvo, kako bi se preduzele mere koje će smanjiti nastanak oboljenja. Oko 90% stanovništva u svetu je u opasnosti od nekog oblika bolesti usta i zuba u toku života, a koje je moguće izbeći kroz državne programe prevencije, ranog otkrivanja oralnih bolesti i njihovo lečenja", kaže se u saopštenju Doma zdravlja "Novi Sad".

 

 

                                                                   Služba za odnose sa javnošću

 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan