Domaći ajvar nije za sirotinju - otkriva polemika na društvenim mrežama

Domaći ajvar nije za sirotinju - otkriva polemika na društvenim mrežama

Ako se u marketima može pronaći ajvar po ceni od 119 dinara za teglu, da li je onda realno da ajvar iz domaće proizvodnje košta 450 dinara - pitanje je koje se ovih dana pojavilo na društvenim mrežama. Nastala je burna polemika.

Vladimir Nešković iz Gornjeg Milanovca u polemici na Fejsbuku napominje da u marketima nije reč o kilogramu, nego o 680 grama, što znači da kilogram košta oko 180 dinara. On kaže i da nije isto prodavati ajvar od pečene paprike, u kom gotovo da nema vode i od barene paprike, pune vode, sa dodatim patlidžanom.

- Druga stvar je što se kod nas svašta naziva ajvarom i što na deklaraciji ne stoji tačan odnos namirnica koje su korišćene za proizvodnju. Ovo me podseća na kobasice koje se u marketima prodaju za 150 dinara po kilogramu- piše Vladimir.

Koliko paprike za teglu ajvara?

Marijana Pejak iz Silbaša navodi da je za pravljenje jedne tegle ajvara potrebno do tri kilograma sveže paprike, potroši se sat i po vremena ako je prvoklasna paprika u pitanju, a ako nije onda i više. Treba dodati i ulje, so, šećer, beli luk. Košta i ogrev za pečenje, prženje, pasterizaciju, nova tegla i novi poklopac.

Računaj kako god hoćeš, 450 dinara je ekonomska cena, zaključuje Marijana.

- Ajvar iz moje prizvodnje košta 500 dinara za teglu od 720 grama, ako mi platite tu cenu ja sam zaradila 50 dinara po tegli, je l' mnogo? Pravi, domaći, od čiste pečene paprike - napominje Marijana.

Živan Majstorović navodi da je za teglu ajvara potrebno oko 2,8 kilograma paprike.

- Merio sam jer ga pravim za potrebe moje porodice. Ako je cena paprike 50 dinara, to znaci da je cena tegle samo u paprici 140. Plus rad i ostala ulaganja. To po marketima stvarno nema veze sa ajvarom. Slažem se da je domaći od 450 dinara malo skuplji, ali ga ne možeš porediti sa tim od 119 - kaže Živan.

Stanje u Obrenovcu beleži Marijana Nestorović Vasiljević. Ona kaže da ajvar pravi za svoje potrebe. Od 50 kilograma paprike dobila je 23 tegle. Koštao je 4.000 dinara, ne računajući tegle i drva. Ajvar pravi sa uljem od komine masline koje košta 400 dinara po litru, a potrošila je dva litra.

- Znači, sa običnim uljem, plus tegle i drva, cena ne može da pređe više od 4.600 dinara, što je 200 dinara po tegli. Realna cena prodaje je plafon 400 dinara- zaključuje Marijana.

Domaći ajvar nije za sirotinju

U polemiku se uključuju i gastarbajteri koji pišu da bi i 1.000 dinara dali za teglu, ali takvog ajvara u Nemačkoj nema.

Milica iz Sremske Kamenice kaže da se njena porodica nekada uslužno bavila upržavanjem i proizvodnjom ajvara. Cena na veliko im je bila 3,3 evra za teglu od 720 grama.

- Lepo smo zarađivali. Nismo imali problem sa plasmanom. Ajvar je delikatesni proizvod i nije za sirotinju. Sirotinja ne jede vrhunski pršut, ni vrhunske sireve, ni prvoklasnu organsku hranu. To jede ili proizvođač ili onaj ko to može da plati. Kraj priče - jasna je Milica.

- Ko radi za 24.000 dinara, i treba da plati režije razne, a ima još i dete, može samo da gleda i u onaj od 119 dinara, a ne da ga kupi - piše Dragutin iz Barajeva dodajući da "nemaju oni pojma koliko su veliki 500 dinara u Aleksincu, Surdulici, selima na jugu Srbije".

 

 

  
 
 
 
 

 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan