"Don Kihot" 22. aprila u SKCNS Fabrika

"Don Kihot" 22. aprila u SKCNS Fabrika

Premijera predstave "Don Kihot ili šta su danas vetrenjače i odakle vetar duva" održaće se 22. aprila u 20 časova u SKCNS Fabrici.

Jedan od savremenih stvaralaca današnjice, režiser Zlatko Paković, odvažio se da ispriča donkihotsku priču nakon 400 godina od njenog nastanka i da svoj lični pečat viđenju današnjice na temu borbe za lične ideale.

Na ovom projektu okupio je Nikolu Đurička i Borisa Milivojevića u ulogama Don Kihota i Sanča Panse, kao dvojicu najpopularnijih i najboljih srpskih glumaca i komičara srednje generacije. Pored njih u ulozi Dulsineje naćiće se operska pevačica Katarina Jovanović, sopran evropskog glasa i priznanja i Igor Filipović u ulozi Rosinanta. Tokom predstave izvodiće se uživo komprozicije Miloša Nikolića na trubi.

Jedna od osobenosti ove predstave je i lik naratora, u čijoj je ulozi reditelj Zlako Paković. Osim što je svojevrstan vodič kroz predstavu, narator se javlja i u ulozi Servantesa, ali i u ulogama najboljih tumača Servantesovog dela, Migela de Unamuna, pisca knjige "Život Don Kihota i Sanča Panse", i Ortege i Gaseta, pisca knjige "Meditacije o Don Kihotu". Ključni delovi iz obe knjige inkorporirani su u tekst predstave.

Autorski tim:

  •                 autor i reditelj Zlatko Paković
  •                 Don Kihot – Nikola Đuričko
  •                 Sančo Pansa – Boris Milivojević
  •                 Dulsineja – Katarina Jovanović
  •                 Rosinant – Igor Filipović
  •                 Trubač – Miloš Nikolić
  •                 Orator/Servantes – Zlatko Paković
  •                 Perkusionista - Zoran Telgeltija
  •                 kompozitor - Miloš Nikolić
  •                 kostimi - Zlatko Paković i Danijela Mamužić

Karte su u pretprodaji od danas, 12. aprila na Gigstix prodajnim mestima.

Omaž velikom španskom umetniku: U aprilu 2016. godine navršilo se 400 godina od smrti Servantesa i taj dan je Unesko proglasio za Međunarodni dan knjige. "Don Kihot" se smatra prvim modernim romanom i najprevođenijim delom na svetu posle Biblije. "Don Kihot" je tačka preseka svih smelih i valjanih evropskih pogleda iz prošlosti u budućnost. Ovo su dovoljni razlozi da jedan od značajnih savremenih režisera današnjice, Zlatko Paković, napravi omaž velikom španskom umetniku i kroz svoje viđenje teme težnje ka idealima, predstavi publici savremeno delo koje i posle 400 godina izuzetno aktuelno.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bebe sahrane servisne informacije almaško groblje havarija na vodovodu jkp lisje klinika za ginekologiju i akušerstvo porodilište centralno groblje u Futogu jkp novosadska toplana matična knjiga rođenih RHMZ raspored sahrana i ispraćaja novosadsko porodilište bez struje vremenska prognoza novi sad isključenja struje raspored sahrana novi sad gradsko groblje novi sad novorođenčad betanija elektrovojvodina bez vode radosne vesti novosađani servisne informacije novi sad Republički hidrometeorološki zavod JKP Vodovod i kanalizacija isključenje vode