"Don Kihot – Second Hand" u petak u 19 sati u Novosadskom pozorištu (FOTO)

"Don Kihot – Second Hand" u petak u 19 sati u Novosadskom pozorištu (FOTO)

Premijera predstave koju, inspirisan legendarnim Servantesovim delom, režira regionalna pozorišna zvezda Sardar Tagirovski, biće održana 2. marta. 

Ovaj reditelj kompleksnih rusko-tatarskih korena (rođen u Kazanu, detinjstvo proveo u Mađarskoj a školovao se u Rumuniji) najpre je držao radionicu kolektivnog stvaranja uloge sa glumcima Novosadskog pozorišta koja je bila ključno tlo za početak nastajanja predstave. 

 
 

Sardar
Tagirovski jedan je od najzanimljivijih mladih stvaralaca u Mađarskoj i na teritoriji Transilvanije. Njegove predstave retko sadrže reči, najčešće su satkane od slika, muzike, zvukova... Njegov "Don Kihot" neće striktno pratiti događaje u romanu, već će kroz slike i raspoloženja analizirati fenomen donkihovštine, borbu protiv (sopstvenih) vetrenjača. Inače, upravo ovaj Servantesov roman bio je inspiracija za naslov ovogodišnje sezone u Novosadskom pozorištu – "Vetrenjače".

 
 

U predstavi igraju Livia Banka, Emina Elor, Agota Ferenc, Daniel Husta, Silvia Križan, Judit Laslo, Arpad Mesaroš, Emeše Nađabonji, Atila Nemet, Gabor Pongo, Zoltan Širmer i Bence Salai. Kostimografkinja je Ilona Lerinc, za scenografiju je zadužena Judit Dobre, dok muziku potpisuje David Katona


 

U POTRAZI ZA IDEALNOM PREDSTAVOM: "Potraga. To je moja ključna reč ako mi kažeš Don Quijote Novosadskog pozorišta. Potraga za snovima, potraga za nečim boljim, potraga za detinjstvom – nevinim, bezgrešnim, bezobaveznom... Za istinom i istinitim.. Na putu srećemo priljatelje... A i neprijatelje.. Srećemo ljubav, drugarstvo, herojstvo, slavu, i bol, i patnju, i smrt... U pokretu smo. Idemo, trčimo, perpetum mobile smo... U potrazi smo za idealnom predstavom..." – naglasila je prvakinja Ujvideki Szinhaza Emina Elor.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan