Donet novi Pravilnik o imunizaciji u Srbiji, kazne za nepoštovanje od 50.000 do 150.000 dinara

Donet novi Pravilnik o imunizaciji u Srbiji, kazne za nepoštovanje od 50.000 do 150.000 dinara

Novi Pravilnik o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti stupio je na snagu u četvrtak, 7. maja, dan pošto je objavljen u Službenom glasniku.

Svako ko ne bude poštovao odredbe ovog Pravilnika, biće kažnjen sa 50.000 do 150.000 dinara, s obzirom na to da je, u međuvremenu, minimalna kazna, koja je bila 30.000 dinara, podignuta. 

Stupanjem na snagu ovog Pravilnika, prestao je da važi prethodni koji je poslednje izmene pretrpeo 2018. godine. 

Uvidom u Službeni glasnik, vidi se da je Pravilnik ministar zdravlja Zlatibor Lončar doneo 4. maja.

Novi dokument, kao i stari, sadrži spisak bolesti protiv kojih je obavezna vakcinacija, a kojih 11, a Pravilnikom je detaljno objašnjeno koje osobe treba da se vakcinišu.

Obavezna vakcinacija protiv 11 bolesti

Zarazne bolesti protiv kojih se sprovodi obavezna aktivna imunizacija lica određenog uzrasta su  tuberkuloza, difterija, tetanus, dečija paraliza, veliki kašalj, male boginje, rubela, zauške, hepatitis B, oboljenja izazvana Hemofilusom influence tip b i oboljenja izazvana Streptokokom pneumonije.

Postoji sedam bolesti za koje je obavezna aktivna i pasivna vakcinacija osoba koje su u posebnom riziku da dobiju tešku kliničku sliku. Pored virusa gripa, tu su i hepatitis B, meningokokne bolesti, oboljenja izazvana Streptokokom pneumonije, oboljenja izazvana Hemofilusom influence tip b, varičela i infekcije izazvane respiratornim sincicijalnim virusom.

Na spisku za ove bolesti su trudnice, deca starija od šest meseci koja imaju hronična oboljenja pluća (uključujući astmu), hronične poremećaje kardiovaskularnog sistema (isključujući hipertenziju), šećernu bolest, gojaznost, bubrežnu disfunkcijom, hemoglobinopatijom, hronične neurološke poremećaje, maligna oboljenja, deca sa presađenim tkivom i organima...

Ova vakcinacija namenjena je i osobama starijim od 65 godina, članovima porodice bolesnika u povećanom riziku, kao osobama smeštenim i zaposlenim u gerontološkim centrima, i kod dece, omladine i starih osoba smeštenih u socijalno-zdravstvenim ustanovama i zaposlenih u njima.

Vakcinisanje zdravstvenih radnika i putnika u međunarodnom saobraćaju

Zdravstveni radnici će se i dalje vakcinisati protiv najmanje devet bolesti – hepatitisa B, gripa, malih boginja, rubele, zauški, difterije, velikog kašlja, meningokokne bolesti, varičela i drugih zaraznih bolesti.

U Pravilniku je istaknuto i koji zdravstveni radnici u privatnoj praksi treba da se vakcinišu.

Zarazne bolesti protiv kojih se sprovodi obavezna aktivna imunizacija putnika u međunarodnom saobraćaju su žuta groznica i meningokokne bolesti, kao i druge zarazne bolesti po zahtevu zemlje u koju se putuje.

– Troškove obavezne aktivne imunizacije putnika u međunarodnom saobraćaju snosi lice koje se imunizuje zbog potrebe putovanja – precizira se u Pravilniku.

Detaljnije o ovoj temi pročitajte na sajtu "Večernjih novosti".

Oceni vest:
1
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Novosadanka

    pre 1438 dana i 23 sata

    Jel se ovse bilo šta radi bez pretnji i prisiljavanja?

    Oceni komentar:
    0
    3