Donka Stančić: "Jadan Vladičanski dvor, to je skandal!"

Donka Stančić: "Jadan Vladičanski dvor, to je skandal!"

Nakon pisanja medija da su sa Vladičanskog dvora Eparhije bačke – umesto originalnih pločica iz 1901. godine, koje su skinute i bačene – na ovaj objekat od nacionalnog značaja postavljene pločice sa kompjuterski odštampanom šarom, oglasila se i poznata novosadska istoričarka umetnosti, koja tvrdi da je rekonstrukcija u tom obimu bila bespotrebna.

U razgovori za portal Nova.rs, Donka Stančić staje u odbranu ovog spomenika kulture i prva misao koja joj se otima je: "Jadan Vladičanski dvor, to je skandal".

– Toj fasadi ništa nije falilo, nije bila potrebna obnova, barem ne ovakva kakva je sada izvedena – 95 odsto te fasade je bilo zdravo i trebalo je ostaviti u originalu iz 1901. godine. Mi konzervatori postojimo da popravljamo staro, a ne da samo polupamo, srušimo i da pravimo novo kako je to uradio Pokrajinski zavod. Odgovornost za ovaj skandal koji se desio u Novom Sadu je do Pokrajinskog zavoda i uprave Eparhije bačke – ističe istoričarka umetnosti iz Novog Sada.


Ona podseća da je poseban cinizam to što su sredstva za obnovu dvora dobijena kako bi se Novi Sad predstavio kao Evropska prestonica kulture za 2021. godinu.

– Mi idemo u susret da budemo prestonica kulture Evrope, a istovremeno uništavamo jedan takav spomenik. Stare pločice su bile duplo deblje od ovih novih. Taj ružičasti ton dvora je narušen, ove nove pločice umesto ružičastog imaju braon ton. Oni nisu pogodili ni debljinu, ni boju – upozorava Stančić u razgovoru za Novu i pita se koji su to stručnjaci iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture mogli to da dozvole.

Istoričarka umetnosti dodaje i da ceo slučaj i njegovu pravu pozadinu treba ispitati.

– Ovaj posao, ne treba biti naivan, nije urađen tek tako. Ovaj posao je sa namerom urađen. A to neke nadležne službe ove države treba da ispitaju. Zbog čega je upravo ovo urađeno i koliko su miliona Grad i Pokrajina dali za posao koji je potpuno bio nepotreban. Iskorišćen je Novi Sad kao prestonica kulture da se to uradi, da bi neko verovatno zaradio. Nedopustivo je da se sve to radi na štetu spomenika kulture i zato me sve to jako nervira – zaključuje Donka Stančić u intervjuu za Nova.rs.

Oceni vest:
29
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Vako to ja gledim

  pre 902 dana i 13 sati

  Daj para, daj para, daj para! Prodaću ti ove pločice za tvoju crkvu tamo na zapadu,
  a ti meni naštampaj kompjuterske sa satanističkom šarom.
  Ali, šta ja znam, glup sam i pohlepan.
  Specijalni rat je lako voditi među budalama.
  Kako to nisu uspeli prodati ljudima koji čuvaju Sinagogu, ili Katedralu?
  Kako tu nikad ne osvane afera?

  Oceni komentar:
  2
  31
 • Dule

  pre 902 dana i 7 sati

  Irinej Bulović vladika eparhije bačke je najveća gluperda sa najvećom moći u Novom Sadu. Taj čovek je toliko glup, da količina gluposti koju je izgovorio u poslednje dve godine ne može izgovori pijani čovek ceo život. Čovek koji sprečava dodelu svetosavskog ordenja inženjerima srpskog porekla u Apolo misijama jer ne veruje u sletanje na Mesec ili sklanja Zmajeve dečije igre jer mu smeta dok spava. Nažalost, dovoljno je glup da bude sluga SNS-u.

  Oceni komentar:
  3
  26
 • Zemun

  pre 895 dana i 17 sati

  U protkelom periodu obišao sam više vojvođanskih gradova. Na prste se mogu prebrojati kvalitetno i stručno restaurirane fasade i tu je reč o projektima obnove koji su već vremešni i sigurno sa kraja osamdesetih ili iz devedesetih godina. Ostatak je jedan neuk, prost, problematičan izbor neadekvatnih materijala, ne poznavanje originalnih paleta boja i tehnika, premazivanje prirodnih materijala. Jedna celovita materijalna ali i idejna devastacija nasleđa. Dublji problem leži u tome što su u socijalizmu i izrada odnosno overa projekata i nadzor povereni istom organu - raznim pokrajinskim i drugim zavodima. Oni sami naprave uslove restauracije i prema tim uslovima zatim zaključe u godišnjem izveštaju da je reč o najizvrsnijoj restauraciji. Ali problem je upravo u tome što su njihovi uslovi nestručni, što je reč o spoljnim fantazijama istoričara umetnosti koji ne poznaju kao njihove zapadne kolege i problematiku materijala, procesa izgradnje, već zgradu posmatraju kao nešto sa spolja što samo treba da zablješti sa slojem masne farbe.

  Oceni komentar:
  2
  5
 • Konzola

  pre 895 dana i 16 sati

  Pločice koje su bile na zgradi nisu ni bile keramičke pločice, već štajngut, koji se i dalje pravi i koristi u Nemačkoj i Austriji. Nažalost, razlika nije samo u izgledu, već i u tome što štajngut propušta vlagu, tako da osim što je lep na oko štiti zgradu od ekstremnih temperatura u toku godine i sprečava vlaženje zidova unutra. Sa španskim pločicama, ako su keramičke, zgrada je sada praktično prelepljena nepropusnim materijalom, počeće se unutra stvarati plesan i buđ i nove intervencije biće u vrlo skorom periodu nezaobilazne, a i trajno potrebne, jer je uništen klimatska samoregulacije zgrade.

  Oceni komentar:
  0
  6
 • Pogrom koji traje

  pre 895 dana i 16 sati

  U toku je brisanje kulture naroda ovih prostora. To znači da su na udaru sve nacije, ravnopravno.
  jedan od dokaza toga je i Kongres slavistike koji je organizovao 2019-te naš novi "veliki prijatelj", amerika.
  Na tom kongresu su održana suđenja Ivo Andriću, Petru P. Njegošu i još dvojici srpskih pisaca.
  Njihova dela od pre 100 i čak 200 godina su imenovana kao krivci za Balkanski armagedon, a Srbi ponovo kao jedini krivi. Ustanovljeno je da glavni govornici nisu ni imali knjige u rukama, a kamoli ih pročitali.
  Pohlepa lokalnih..... hm, Srba je jedno od glavnih oružja uništenja kulture.
  To se odnosi i na kupljene medije ili one koji primaju pomoć iz inostranstva u funtama, dolarima ili evrima.
  Ne postoji nijedan objekat, delo kulture ili čak prirodni rezervat koji ne može biti uništen,
  jer neprijatelj računa na otupelu inteligenciju i pohlepu lokalaca.
  jedina pomoć su nam bukvalno više sile, koje nauka ne priznaje, jer nema način d aih izmeri, primeti ili napiše doktorsku disertaciju, objavi naučni rad na tu temu i zadobije kakovu nagradu.
  Sve ovo će biti prekinuto jedino velikim ratom koji nam stiže.
  Fruškogorski koridor nikada neće biti izgrađen, jer će se sve kineske firme povući u matičnu zemlju.
  Jedna od najvrednijih stvari po budućnost koju je ova vlada uradila je naoružavanje.
  Jugosloven sam, bio i biću, i to će mi pisati na kamenu.
  Jedan sam od retkih koji će se zaista boriti za srpski narod, jer je to sada jedini koji imam.

  Oceni komentar:
  2
  3
 • Novosađanka

  pre 770 dana i 18 sati

  Zašto domaćin Novog Sada dozvoljava, da izrodi i rušitelji uništavaju ono, što su novosađani dva puta gradili i platili. A sada, posle više od sto godina, došli divljaci, i našim novcima razgrađuju ono, što nije njihovo, te im nije ni sveto ni važno. Ovo je čist kriminal, a za kriminal se odgovara. Zašto vi, koji ste morali da reagujete, ćutite i žmurite na oba oka ??? Zašto ne radite ono, za šta ste plaćeni ??? Dali ste i vi imali koristi od ovog vandalskog nedela ???

  Oceni komentar:
  0
  8