"DOSTA JE BILO": Rizična saradnja Grada sa kineskim kompanijama na infrastrukturnim projektima

"DOSTA JE BILO": Rizična saradnja Grada sa kineskim kompanijama na infrastrukturnim projektima

Pre nekoliko dana najavljeno je da Grad Novi Sad, u saradnji sa kineskom kompanijom CRBC, kreće u projekat izgradnje novog mosta na Dunavu i obilaznice oko Novog Sada.

Tim povodom, a bez zalaženja u pitanja opravdanosti ovog projekta, iz Gradskog odbora pokreta "Dosta je bilo" u Novom Sadu poručuju da je vrlo je važno biti svestan "ozbiljnih rizika sa kojima se Grad može suočiti prilikom realizacije najavljene investicije".

– Kineska kompanija CRBC, najavljeni partner na projektu, je od strane Svetske banke stavljana na "crnu listu" kompanija dovođenih u vezu sa korupcijom i ugrožavanjem životne sredine. Iz navedenih razloga, Svetska banka finansijski ne podržava nijedan projekat u kom je, na bilo koji način, uključena navedena kompanija. To znači da svako ko je zainteresovan za saradnju sa CRBC, ukoliko nema mogućnosti da samostalno finansira planiranu investiciju, finansijska sredstva za realizaciju investicije mora tražiti na drugoj strani, odnosno kod kineskih banaka. Jednostavnije rečeno, država Srbija i Grad Novi Sad će angažovati kinesku (državnu) kompaniju i plaćaće je sredstvima dobijenim iz kredita kineske (državne) banke – navodi se u saopštenju.

Iz DJB dodaju da su kineske kompanije, pogotovo one koje se bave građevinom, širom sveta poznate po prilično agresivnom nastupu prema državama – partnerima male ekonomske snage.

– Nije teško istražiti kako je, konkretno CRBC, poslovao u nekim afričkim zemljama i kakve je sve posledice proizvela takva saradnja - od ekonomskih, ekoloških do geostrateških. Da budemo precizniji – praksa je pokazala da se poslovi sa CRBC-om i drugim kineskim kompanijama koji se finansiraju iz kineskih kredita ugovaraju na način da obezbeđenje kredita daje država ugovornica uz isključenje nacionalne klauzule. Dakle, ukoliko dođe do zastoja sa otplatom kredita, kineska banka ima pravo da se, bez ograničenja, naplati od države na način na koji proceni da je, za banku, najpovoljniji. Nešto poput privatnog izvršitelja – kaže se u današnjem saopštenju GO pokreta "Dosta je bilo".

Oceni vest:
6
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • KOMUNISTIČKA PARTIJA KONTROLIŠE

  pre 677 dana i 1 sat

  Postoji jedan faktor, nepoznat zapadu, koji nas štiti u ovom slučaju.
  A zove se Komunistička Partija Kine.
  To je onaj faktor, potpuno nejasan zapadu, koji je kod nas stvarao omladinske radne akcije, puteve i pruge, u kratkom terminu i to besplatno.
  Možete li da zamislite, bilo kada i bilo gde, na primer četničku omladinsku radnu akciju?
  E, to brajko, gibanica sa sirom i janje na ražnju neće moći da skupe. Džabe srpstvo.
  Dakle, Kinezi naprave partijski sastanak, kažu treba nam novac za vojsku i magično sve pošiljke koje su regularno išle 10-15 dana sa severa i istoka Kine, odjednom magično dolaze
  do aerodroma u 7 dana.
  Taj faktor je nepoznat zapadu.
  To, što su oni varali zapad i dospevali na crnu listu, nema nikakve veze sa nama, Srbijom.
  Između nas su odnosi drugačiji.
  A u vreme demokrata, imali smo čoveka koji je u okolini Užica uzeo neki evropski kredit
  za izgradnju infrastrukture, dodeljen Srbiji, i na ime nekog puta maznuo 15 miliona evra, a da je firma otvorena juče, nestala sutra i nikada ništa nije izgradio.
  Tako da, to je zaista široko pitanje.
  A valjda imamo i neke kontrolne organe?

  Oceni komentar:
  1
  4