"DOSTA JE BILO": Sud oborio listu "Suverenisti" zbog  pravilne upotrebe srpskog jezika

"DOSTA JE BILO": Sud oborio listu "Suverenisti" zbog pravilne upotrebe srpskog jezika

Povodom presude Upravnog suda da obori već odobrenu izbornu listu "Suverenisti" koju je podnela grupa građana "Dosta je bilo", saopštenje iz ovog pokreta prenosimo u celosti.

Skandaloznim rešenjem Upravnog suda oborena je lista "Suverenisti" zato što je predlagač "Dosta je bilo" u Sporazumu o osnivanju grupe građana koristio znake navoda da bi naziv liste, u skladu sa pravopisnim pravilima, odvojio od ostatka teksta. Iako Ustav kao ni zakon ne poznaju mogućnost da se izborna volja građana ukine zbog korišćenja interpunkcije prilikom označavanja liste, sudije Upravnog suda su demonstrirale ne samo to da ih ni Ustav ni zakon, a ni izborna volja građana ne interesuju, već i dalje od toga – da i oni sami imaju ozbiljan problem sa osnovnom pismenošću. Po mišljenju sudija Upravnog suda, kad dete pitate u koju školu ide, ono treba da odgovori sledeće: "U osnovnu školu otvoreni navodnici Branko Radičević zatvoreni navodnici", a kad građane pitate koju izbornu listu podržavaju oni treba da odgovore: "Podržavam listu otvoreni navodnici Suverenisti zatvoreni navodnici".

Kako smatramo da je jasno da čak ni pored opštepoznate činjenice plašljivog i u dobrom delu nestručnog pravosuđa, ovo silovanje prava prevazilazi granice zamislivog i ne postoji ni teorijska mogućnost da se ovakvo rešenje donese bez konkretne i direktne namere da se izvršenjem krivičnog dela kršenja zakona od strane sudije kako bi se "Dosta je bilo" sprečilo da učestvuje na gradskim izborima u Novom Sadu, jasno je šta je namera.

Ovakav sramni odnos sudija prema Ustavu i građanima Srbije, ali i prema pravopisu srpskog jezika, ne predstavlja niti može predstavljati slobodno sudijsko uverenje već je u pitanju očigledna zloupotreba sudijske funkcije u političke svrhe.

Iz svih ovih razloga, pozivamo nadležnog tužioca da protiv sudija koje su donele ovakvo rešenje inicira krivični postupak zbog osnovane sumnje da su izvršile krivično delo kršenje zakona od strane sudije, a Visoki savet sudstva da pokrene postupak razrešenja sudija zbog očigledne političke instruiranosti i grubog kršenja izborne volja građana – saopštavaju "Suverenisti".

Kako su za Radio 021 rekli u Gradskoj izbornoj komisiji, zbog obaranja ove liste, morali su i da pauziraju štampanje izbornih listića, koje je bilo planirano za vikend, jer DJB sada ima pravo žalbe, o čemu ponovo treba da odlučuje sud.  

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan