Dostupne svim penzionerima: Koje su prednosti penzionerske kartice

Dostupne svim penzionerima: Koje su prednosti penzionerske kartice

Fond PIO je 2018. godine započeo projekat penzionerskih kartica, a svi novi korisnici, koji ih još nemaju, mogu ih preuzeti u filijalama, službama i ispostavama Fonda.

Potrebno je poneti svoju ličnu kartu (porodični penzioneri, roditelji, staratelji i hranitelji trebalo bi da ponesu i poslednji ček od penzije) i, svakog radnog dana, od 8 do 15 časova, za nekoliko minuta će dobiti svoju karticu.

Penzionerska kartica Fonda PIO omogućuje vam da dokažete status penzionera, na zakonit i siguran način, u svakoj situaciji kada vam je potrebno da dokažete da ste penzioner. Na taj način ćete u potpunosti zaštititi svoje lične podatke, jer se na njoj nalazi samo vaše ime i prezime. Garant tačnosti penzionerskih kartica je Fond, poručuju iz ove ustanove.

Korisnici kartice uz njih dobijaju i obaveštenje koje pogodnosti mogu da ostvare.

Mogu ih dobiti svi penzioneri, bez obzira da li dobijaju starosnu, invalidsku ili porodičnu penziju.

Penzionerske kartice koriste se za dokazivanje statusa i omogućuju penzionerima da na zakonit i siguran način dokažu da su penzioneri. Daju se samo na uvid i važe uz ličnu kartu ili pasoš. Nije potrebno njihovo dodatno očitavanje – uveravaju u Fondu i podsećaju da je jedan od razloga za njihovo uvođenje zaštita ličnih podataka korisnika, jer se dosad status penzionera dokazivao penzijskim čekom, odnosno izveštajem o penziji, rešenjem o ostvarenom pravu ili potvrdom koju na zahtev dobijaju u fondu.

Kartica je zvanični dokument Fonda, koji je jedina institucija koja raspolaže bazom podataka i garantuje za tačnost statusa koji se njome potvrđuje.

Može se, između ostalog, iskoristiti za popuste koje već uobičajeno pojedine trgovine daju penzionerima pri kupovini, kao i za popuste koji se daju za plaćanje nekih računa. 

Najčešće se koriste u trgovinama, za ostvarivanje popusta na kupljenu robu ili u prevozu, za besplatne ili minimalne naknade korišćenja sportskih objekata i kulturnih ustanova u mestu prebivališta – nabrajaju u Fondu PIO.

Uprkos pojedinim kritikama da one nemaju neku svrhu, jedan od zadovoljnih korisnika prednost vidi u tome što ne mora ići za svaku sitnicu u banku, po potvrdu, a uvek je potrebno ponovo vaditi potvrdu sa najnovijim datumom.

Imamo popuste određenim danima u trgovini za hranu i neke druge pazare, pa može bar nešto da se povrati, i da se identifikujemo dokumentom, umesto da nosimo potvrde sa sobom – kaže on.

Do oktobra 2022. je personalizovano više od milion i 700 hiljada kartica za sve korisnike Fonda. Pošto prevashodno služe za dokazivanje penzionerskog statusa, od privrednih subjekata zavisi da li će i kolike popuste obezbediti za najstarije. 

Izvor: penzionisani.rs

Oceni vest:
39
32

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Iznogud

  pre 10 dana i 18 sati

  A što negativno ? Svi ćemo jednoga dana biti penzioneri....ako doživimo,naravno...

  Oceni komentar:
  6
  33
 • Prestaje kupovina glasača

  pre 10 dana i 2 sata

  Nije u planu da to doživimo.
  Povodom preslušavanja prvaka u Beogradu, da li imaju brend patike...
  Krajnje je vreme da se izrade socijalne karte, pa da svi na odeći, reveru, rukavu, nosimo oznake: "EKSTRA SIROMAH", "SIROMAH", "BOGATAŠ", "ESKTRA BOGATAŠ" i "VIP" (za političare)
  Eventualno bi za penzionere mogli da dodamo i "PENZIONER" i označimo određene za izumiranje. Naravno, takvi planovi se nikada ne saopštavaju.
  Državna tajna.

  Oceni komentar:
  16
  51
 • Aleksandar

  pre 9 dana i 16 sati

  Imam je, bezvredna

  Oceni komentar:
  6
  47
 • Milics

  pre 9 dana i 4 sata

  Imam karticu. Neupotrebljiva je. Bacene pare za izradu.

  Oceni komentar:
  11
  36
 • Ljeposava Petrovic

  pre 8 dana i 19 sati

  Mi penzioneri koji smo zaradili penziju u HR kako da dokažemo neko pravo kad nam oni nemaju ni za božić kao svojim penzionerima a ovde što dobiju naši u Srbiji nemamo pravo.Hvala.

  Oceni komentar:
  6
  9
 • Saša

  pre 7 dana i 12 sati

  Nije tačno da se kartica može tako brzo dobiti,ja je evo čekam tri četiri meseca.
  A što se tiče popusta, ostvarujes popust na ne bitne stvari po penzionere.

  Oceni komentar:
  0
  6