Doživotni zatvor za silovatelje i ubice dece, trudnica i nemoćnih lica

Doživotni zatvor za silovatelje i ubice dece, trudnica i nemoćnih lica

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Krivičnog zakonika kojima se uvodi doživotna kazna zatvora bez uslovnog otpusta za silovatelje i ubice dece, trudnica i nemoćnih osoba.

Taj deo izmena zakona deo je inicijative Fondacije "Tijana Jurić" koju je potpisima podržalo 160.000 građana, prenosi N1. 

Za izmene i dopune Krivičnog zakonika kojim se propisuje doživotna kazna zatvora bez uslovnog otpusta za silovatelje i ubice dece, trudnica i nemoćnih lica osim poslanika vladajuće većine glasali su i Đorđe Vukadinović iz opozicione poslaničke grupe "Pokret za Spas Srbije - Nova Srbija", dvoje poslanika Lige socijaldemokrata Vojvodine, nezavisni poslanik Miladin Ševarlić i poslanici radikala.

Poslanik Vukadinović rekao je agenciji Beta da je iz sale izašao odmah pošto je završeno glasanje o tom zakonu i nastavljeno o drugim tačkama dnevnog reda. On je rekao da nije imao dilemu da li da dođe i da svoj glas za izmene Krivičnog zakona s obzirom da je i podržao inicijativu Fondacije "Tijana Jurić" o uvođenju doživotne kazne zatvora za silovatelje i ubice dece i trudnica i da je više puta glasao u skupštini da se taj zakon uvrsti u dnevni red sednice.

Usvojenim izmenama Krivičnog zakona ukida se kazna zatvora od 30 do 40 godina i umesto nje uvodi doživotna kazna za najteža krivična dela. Ta kazna predviđena je za dela ubistva predstavnika najviših državnih organa, teška dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, udruživanje radi vršenja krivičnih dela, genocid, zločin protiv čovečnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, terorizma.

Za ta dela predviđeno je da osuđenik na doživotni zatvor može uslovno da se otpusti posle izdržanih 27 godina zatvora, što nije slučaj sa ubicama i silovateljima dece i trudnica i nemoćnih licanavodi N1.

Igor Jurić je fondaciju osnovao i inicijativu pokrenuo u znak sećanja na njegovu maloletnu ćerku Tijanu koja je svirepo ubijena. Poslanici su prisustvo Jurića propratili aplauzom.


 

OVO NIJE TIJANIN ZAKON:  "Danas je usvojena Kazna doživotnog zatvora za silovatelje i ubice dece, koju je potpisima podržalo 160.000 građana Srbije, na inicijativu Fondacije 'Tijana Jurić'. Ne mešajte ovaj zakon sa Tijaninim zakonom, koji je usvojen još 2015. godine i prema kojem policija više ne čeka da prođu 24 sata, već u potragu za nestalim detetom kreće odmah nakon prijave nestanka. Posebno molim medije da obrate pažnju i ne mešaju ova dva zakona. Usvajanjem kazne doživotnog zatvora danas je ostvaren još jedan cilj, ali je još mnogo toga pred nama. Srećan sam jer je ovo pobeda svih nas koji smo istrajali u bici da se ova inicijativa usvoji, a ipak, imam gorak ukus jer je jedna građanska inicijativa uspela da se ispolitizuje" – izjavio je Igor Jurić i zahvalio se svima koji su podržali kaznu doživotnog zatvora. 


Proteklih nedelja, vodila se polemika na ovu temu, te je veliki broj organizacija civilnog društva podržao peticiju protiv izmena Krivičnog zakonika, ukazujući na to da "isključivanje mogućnosti uslovnog otpusta za osuđene koji izdržavaju ovu kaznu predstavlja premašivanje svrhe kažnjavanja" Oni su naveli i da "kažnjavanje nekog lica kaznom doživotnog zatvora predstavlja nečovečno i ponižavajuće kažnjavanje zabranjeno Ustavom Srbije, Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima".

Izmenama zakona su pooštrene i kazne za povratnike učinilaca krivičnih dela, za zlostavljanje i mučenje, nasilje u porodici, poresku utaju, ubijanje i zlostavljanje životinja, sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje, napad na službeno lice u trenutku vršenja službene radnje, učestvovanje u grupi koja sprečava službeno lice u vršenju službene radnje i nasilničko ponašanje na sportskim priredbama.

Izmenama zakona uvodi se i novo krivično delo napad na advokate, što je bio zahtev Advokatske komore Srbije.

Skupština je usvojila i izmene i dopune Zakona o krivičnom postupku.
 

Izvor: N1, Moj Novi Sad

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

radosne vesti RHMZ vremenska prognoza novi sad novosadsko porodilište gradsko groblje Republički hidrometeorološki zavod servisne informacije novi sad novosađani JGSP "Novi Sad" raspored sahrana novi sad novi sad betanija bez struje jkp novosadska toplana Vreme u Novom Sadu servisne informacije isključenja struje klinika za ginekologiju i akušerstvo novorođenčad elektrovojvodina isključenje vode bez vode Vreme u Srbiji JKP Vodovod i kanalizacija bebe raspored sahrana i ispraćaja porodilište štrand sahrane jkp lisje