Dr Adžić Vukičević: Manja zarada za nevakcinisane zdravstvene radnike; dr Panić: Takve mere se neće sprovoditi

Dr Adžić Vukičević: Manja zarada za nevakcinisane zdravstvene radnike; dr Panić: Takve mere se neće sprovoditi

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević izjavila je da će svi lekari, medicinske sestre, tehničari, kao i pomoćno osoblje u bolnicama Srbije koji odbijaju da se vakcinišu, primati platu bez bonusa, stimulacija ili dodataka za dežurstva.

Ona je za "Informer" rekla da je na sastanaku direktora bolnica podržan predlog medicinske struke i da se ministar zdravlja složio da se napravi spisak svih lekara i medicinskog osoblja koji nisu primili vakcinu, a rade u kovid i drugim bolnicama.

Oni će biti prebačeni na administrativne poslove i neće više moći da rade s pacijentima, a to znači da će primati samo osnovnu platu. Primaće dva puta manju zaradu nego do sada –  rekla je Adžić Vukičević.

Istakla je da će zbog porasta broja zaraženih morati da se otvori i druga zgrada intenzivne nege.

Za 20 dana imamo četiri puta više pacijenata, svaki peti koji nam dođe mora na respirator, a u bolnici je više od 90 odsto pacijenata koji nisu vakcinisani – rekla je direktorka.

Napomenula je da delta soj najviše "napada" mlade i zdrave muškarce koji nisu primili vakcinu, a koji čine 80 odsto od ukupnog broja primljenih u bolnicu. Kako kaže, početkom meseca je bilo 84 pacijenata na odeljenju intenzivne nege, a sada ih je 286. 

Dolaze nam pacijenti sa sve težim oblicima korone i svaki peti mora na respirator – navodi doktorka Adžić Vukičević.

Panić: Nevakcinisani medicinari neće imati duplo manju platu

U izjavi za "Novu ekonomiju", predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić je ocenio  da se takve mere neće sprovoditi, pre svega zbog manjka zdravstvenih radnika u našoj zemlji i da bi se, ako do toga dođe, egozdus medicinara drastično povećao.

On je kazao da plate koje će eventualno dobijati nevakcinisani medicinari ipak neće biti duplo manje, kako je rekla Adžić Vukićević. Plate specijaliste ili lekara opšte prakse će se primati pune, kao i sve prinadležnosti koje se nalaze u obračunu, odnosno u toj sumi koja je osnovna plata.

Oceni vest:
10
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Velimir

  pre 314 dana i 18 sati

  Na medicinskim fakultetima nedostaje predmet Etika. Bez nje će se nadrilekari i dalje utrkivati ko će bolje da emulira naciste sa ovim merama.

  Oceni komentar:
  2
  6
 • mima

  pre 314 dana i 15 sati

  svi koji daju izjave koje sadrže pretnje i uslovljavanje, pre nego što istupe sa sličnim predlozima treba da se raspitaju o zakonskim regulativama ...ugovor o radu, mobing na radu, i naravno Ustav.....vodite računa šta izjavljujte, već ste odavno zreli za sudske postupke

  Oceni komentar:
  1
  8
 • Činjenica

  pre 314 dana i 13 sati

  Odavno je Srbija zemlja pretnji i uslovljavanja, a na čoveka se gleda kao u Kini.
  Zamenljiv deo u funkciji moćnika.

  Oceni komentar:
  1
  3
 • prosta stvar

  pre 314 dana i 8 sati

  Razmišljanja :Nevakcinisani med radnici mogu da imaju manje plate SAMO ako ne rade tj ako im se zabrani odlazak na posao medju zdrave jer jer su potencijalna opasnot sem za rad na respiratorima sa teškim slučajevima u mrtvačnici (kad više nema šta da se pokvari ) i sa antivakserima u Citadeli.

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Bolje biti neće prepustimo li im se

  pre 314 dana i 7 sati

  Umanjivanje plata, danas zbog nepoštovanja nečije ideje i volje,
  a sutra zbog toga što ste nešto negde rekli.
  Vakcinacija nije definisana kao nepoštovanje radne discipline ni u jednom aktu.
  No, da li smo u fašizmu?
  Samo nedostaje da botovi sačekuju medicinsko osoblje po ulicama.
  A nedostaje i javno obeležavanje nevakcinisanih.
  Ima li neko prigodnu ideju za znak, na tekstilu i u jarkoj boji?

  Oceni komentar:
  0
  4