Dr Aleksandar Babić: Omiljeni ginekolog Novosađanki

Dr Aleksandar Babić: Omiljeni ginekolog Novosađanki

Ako pitate sugrađanke da vam preporuče nekog ginekologa u okviru državnih ustanova, velika je verovatnoća da će to biti naš današnji sagovornik dr Aleksandar Babić, specijalista ginekologije i akušerstva.

Ovaj omiljeni ginekolog Novosađanki radi u Domu zdravlja Novi Sad, u ogranku na Bulevaru Mihajla Pupina, a naše sugrađanke kažu da se za pregled kod njega termini popunjavaju velikom brzinom, kao i da svaka pacijentkinja uvek izlazi zadovoljna.

Iz razgovora sa dr Aleksandrom Babićem pokušali smo da saznamo u čemu je tajna.

Naše čitateljke bi volele da znaju nešto više o Vama.

– Rođen sam u Baču, a detinjstvo sam proveo u selu Vajska. Sa 13 godina smo se porodično preselili u Petrovaradin, gde sam nastavio školovanje i gde i dalje živim sa porodicom. Završio sam gimnaziju Svetozar Marković, a zatim upisao Medicinski fakultet. Oženjen sam i imam troje dece.

Da li ste oduvek znali da želite da se bavite ovim poslom?

– U vezi sa tim postoji anegdota (smeh). Pred kraj srednje škole svi smo razmišljali koji ćemo fakultet da upišemo. Dvoumio sam se između medicine, danas tzv. IT sektora, i eventualno nekog jezičkog smera. U jednom trenutku prelomio sam da će to ipak biti medicina. Onda su me drugarice iz razreda ispitivale šta ću specijalizirati i ja sam u šali odgovorio da ću biti ginekolog i da će sve one dolaziti kod mene na pregled. (smeh) Eto, na kraju se ovo obistinilo.


Koje je Vaše prvo radno mesto i kako je tekla Vaša karijera?

– Nakon završenog fakulteta radio sam četiri godine u Domu zdravlja u Baču, prvo kao lekar opšte medicine u ambulanti, zatim kao lekar u službi hitne medicinske pomoći. Tokom tog perioda, završio sam master studije zdravstvenog menadžmenta u Beogradu. Takođe, postao sam licencirani predavač prve pomoći i trenutno u jednom manjem domu zdravlja povremeno držim predavanja prve pomoći za buduće vozače.

Kada sam dobio specijalizaciju prešao sam u  Dom zdravlja Novi Sad, s obzirom da je specijalizacija iz ginekologije bila tražena. Nakon završetka počeo sam da radim u službi zdravstvene zaštite žena u objektu Bulevar, gde sam i dalje zaposlen, a povremeno radim i kao konsultant u jednoj privatnoj ordinaciji.

Jedan ste od najpopularnijih mladih novosadskih ginekologa, žene Vas hvale, preporučuju, termini su uvek popunjeni. Šta Vas je, po vašem mišljenju, izdvojilo i šta su naše sugrađanke prepoznale u Vašem pristupu?

– Pre svega, hvala na pohvalama. (smeh) Mislim da je pored pregleda i lečenja, zbog čega se pacijentkinje javljaju, bitan  pristup i način komunikacije sa pacijentom. Taj pristup je kod mene u suštini oduvek isti, još od prvog pacijenta u maloj ambulanti opšte medicine, pa sve do sada, jedino se promenio ambijent i specijalizacija. Pacijentkinjama je vrlo bitno da im se posvetite i da mogu da vas pitaju šta ih interesuje u vezi njihovog zdravstvenog stanja. Sledeći naučeno tokom fakulteta, specijalizacije, ali i master studija, gde se dosta pričalo o komunikaciji, trudim se da pregled uradim što pažljivije i da objašnjenje pacijentkinji o njenom stanju, dijagnozama i terapiji prenesem tako da svaka pacijentkinja to može da razume. Ono što je u svemu tome značajan ograničavajući faktor jeste svakako ograničeno vreme koje možete izdvojiti za svakog pacijenta, kao i administracija koju moramo voditi, a koja nam oduzima dosta vremena.

Trudim se da pregled uradim što pažljivije i da objašnjenje pacijentkinji o njenom stanju, dijagnozama i terapiji prenesem tako da svaka pacijentkinja to može da razume

 


Pored toga cenjeni ste i u kolektivu. Kako funkcionišete i ko čini Vaš tim?

– Mislim da sam imao sreće da postanem deo sadašnjeg kolektiva. Svi zaposleni se dobro slažu, postoji dobra komunikacija i dobro funkcionišemo. Pored mene, sa mnom u smeni je još jedan lekar, svako sa svojom timskom sestrom, a u suprotnoj smeni rade još dva lekara sa svojim timskin sestrama. Moja sestra je već duži niz godina u ovom poslu, ima dosta iskustva i to mi je bilo bitno kad sam počinjao. Takođe, karakteri nam se podudaraju tako da dobro sarađujemo. Svakako i ostale sestre na odeljenju su iskusne i odlične za saradnju.

Na koje preglede najčešće dolaze žene i koliko su redovne?

– Najčešći su preventivni ginekološki pregledi i redovni pregledi trudnica. Trudnice su većinom dobro stimulisane i zainteresovane da dolaze redovno, mada ima izuzetaka, što nam onda svima pravi problem. U suštini žene koje su navikle da dolaze na preventivne ginekološke preglede, one se redovno i zakazuju i njihov odziv je dobar. Ima i pacijentkinja koje nisu godinama bile na ginekološkom pregledu, pa se u jednom trenutku odluče da zakažu, ili dolaze kad imaju neki problem.


Žene koje vode trudnoće kod Vas su takođe vrlo zadovoljne. Da li imate puno pacijentkinja trudnica? Šta one žele?

– Odgovor je – da! Trudnica uvek ima dosta, što je nekada izazov za planiranje njihovih redovnih pregleda, s obzirom na gužve, broj termina u ambulanti i što nekada pregledi trunica zahtevaju i duže vreme nego što je to predviđeno administrativno. Većini trudnica je najbitnije da imaju redovno zakazane preglede i da dobiju adekvatnu informaciju o trudnoći. I naravno, pitanje o polu deteta na ultrazvučnom pregledu je dosta često (smeh)

Šta i kako kada morete da saopštite loše vesti?

– To nikad nije lako, ali je sastavni deo posla. U takvim situacijama trudim se da budem što iskreniji, ali i da saopštavanje prilagodim trenutnom psihološkom stanju pacijenkinje, kao i da nakon svega ne ostane nešto nejasno. Po potrebi zakazuje se kontrolni pregled, ili se pacijentkinja upućuje na viši nivo, tj. u bolnicu.

 

 

Šta biste savetovali i preporučili ženama? Kako da sačuvaju reproduktivno zdravlje?

– Za žene je vrlo važno da se javljaju na redovne ginekološke preglede jer je to jedini način da se na vreme prepoznaju početni stadijumi nekih stanja i oboljenja, pre svega mislim na displazije i prekancerozna stanja na grliću, pogotovo ako se zna da je karcinom grilića jedan od najčešćih maligniteta kod nas. S obzirom da se zna da je jedan od osnovnih faktora nastanka ovih bolesti infekcija nekim od rizičnih tipova HPV virusa, vrlo je značajno da mlade devojke kada počnu sa seksualnim odnosima izbegavaju rizične faktore pre svega nezaštićene polne odnose, česte promene partnera, druge polno prenosive bolesti, pušenje itd. Nezaštićeni odnosi su od značaja i za nastanak neželjenih trudnoća, što vodi velikom broju prekida trudnoća, gde je statistika u Srbiji dosta poražavajuća.


Autorka teksta: Marija Bjelica

Oceni vest:
45
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • suzana

  pre 1572 dana i 16 sati

  Sve pohvale...Dobar ginekolog, posvecen, pazljiv... dostupan i voli i zna svoj posao. Kada bi svi bili kao Aleksandar Babic i naravno njegove sestru mi bi bili svi zadovoljni,kao sto sam ja prezadovoljna. Pacijent koji nece menjati izabranog ginekologa i rado preporucujem svima!

  Oceni komentar:
  9
  40
 • Mimi

  pre 1571 dan i 12 sati

  Predivan,ljubazan,strpljiv...

  Oceni komentar:
  3
  21
 • Valery

  pre 1570 dana i 17 minuta

  Najbolji doktor oduševljena sam sa njegovom posvećenosti pacijentu.sve najbolje mu želim

  Oceni komentar:
  3
  21