Dr Branislav Popović, Fakultet tehničkih nauka: Zahvaljujući AXON aplikaciji omogućena komunikacija između čoveka i mašine

Dr Branislav Popović, Fakultet tehničkih nauka: Zahvaljujući AXON aplikaciji omogućena komunikacija između čoveka i mašine

Pred manifestaciju "Evropska noć istraživača 2018" porazgovarali smo s naučnim saradnikom novosadskog FTN-a i članom istraživačkog tima Axon.


- Svet je oduvek bio složen, ali su naše mogućnosti da ga sagledamo u svoj njegovoj kompleksnosti, zahvaljujući pre svega tehnološkom napretku, u međuvremenu porasle 
ističe na početku razgovora dr Branislav Popović.

- Koristimo najsavremenije tehnologije i najnovija saznanja iz oblasti veštačke inteligencije, automatskog prepoznavanja i sinteze govora, da bismo napravili jedinstvene proizvode na našem tržištu, ne samo za srpski, već i za druge, srodne južnoslovenske jezike, koje svaka osoba, bez obzira na pol, uzrast ili nivo tehničke pismenosti, može koristiti na sopstvenom telefonu, za glasovno upravljanje svojim uređajem, na svom maternjem jeziku. Da bi sve ovo uspešno funkcionisalo, i bilo privlačno i korisno, potrebno je objediniti u celinu veći broj oblasti naučnih istraživanja, od akustike i napredne statistike, do lingvistike, marketinga i dizajna – objašnjava dr Popović o tome zašto je oblast kojom se bavi istraživačka grupa aktuelna i zašto bi bila interesantna i bitna prosečnoj osobi koja se ne bavi naukom.

Svako danas ima priliku da postane istraživač i pomeri granice ljudske mašte


Zahvaljujući činjenici da se sve više i više oslanjamo na tehnološka dostignuća, kompleksnost sveta u kojem živimo dramatično je veća u poslednjih nekoliko decenija, a samim tim i složenost izazova i problema sa kojima se susrećemo. Na koji način prilazite rešavanju ovakvih problema u svojim istraživanjima?

- Svet je oduvek bio složen, ali su naše mogućnosti da ga sagledamo u svoj njegovoj kompleksnosti, zahvaljujući pre svega tehnološkom napretku, u međuvremenu porasle. Još od vremena pronalaska točka i otkrića vatre, preko Aristotela, Galileja, Njutna i Tesle, svet se suočavao s graničnim izazovima nauke, spram svojih trenutnih mogućnosti. Prvi računari zauzimali su čitave hale i težili gotovo 50 tona. Današnji "dosežu" veličinu prosečnog insekta i dostupni su velikom broju ljudi. Zahvaljujući tome, svako danas ima priliku da postane istraživač i pomeri granice ljudske mašte. Lično se trudim da svaki kompleksan problem predstavim vizuelno, u što jednostavnijim terminima i osnovnim geometrijskim oblicima. Ukoliko to u datom momentu nisam u mogućnosti da uradim, smatram da je moje znanje o određenoj oblasti nedovoljno.


Šta je osnovni cilj vašeg istraživanja?

- Bavimo se razvojem sistema za automatsko prepoznavanje govora, pre svega na srpskom i drugim južnoslovenskim jezicima, koji omogućava prirodnu i pouzdanu verbalnu komunikaciju između čoveka i mašine. Zahvaljujući rezultatima naših istraživanja, kompanija AlfaNum, lider u razvoju govornih tehnologija u ovom delu Evrope, u saradnji sa stručnjacima sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, razvila je aplikaciju Axon – govorni asistent, koja omogućava upravljanje mobilnim telefonom putem glasa na srpskom jeziku. Aplikacija je trenutno u završnoj fazi testiranja i očekuje se njeno objavljivanje putem Google Play Store platforme.


Svako naučno otkriće može da se upotrebi, ali i zloupotrebi


Po vašem mišljenju, da li će veštačka inteligencija ikada toliko napredovati da nadmaši čoveka?

- U pojedinim domenima, kao što su testovi inteligencije, društvene igre i brojne medicinske, industrijske i vojne primene, veštačka inteligencija je daleko premašila naše mogućnosti. Istina je da u slučaju nekontrolisanog razvoja do takvog konflikta može doći i pitanje je ko bi tu "izvukao deblji kraj". Pretpostavljam da bi to bilo čovečanstvo. Danas je, međutim, na delu jedna vrsta integracije čoveka i mašine. Tehnologija je postala sastavni deo naših života, u meri da društvo, zarad diskutabilnih benefita, socijalne integracije, ali i brze i pouzdane interakcije, bržeg i jednostavnijeg obavljanja posla i društvenih aktivnosti, odustaje od svoje privatnosti, dobrovoljno se izlažući nadzoru internacionalnih korporacija, udruženja i vlada. Svako naučno otkriće može da se upotrebi, ali i zloupotrebi, kao što tehnologija, sama po sebi, nije ni dobra, ni loša.Na koji način očekujete da će vaša istraživanja u narednih 5 do 10 godina promeniti život običnog čoveka?

- Naše istraživanje omogućiće pouzdanu komunikaciju između čoveka i uređaja u našem okruženju, poput računara, mobilnih telefona, tableta, vozila, pametnih kuhinjskih i sobnih aparata. Obezbediće jedan vid zaštite srpskog jezika, koji se zahvaljujući primeni modernih tehnologija svrstao u grupu tehnološki naprednih jezika. Olakšaće život slepim i slabovidim licima, ali i svima nama koji uživamo u benefitima savremenog doba, pa makar to nevoljno činili.
 

"Istražuj kroz noć, u znanju je moć" – moto je pod kojim se deveti put u Srbiji održava "Evropska noć istraživača". Najveća naučna žurka, kako je organizatori nazivaju, održaće se tradicionalno poslednjeg petka u mesecu, 28. septembra.

U Novom Sadu "Evropska noć istraživača" biće održana u tržnom centru "Big" od 15 do 22 časa, gde će se posetiocima naučnici predstaviti zanimljivim eksperimentima i interaktivnim radionicama. U Kulturnom centru "Lab" od 19 do 1 čas iza ponoći na programu će biti naučni kvizovi i interesantna predavanja o hrani. Budući da je 2018. godina kulturnog nasleđa, posetioci će moći da degustiraju "nove ukuse naše prošlosti".

Istom temom baviće se i ReConNeCt timovi u Subotici, Zrenjaninu, Inđiji, Kikindi, Bečeju i Šapcu.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan