Dr Daniela Đurović Koprivica: Elektronski senzori za preciznu izradu zubnih nadoknada

Dr Daniela Đurović Koprivica: Elektronski senzori za preciznu izradu zubnih nadoknada

Pred "Evropsku noć istraživača 2018" razgovaramo s profesoricom na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu i članicom istraživačkog tima za analizu okluzije.


- Istraživački tim će promovisati nauku, značaj multidisciplinarnog pristupa istraživanju. Prikazaćemo analizu okluzalnih opterećenja primenom elektronskih senzora sa stomatološkog i tehničkog aspekta u in-vitro uslovima.
Učesnici će imati priliku da se upoznaju sa zubima, međuzubnim odnosima, kao i problemima koji nastaju usled neadekvatnih odnosa i poremećene okluzije – najavljuje pred najveću manifestaciju promocije nauke dr Daniela Đurović Koprivica.


Zahvaljujući činjenici da se sve više i više oslanjamo na tehnološka dostignuća, kompleksnost sveta u kojem živimo dramatično je veća u poslednjih nekoliko decenija, a samim tim i složenost izazova i problema sa kojima se susrećemo. Na koji način prilazite rešavanju ovakvih problema u svojim istraživanjima?

- Ubrzan tehnološki razvoj kako medicinske tako i stomatološke opreme, dijagnostičkih i terapijskih sredstava, stomatolozima uveliko olakšava pristup svakom pojedinačnom kliničkom slučaju i zasigurno pojednostavljuje same terapijske procedure pružajući najbolja moguća rešenja. Savremena stomatologija, kao i medicina uopšte, podrazumeva upotrebu najmodernijih dijagnostičkih procedura, u cilju postizanja najboljih rezultata, planova terapije i prevencije neželjenih efekata. Kompjuterski vođena stomatologija je duboko zašla u pore stomatološkog društva, ali je kontinuirana edukacija, obuka i informisanje o najaktuelnijim dostignućima, neophodna kako bi se iskoristio maksimalni potencijal koji oni mogu da pruže. Kombinovanje konvencionalne i digitalne stomatologije je često najbolji mogući pristup i primena klasičnih metoda lečenja je nekada metoda izbora u cilju postizanja optimalnih rezultata. Najvažniji cilj jeste biti u korak sa napretkom, konstantno pratiti i pametno koristiti sve tehnološke novine u svim granama stomatologije sa ciljem pružanja najboljih mogućih kako funkcionalnih tako i estetskih rešenja.Zdravlje usne duplje i zuba ima šire implikacije na čitav organizam. Zbog čega je sve važno da vodimo računa o zdravlju zuba?

- Oralno zdravlje, odnosno zdravlje usta i zuba ima veliki uticaj na opšte zdravlje, a pre svega na bitne fiziološke funkcije organizma kao što su žvakanje, gutanje, govor i spavanje. Podaci iz Instituta za javno zdravlje Srbije ukazuju da samo 8,3 odsto stanovnika starijih od 25 godina ima sve svoje zube, a najviši procenat onih koji ih redovno peru (73%) jesu u dobi od 15. do 24. godine. Odgovarajuća oralna higijena usta i zuba, kao i redovne posete stomatologu u cilju prevencije oboljenja su prva karika u dugom lancu održavanja zdravih usta i zuba. Uravnoteženi odnosi između gornjeg i donjeg zubnog niza, odnosno tzv. fiziološki optimalna okluzija je jedan od najbitnijih faktora dobrog oralnog zdravlja. Da bi okluzija bila odgovarajuća i imala stimulativni uticaj na ostale strukture orofacijalnog sistema, zubi pre svega moraju biti zdravi ili morfološki, parodontološki ili protetički adekvatno sanirani. Svaki nesaniran prevremeni i neadekvatan kontakt između zuba gornje i donje vilice može biti uzrok oboljenja parodoncijuma opterećenog zuba, što konsekutivno može da se odrazi i na ceo orofacijalni sistem, povećavajući rizik od nastanka raznih anatomskih i funkcionalnih oštećenja. Princip svake rekonstruktivne terapije okluzije jeste da restaurirani zubi preuzmu potpuno funkcionalno opterećenje prilikom mastikacije, kao i prirodni zubi. S obzirom na to, analiza okluzalnih kontakata je metoda koja se široko upotrebljava u svakodnevnoj stomatološkoj praksi, prilikom konzervativne, protetičke i ortodontske rehabilitacije zuba, ali isto tako i tokom funkcionalne analize okluzije prilikom dijagnostike i terapije disfunkcije.

 U srbiji samo 8,3 odsto stanovnika starijih od 25 godina ima sve svoje zube


Kakvu primenu nalaze električni senzori u stomatologiji?

- Klinička primena artikulacionih hartija kao okluzalnih indikatora koji se najšire primenjuju prilikom analize okluzije, podrazumeva i oslanja se na subjektivnu procenu terapeuta o adekvatnosti i prihvatljivosti postojećih kontakata za svaki pojedinačni slučaj. Usled specifičnosti i velikog senzibiliteta prirodnih zuba po pitanju taktilne osetljivosti na strano telo, okluzalni markeri bi trebalo da budu što tanji (8µ-20µ), a najčešće korišćene artikulacione hartije su debljine između 50µ i 100µ. Stoga, preporučuje se korišćenje okluzalnih markera koji pružaju precizniju detekciju okluzalnih kontakata, koji osim same lokalizacije kontaknih polja imaju mogućnost prikaza njihovog pojedinačnog vremena nastanka, kao i intenzitet sile koji svaki pojedinačni kontakt registruje. Primena električnih senzora nam omogućava da ostvarimo navedene zahteve. Rad sa sistemima koji u svom sastavu imaju elektronske senzore ima nekoliko nivoa: prikaz u stvarnom vremenu, snimanje, prikaz položaja registrovanih kontakata, prikaz ravnoteže okluzalnih kontakata, relativnih sila i centra sila, kao i prikaz za poređenje. Intenzitet i površina kontakata su prikazani su putem jednostavnih kontura u boji, od crvene, za najintenzivnije kontakte, do plave koja označava kontakte slabijeg intenziteta. Sistem je, osim softvera i senzora, opremnjen centralnom jedinicom i paralelnim ručnim konvertorom podataka, personalnim računarom i neophodnim kablovima koji povezuju sve komponente sa adapterom za struju. Ovaj sistem pruža i mogućnost prikaza prevremenih kontakata u trodimenzionalnom formatu pomoću obojenih stubića, gde crveno obojeni stubići ukazuju na lokaciju najintenzivnijeg kontakta u zubnom nizu.
Elektronski senzori imaju široku kliničku primenu u svetu i kod nas u analizi okluzije nakon protetičke, implantološke, parodontalne, konzervativne i ortodontske terapije i u toku reverzibilne okluzalne terapije temporomandibularnih disfunkcija.Na koji način očekujete da će vaša istraživanja u narednih 5 do 10 godina promeniti život običnog čoveka?

- Razvoj savremene stomatologije je u značajnoj meri povezan sa implementacijom naprednih tehničko-tehnoloških rešenja. Zahvaljujući, pre svega, razvoju u oblasti 3D digitalizacije, savremena stomatološka nauka je orijentisana na primenu 3D virtuelnih modela. Oni se koriste u planiranju terapije, ali i integraciji ovakvih modela sa rezultatima različitih analiza, kao što su dimenziona i strukturna analiza. Takođe, upotreba senzora predstavlja značajan korak u unapređenju precizne izrade zubnih nadoknada. Usled brže i jednostavnije primene, preciznosti registracije zubnih kontakata i brojnih drugih prednosti u poređenju sa kvalitativnim metodama analize okluzalnih kontakata, električni senzori predstavljaju veliki potencijal u dijagnozi i terapiji poremećaja okluzije. Zahvaljujući sve bržem unapređenju softverskih programa, omogućeno je da se u toku same registracije kontaknih tačaka prikaže i jačina i centar okluzalnih sila, kao i njihova putanja i vreme. Klinički značaj pri analizi okluzalnih kontakata predstavlja iilustraciju mesta prevremenih kontakata i distribuciju štetnih okluzalnih sila, kao i mogućnost uravnoteženja okluzije sprečavajući neželjene efekte interferentnih kontakata na strukture orofacijalnog sistema.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

štrajk poštara servisne informacije novi sad JKP Vodovod i kanalizacija Dom zdravlja Novi Sad dnevni horoskop sahrane novi sad isključenja struje Elektrodistribucija Novi Sad raspored sahrana novi sad horoskop Republički hidrometeorološki zavod vremenska prognoza bebe zodijak horoskopski znaci isključenje vode Nebojša Stefanović raspored sahrana i ispraćaja bez struje novosađani klinika za ginekologiju i akušerstvo elektrovojvodina jkp lisje Vreme u Novom Sadu gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević bez vode betanija novorođenčad novosadsko porodilište Isključenje struje