Dr Gordana Radovanović, ginekolog: Pomerila se životna dob ulaska u pubertet, seksualne odnose i menopauzu

Dr Gordana Radovanović, ginekolog: Pomerila se životna dob ulaska u pubertet, seksualne odnose i menopauzu

Ona je doktorka sa dvadeset godina radnog iskustva, Novosađankama najviše poznata iz Doma zdravlja, gde je uvek bila vrlo tražena, zbog svoje stručnosti i odnosa prema pacijentkinjama. Sada radi u privatnoj praksi, ali se suočava sa istim problemima naših sugrađanki, u kojima pokušava da im pomogne.

Dr Gordana Radovanović specijalista je ginekologije i akušerstva, sa dvadeset godina iskustva u praksi. Radila je u Domu zdravlja Temerin, a potom dugo u Domu zdravlja Novi Sad, gde je među pacijentkinjama važila za jednu od najcenjenijih lekarki, te su njeni termini uvek bili brzo popunjeni. Sada je zaposlena u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika "ST medicina" u Novom Sadu.

Sa sagovornicom portala Moj Novi Sad razgovaramo o aktuelnim temama iz njene oblasti: HPV virusu i istoimenoj vakcini, ranijem pubertetu i menopauzi, važnosti redovnih godišnjih pregleda, faktorima rizika za karcinome, kao i tome koliko su žene sklone da trpe i potiskuju tegobe.

Zbog čega Vam pacijentkinje najčešće dolaze?

– Najčešće dolaze zbog tegoba u vezi sa menstrualnim ciklusom, kao i zbog trudnoće. Ima i savesnih žena koje dolaze na redovne godišnje preglede. Korona nije tu ništa promenila, u jednom momentu je samo smanjila broj žena koje dolaze, a posebno je potisnula preventivu, no brzo se ponovo vratilo na uobičajeno.


Značaj redovnih godišnjih pregleda je izuzetno velik. Šta oni podrazumevaju?

– Preventiva je zlatni standard za sve. Ona podrazumeva bimanuelni pregled, kolposkopiju, uzimanje briseva i ultrazvučni pregled. Kad se sve to objedini, lekar dobija jasnu i kompletnu sliku o pacijentkinji i njenom reproduktivnom zdravlju. Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika "ST medicina" je baš usmerena ka tome, sve možete obaviti u jednom dolasku, za najduže pola sata, što je odlična stvar, jer sve što na vreme otkrijete postaje mnogo lakše za tretman i lečenje. Ima dosta žena koje se same sete i dođu, ali su generalno sklone tome da preventivne preglede ostavljaju za kasnije.

U kakvim sve situacijama su upravo redovni godišnji pregledi spašavaju živote žena?

– Puno je takvih slučajeva. Na primer, maligni tumori jajnika su potpuno nemi. Kad oni daju tegobe, to je već poodmaklo. Pomoću preventivnog pregleda možemo otkriti promenu na jajniku koja ne bi dala nikakve tegobe još dve, tri godine i na vreme reagovati. Karcinom grlića materice takođe, pa se čak i za godinu dana od pregleda često nađu promene. Kad žena obavlja redovne kontrole, to u startu mnogo pojednostavljuje, a terapije ili intervencije koje su potrebne su manje agresivne. Prosto se nekad i iznenadimo koliko žena toleriše ili potiskuje tegobe, koliko su sklone da trpe i čekaju. Muškarci to ne rade, oni su veći paničari i pre će se obratiti lekaru. Žene ne shvataju da je njihovo zdravlje zapravo prioritet. Imaju i puno pogrešnih uverenja u vezi sa prioritetima, ali i dosta predrasuda.


Koliko način života i ponašanje žene utiče i na njeno reproduktivno zdravlje i koji su faktori rizika?

– Faktori rizika su menjanje seksualnog partnera, konzumiranje cigareta i alkohola, loši socioekonomski uslovi. S obzirom na to da je kod nas najčešći karcinom grlića materice, tu je najveći problem HPV virus, kojeg ima sve više, pogotovo kod mladih, koji češće menjaju partnere. Zato je kondom je svakako i dalje najbolja zaštita. Naravno, na mnogo šta utiče i ritam življenja, jer hronični stres je okidač za sve bolesti, pošto obara imunološki sistem.

Kakvo je Vaše mišljenje o HPV vakcini za devojčice, koja se upravo pojavila u našim domovima zdravlja?

– Nažalost, kod nas ona još uvek nije ušla u plan obavezne vakcinacije, kao što je to slučaj u Hrvatskoj, na primer. Ovde funkcioniše na dobrovoljnoj bazi, pa sami roditelji odlučuju o tome i kupuju ih. Generalno sam za te vakcine, jer podižu imunitet na veći nivo, ali moram napomenuti da to ne isključuje redovne preglede. U skandinavskim zemljama, gde je već neko vreme obavezna, ovaj virus je sveden na minimum, a samim tim i karcinom grlića materice. Do skoro se smatralo da je HPV virus isključivo seksualno prenosiv, ali rađene su neke studije gde su brisevi uzeti od seksualno neaktivnih devojaka i bile su pozitivne na njega, što ukazuje na to da postoje i drugi načini prenošenja.


Da li su se pomerile uzrasne granice što se tiče ulaska u pubertet i stupanja u seksualne odnose?

– Prosek godina kod devojčica što se tiče prvih seksualnih odnosa je između 14 i 15, što je znatno mlađi uzrast nego ranijih godina. Što se menstruacije tiče, sada je to pomereno i na 9, 10 godina, što je za čak dve, tri godine ranije nego pre. To je najviše posledica ishrane, meso nam je puno estrogena. Zato je potrebno na vreme razgovarati sa devojčicama o svemu tome, kako se ne bi iznenadile i uplašile. Ranijih godina su medicinske sestre iz Doma zdravlja išle po školama i držale predavanja na te teme i to je bilo jako korisno, bilo bi dobro da se to vrati. Seksualno vaspitanje je na zapadu uobičajeno, a ovde je sve isključivo na roditeljima.

Kakva je situacija sa ženama koje ulaze u menopauzu?

Pomerila se životna dob za ulazak u menopauzu, ranije dolazi do smanjene funkcije jajnika. Danas uopšte više nije neobično da žena već sa 40 godina ulazi u klimaks. I na to utiče ritam življenja i stres, koji iscrpljuje. Promene se najpre uočavaju u skraćivanju perioda menstruacije, kao i skraćivanju perioda između dve menstruacije. Nekada se desi i da menstruacija preskoči, a PMS postaje izraženiji sa svojim simptomima, kao što su glavobolja, talasi vrućine, nervoza i slično. Žene se uglavnom zbog toga i jave, a kad uradimo hormonski status, onda uočimo da je reč o menopauzi. Klimaks je period koji traje i po desetak godina, ima "uvod, razradu i zaključak". Dobro je da se jave ginekologu ukoliko imaju tegobe koje im smetaju, jer mogu sebi mnogo pomoći hormonskom terapijom, čime se nadoknađuje ono što fali u organizmu. Žena treba da funkcioniše, radi i odgovori na sve životne izazove, što ove tegobe umeju da otežaju. Zato postoje načini da se bolje oseća, nisam za to da pustimo da se sve rešava prirodno, jer se način života žena promenio.

Koja bi bila Vaša poruka za naše sugrađanke?

– Mislim da je najbitnije slušati sebe i svoj organizam i pratiti te signale, a mi smo to negde zaboravile.

Oceni vest:
31
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Tatjana

  pre 425 dana i 1 sat

  Poštovani, na kojoj adresi doktorka radi privatno? Jako bih Vam bila zah alna na odgovoru.
  Srdacan pozdrav!
  Tatjana Ognjanović

  Oceni komentar:
  0
  0
 • Paraskeva

  pre 417 dana i 5 sati

  @Tatjana
  Piše u tekstu, u ST medicini na Bulevaru oslobođenja

  Oceni komentar:
  0
  1