Dr Kon: Četvrti talas je već počeo, ali ipak ima razloga za optimizam

Dr Kon: Četvrti talas je već počeo, ali ipak ima razloga za optimizam

Četvrti talas korone u Srbiji smo očekivali tek na jesen, ali je on prema poslednjim podacima praktično već počeo i samo je pitanje kojeg će biti intenziteta i koliko će trajati.

Ovo je potvrdio i epidemiolog dr Predrag Kon koji poručuje da će brzina i jačina talasa pre svega zavisiti od našeg ponašanja.

Tvrdnje da je pred nama novi udar epidemije Kovida-19 zasnovane su na svemu onome što smo naučili o njemu, vremenu inkubacije, obuhvatu vakcinacije koji će se teško promeniti. Jasno se može videti šta nas očekuje i na primerima Velike Britanije i Izraela, reprodukciona stopa jasno pokazuje da se iz nedelje u nedelju povećava broj zaraženih, to će se desiti i kod nas, taj broj će se povećati u odnosu na naše ponašanje – rekao je dr Kon tokom gostovanja na Nova S.

– Što se budemo opuštenije ponašali brzina uspona biće sve veća, sve brža. Dakle brže će rasti broj novozaraženih. U tom slučaju za šest nedelja očekujem maksimum, a ukupno ovaj talas bi trajao i duže, jer treba vremena onda da se spusti krivulja - dodao je dr Kon.

Situacija nije nimalo bezazlena iako su svi očekivali da ćemo imati jedno mirno leto.

– U naredna dva meseca imaćemo talas, pitanje je samo koliko će biti zaravnjen, koliko naglo će biti to penjanje. Međutim, jasno da smo prešli prag, treba da se naviknemo na trocifrene brojeve, nadam se samo da neće biti i četvorocifrenih.

Zašto je do ovog letnjeg talsa došlo ima više razloga

– Sa jedne strane imamo virus koji se jasno prenosi znatno lakše, a leto je, masovni skupovi su sve češći, poštovanje mera ne ide kako bismo želeli. Jasno je vidljiv porast koji se neće zaustaviti, ali našim ponašanjem možemo da ga usporimo.

Kako je dodao dr Kon, “očekuje razgovore na Kriznom štabu o sprovođenju kontrola i nadzora”.

– Neke nove mere ovog leta ne očekujem. Podsećam, dozvoljeni su skupovi do 500 ljudi, a za ostalo je potrebna dozvola Kriznog štaba. Exit je, na primer, odobren uz poštovanje maksimalnih mera. To nije moglo da se brani, ogromna je potreba za zabavom, muzikom, ima tu i egzistencijalna potreba. Moraćemo da pratimo i da vidimo posledice, svaki takav masovni događaj je rizik, za nevakcinisane je on neprihvatljiv, za njih je 30 puta veći rizik. A slično je i sa svadbama i drugim veseljima po celoj Srbiji.

Činjenice koja ulivaju dosta optimizma

– Dobra vest iz Britanije je da, iako se virus jasno širi, i ima 20.000-30.000 novozaraženih na dan, bolnice se ne pune, hospitalizacije je znatno manje nego pre. Evidentno je da je vakcinacija dala svoj rezultat. Ipak, u ovom slučaju treba biti oprezan jer je kod nas vakcinisanost na celokupnoj populaciji 38 odsto, a u Velikoj Britaniji 67 odsto. To je značajna razlika.

Svi smo očekivali veliki udar u septembru i oktobru, a on je počeo već u julu. Ipak, dr Kon smatra da je to možda i sreća u nesreći.

– Ovo što se trenutno dešava možda i nije tako loše. Naime, virus ne može da ima takvu snagu sada tokom leta, visokih temperatura i sunčanih intervala, kao na jesen. Smatram da pogoršanje situacije neće biti u septembru, pošto je ono usledilo sada u julu. A naredni udar, sa maksimalnim brojem novozaraženih možemo očekivati na kraju jeseni, u novembru i decembru - rekao je dr Kon.

 

Oceni vest:
1
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • ana

  pre 880 dana i 8 sati

  Bukvalno NE MOGU DA VIDIM ovu njušku sa nepropisno korišćenom maskom, obešenom ispod brade i nategnutom za uši kao praćka. Da ga oće maska ispaliti na Mars, da ga ne gledamo više!

  Oceni komentar:
  0
  3