Dr Kon objasnio ko može biti kažnjen do 150.000 dinara i u kojim situacijama

Dr Kon objasnio ko može biti kažnjen do 150.000 dinara i u kojim situacijama

Epidemiolog dr Predrag Kon objasnio je jutros u kojim situacijama bi pojedinac mogao da bude kažnjen sa 50.000 do 150.000 dinara za nepoštovanje mera zaštite od širenja koronavirusa

– Kazna za pojedinca bi mogla da bude izrečena ako namerno izazove zaražavanje, ako namerno neće da poštuje propise. Ako neko namerno pokušava da sedne u kafiću na mesto koje je zabranjeno... Takođe, kažnjavanje bi bilo kad bi neko izbegavao da se testira, da sprovodi izolaciju ako je pozitivan - objasnio je dr Kon gostujući u Jutarnjem programu na TV Prva.

Mere posebno važne u prevozu

Kako je dodao, u ovoj situaciji je najznačajnije da obezbedimo sprovođenje mera distanciranja, prvenstveno u gradskom saobraćaju,  jer je prevoz mesto gde ljudi mogu da se zaraze.

–Sve što je bilo obavezno, sada je prebačeno na preporuke, to ne znači da one nisu obavezujuće, posebno za one koji su najosetljiviji. Za njih su obavezujuće, u njihovoj svesti to treba da bude tako. Neke striktne zabrane više nema, prešlo se na ličnu odgovornost - objasnio je dr Kon.

Kako je naveo, mogućnost da se pojavi novo žarište svakako postoji.

Podsetimo, on je juče za RTS izjavio da se svakako starijima od 65 godina i osetljivim grupama ne preporučuje da koriste gradski prevoz.

– Procenat otkrivenih slučajeva zaraze korona virusom se smanjio. Međutim, preporuka o ponašanju u gradskom prevozu je značajna i te kako, posebno za one koji su osetljiviji, a to su stariji od 65 godina i hronični bolesnici. Dakle, trebalo bi da izbegavaju prevoz bar dok procenat novozaraženih u odnosu na testirane ne padne ispod jedan odsto, a ako već koriste da obavezno imaju maske i eventualno rukavice - rekao je dr Kon.

Oceni vest:
0
7

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • zoran

  pre 342 dana i 15 sati

  Nije mi, JOŠ UVEK, jasno da li osobe starije od 65 godina "UOPŠTE SMEJU I DA DIŠU".
  Izgleda da i samo njihovo disanje za ovakvo društvo i ovakve likove predstavlja sve veći i neželjeniji "rizik".

  "Najbolje" je da nigde ne izlaze, da se sa nikim ne druže, da se nigde ne pojavljuju, da im niko ne dolazi, da nigde ne idu, da ništa ne misle jer će drugi misliti za njih, da ništa ne rade, da ništa ne pitaju, da ništa ne odgovaraju, da se zavuku gde se neće ni videti ni čuti,... da se...

  JEDINO, "bake i deke", omogućite da vas nadjemo i dodjemo do vas ZA IZBORE!

  Oceni komentar:
  0
  1