Dr Konstantinidis: Moguća epidemija morbila

Dr Konstantinidis: Moguća epidemija morbila

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije Georgios Konstantinidis kazao je da nema tačnih podataka koliko je opala stopa obavezne vakcinacije dece tokom pandemije jer zbog zauzetosti oko korona virusa ne mogu sve aktivnosti da se isprate.

On je za N1 izjavio da se vakcinacija ne sme obustaviti i da su deca kolateralna šteta.

Skrećemo pažnju da je procenat obuhvata protiv morbila opao, a potvrdu nalazimo u podacima za prvu polovinu 2020. godine da je broj vakcinisanih bio 12% manji, na 50 odsto uzoraka, ali mislimo da je taj broj još više opao za drugu polovinu prošle godine. Obuhvat mora da bude veći od 95 odsto – napomenuo je Konstantinidis.

Istakao je da sve može da se spreči jer sve zavisi od nas, ali da će epidemija morbila izbiti ako se ovako nastavi.

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije kazao je da je svest o obaveznosti vakcinacije izuzetno važna.

Sugerisao sam i ranije da se proces redovne vakcinacije ne sme obustaviti i da su deca kolateralna šteta, roditelji zbog antivaksera zaziru od vakcinacije. Problem je sada i što je dosta ustanova prešlo u kovid režim, zatim bili smo zaključani pa deca u lokdaunu nisu mogla ni da stignu na vakcinaciju – rekao je Konstantinidis i dodao je da je kretanje po regionu otežavajuća okolnost.

Mnogi smatraju da su iskorenili morbile, a to se odnosi na čitavu regiju Balkana.

Procenat vakcinacije u Crnoj Gori je bio samo 10 odsto, u Bosni i Hercegovini manji od 50 odsto, to je alarm da ne dođemo u rizik – naglasio je pedijatar.

Govoreći o MMR vakcini, izjavio je da su i odrasli ljudi problem, pošto stariji od 1981. godišta nisu primili dve doze te vakcine, prenosi N1.

Oceni vest:
4
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan