Dr Milovanović: Sa prvim simptomom začepljenja ili curenja nosa treba posumnjati na koronu

Dr Milovanović: Sa prvim simptomom začepljenja ili curenja nosa treba posumnjati na koronu

Zapušen nos i sekrecija iz nosa kod dve trećine pacijenata sada su prvi simptomi kovida, preporuka je da pacijenti što pre posete lekara, kao i da se na vreme prekontrolišu jer vrlo lako mogu da prenesu korona virus.

Tek četvrti ili peti dan dolazi do gubitka čula mirisa, što je siguran znak kovida, ističe za domaće medije otorinolaringolog prof. dr Jovica Milovanović, zamenik direktora UKC Srbije.

Zapušenost i sekrecija nosa javljaju se kod 60 do 70 odsto pacijenata s korona virusom otkad je stigao delta soj.

Kod dece i mlađih korona kreće kao obična virusna infekcija i prvo na šta nam se žale su zapušen nos i sekrecija, a tek četvrtog ili petog dana javlja se gubitak mirisa. Naravno, kada dođe do anosmije, odnosno gubitka mirisa, i laiku je jasno da je reč o koroni. I čak 70 odsto pacijenata ima taj simptom gubitka mirisa – objašnjava prof. Milovanović.

I ne računajući uopšte da imaju koronu, šire je nesmetano okolo, a umesto da idu u kovid ambulantu, često odlaze i kod ORL specijaliste misleći da su sinusi sami od sebe proradili.

Tako sam i dobio kovid, s kojim sam završio pre nekoliko dana. Mi, otorinolaringolozi svakodnevno pregledamo veliki broj pacijenata s običnim simptomima, zapušenim nosom. A 50 odsto njih ima sinuzitis, odnosno upalu sinusnih – paranazalnih šupljina kao posledicu korone, tj. zapaljenja sluznice nosa i sekrecije iz nosa – kaže prof. Milovanović.

Jedini način da se zna da li je zapušen nos znak korone jeste testiranje.

Saglasan sam da ne možemo da trčimo na testiranje kovid infekcije sa svakom prehladom, sa svakom sekrecijom iz nosa. Ali možemo da se ponašamo odgovorno prema ljudima oko sebe. Čim krene zapušen nos, trebalo bi razmišljati da je možda korona. Ne kažem da svi drugi virusi više ne postoje. Ali svi moraju da budu ozbiljni i da shvate da korona kreće najobičnijom sekrecijom iz nosa i zapušenim nosom. Od tog trenutka moraju maksimalno da smanje kontakte, masku nikako da ne skidaju, osim kada su sami. To je, uz vakcinaciju, jedini način da probamo da zaustavimo ovaj virus – naglašava prof. Milovanović.

Oceni vest:
2
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Boris

  pre 968 dana i 23 sata

  Što se testiranja tiče. testirao bih Jovici bankovne račune, da vidimo ko ga plaća da priča ovako.

  Oceni komentar:
  5
  14
 • Milan

  pre 968 dana i 19 sati

  Pa ako je tako odmah mogu da se pomirim sa time da neću izaći iz sobe do aprila.

  Oceni komentar:
  1
  6
 • Nadam se dozvoli da kažem

  pre 968 dana i 18 sati

  Pitam se, u kom trenutku će struka zvanične medicine priznati, objaviti i biti im dozvoljeno da javnosti objave i kažu, da je virus covid-19 i svaki njegov sledeći soj, proizvod ljudskih nastojanja, ljudske nauke i vrhunac neprirodnosti i biološkog rata nekog nazovi čoveka sa diplomom i verovatno i Nobelovom nagradom, njegovog tima i novca najbogatije zemlje na svetu. A po narudžbini nekih bogatih staraca koji su se zaigrali pred kraj života.
  Jer, svima je jasno da Priroda ne radi ovako, bez obzira koliko joj se čovek zamerio.
  I čime će nam medijski objašnjavati sledeći soj, krivicom nekog hrčka u Patagoniji, kojeg je eto, izeo neki kauboj pa došao među svetla velegrada?
  Dakle, suviše je to brzih mutacija u veoma malo meseci,a rekao bih menjanim uz izveštaje
  i analize koje im dostavlja zvanična medicina i laboratorije svih zemalja.
  Gospodo, mi se borimo sa čovekom, ili bolje rečeno timom.
  Naučnim, dozvolila nam SZO da to kažemo ili ne.

  Oceni komentar:
  3
  18
 • Dimitrije

  pre 966 dana i 23 sata

  Da li ti Jovice (mislim Jovica, ali ajde) znas da je PCR test nespecificni test i da otkriva sve viruse a ne samo koronu. I ajde da sada vidimo, koliko smo se dugo borili protiv variole? Kako su ljudi preziveli kugu, dizenteriju ili bilo koju zaraznu bolest? Svi vi ste SLEPCI sta gog da ste zavrsili! Veterinu ili medicinu i ste automehanicari. Borite se protiv ovog neceg 2 godine. Mene bi bilo sramota da izadjem na ulicu a me da se pojavljujem na tv. E sad sto se vakcina tice ako one rade uzimajte ih i stitite se ja nemam nista protiv ali pustite ljude da sami odluce. Kao vakcina je dobra posle trpanja zive i aluminijuma i svih onih posledica kao posle kovida vi nama kazete uzmite vakcine super su..... ma vazi. Aj pa do novog talasa 2050 ili nove epidemije. Pozdrav mizantropi!

  Oceni komentar:
  1
  3