Dr Mirjana Lukić, pedijatar: Roditelje zbunjuje sličnost simptoma kovida sa drugim respiratornim infekcijama

Dr Mirjana Lukić, pedijatar: Roditelje zbunjuje sličnost simptoma kovida sa drugim respiratornim infekcijama

Kako se naši najmlađi nose sa epidemijom korona virusa, šta roditelje najviše plaši, a šta ih zbunjuje, na koje simptome obratiti posebnu pažnju, koje još bolesti su trenutno aktuelne, neke su od tema o kojima smo razgovarali sa poznatom novosadskom doktorkom pedijatrom Mirjanom Lukić.

Dr Mirjana Lukić rođena je 1973. godine u Bačkoj Palanci, gde je završila osnovnu školu. Nakon srednje medicinske škole u Novom Sadu, u našem gradu završava i Medicinski fakultet, kao i specijalističke studije iz oblasti pedijatrije. Dodatnu edukaciju stiče na obukama za ultrazvučni pregled kukova, mozga, pluća i abdomena kod dece. Uključena je u Unicef projekat za podršku ranog razvoja dece.

Mnogi sugrađani upoznali su je dok je radila u Domu zdravlja Novi Sad, gde je mnogima ostala poznata kao lekarka-pedijatar iz ambulante u Rumenačkoj za koju su roditelji imali samo reči hvale, jer je svojim pristupom i stručnošću stekla  njihovo puno poverenje. Od pre pet godina, male pacijente prima u sopstvenoj pedijatrijskoj ordinaciji "Dr Lukić", gde joj u njenoj misiji pomaže i medicinska sestra Milica, takođe omiljena mališanima.


Budući da je dr Lukić godinama oslonac velikom broju novosadskih porodica u momentima kada su najzabrinutiji, zamolili smo je da sa čitaocima portala Moj Novi Sad podeli svoja saznanja i iskustva, te razjasni određene nedoumice koje su se postale vrlo aktuelne zajedno sa pojavom i nastavkom ove pandemije.
 

Zbog kojih zdravstvenih problema mališani dolaze kod pedijatra u ovom periodu?

– Najčešće se javljaju zbog povišene telesne temperature, zapušenog nosića i, eventalno, prisutnog kašlja. Gledano u odnosu na prethodne godine, ima se utisak da je manji broj bolesne dece, što se lako može objasniti manjim brojem dece u kolektivima, te je i prenošenje virusnih infekcija uobičajenih za ovo doba godine smanjeno.

Šta najviše plaši roditelje? Koje nedoumice stvaraju zbrku?

– Roditelji dece sa povišenom telesnom temperaturom uglavnom su zabrinuti oko toga da li se radi o infekciji korona virusom. Sa druge strane, najviše ih zbunjuje to što su simptomi infekcije ovim virusom vrlo slični i, čak, identični sa bilo kojom drugom respiratornom infekcijom. Roditelje uvek najviše brine da dete ne završi u bolnici i zbog toga se javljaju lekaru.


 

Da li se, ukoliko se dete ne testira, može sa sigurnošću znati da li dete ima koronu ili, na primer. grip?

– Na žalost, ukoliko se dete ne testira, nije moguće znati da li se radi o korona infekciji ili infekciji nekim drugim virusom, s obzirom na to da su kod dece simptomi blagi, vrlo slični bilo kojoj drugoj respiratornoj infekciji, a često su i bez simptoma.

Deca generalno imaju blage simptome infekcije 

Uglavnom se svuda i pominje da deca kod koje je testiranjem potvrđen Kovid-19 prolaze mahom sa lakšim simptomima?

– Prema mom iskustvu, kao i prema ograničenom broju studija koje su do sada rađene u razvijenim zemljama, deca generalno imaju blage simptome infekcije. Prema navedenim studijama, deca su vrlo često i asimptomatska, dakle pozitivna na korona virus, ali bez simptoma i znakova bolesti. Izuzetak su deca sa pridruženim težim bolestima, kao što su imunodeficijencije ili karcinomi, kod kojih su registrovani teži oblici bolesti.


Da li šaljete decu u kovid ambulante na testiranje i u kojoj meri je bilo potrebe za tim?

–  U nekoliko navrata smo bili u prilici da dete uputimo u kovid ambulantu, ne zbog težine kliničke slike, već više zbog pozitivnog kontakta (gde su, recimo, roditelji kovid pozitivni), a prema tadašnjim preporukama Ministarstva zdravlja, što se u nekoliko navrata menjalo u zavisnosti od epidemiološke situacije. Sada se deca ređe šalju na testiranje, a i roditelji se ređe odlučuju da testiraju decu, jer je uzimanje brisa neprijatno, a oni ipak imaju lakšu kliničku sliku. 
 

Zbog kojih simptoma je neophodno da roditelj dovede dete kod pedijatra? 

– Potrebno je dovesti dete na pregled ukoliko je težeg opšteg stanja, ima povišenu telesnu temperaturu koja se teško kontroliše, uporan kašalj, ukoliko odbija da uzima tečnost.
 

Uzmimo u obzir da mnogi izbegavaju gužve u domovima zdravlja i ordinacijama, kod kojih simptoma savetujete da se dete ne mora dovoditi kod lekara?

– Preporuka je da u slučaju blago povišene telesne temperature do 38 stepeni, ukoliko je praćena dobrim opštem stanjem i izostankom drugih tegoba, nema potrebe dovoditi dete na pregled. Naravno, savetujemo roditeljima da budemo na telefonskoj vezi, dok prate stanje deteta. Svakako je veća verovatnoća da se dete koje možda nema infekciju korona virusom zarazi u punim čekaonicama.


Iako se o kovidu najviše priča, postoje i druge bolesti. Šta je još trenutno prisutno kod novosadskih mališana?

– Uz korona infekciju, registrovali smo i sve druge bolesti koje su uobičajene u ovom periodu godine: prehlade, upale uha, upale grla, bronhitise, infekcije mokraćnih puteva, ovčije boginje, kao i nekoliko slučajeva infektivne mononukleoze.

Koji simptomi bi mogli da ukažu na upalu pluća kod deteta? 

 Produžen i intenzivan kašalj, uz poremećaj opšteg stanja, zahteva obavezan pregled pedijatra. Auskultatorni nalaz nad plućima može nam potvrditi dijagnozu upale pluća i zahteva dalju dijagnostiku (US pluća, RTG pluća). Potvrdom dijagnoze, uvodi se adekvatna terapija, a dete se redovno kontroliše do potpune sanacije infekcije.

Kakvu preventivu preporučujete zdravoj deci – deci bez simptoma?

– Preventivne mere koje savetujemo su sledeće: ukoliko je moguće dete bi zavisno od uzrasta trebalo da nosi masku, unosi dovoljne količine tečnosti, vitamina C, vitamina D i većih količina mikroelemenata (pre svega cink i selen). Deca koja idu u kolektiv su u većem riziku za infekciju. Njima savetujem nošenje maski, redovno pranje ruku i dezinfekciju istih.


Šta se u ovom periodu dešava sa mališanima koji boluju od astme? Kako se oni mogu ojačati?

– Deca koja imaju dijagnostikovanu astmu u velikom procentu su pod kontrolom pulmologa i izabranog pedijatra, te koriste preventivnu terapiju koja sprečava bronhoopstrukcije. Ovde bih savetovala roditeljima da ni u kom slučaju samoinicijativno ne prekidaju preventivnu terapiju. U prilog očuvanja stabilnog zdravstvenog stanja dece sa astmom ide i činjenica da dosta takve dece trenutno nije u kolektivu, te je i manja verovatnoća infekcije koja bi, eventualno, mogla da isprovocira napad astme. Za njih važi ista preporuka kao i za svu decu: uzimanje velikih količina vitamina, hidracija, nošenje zaštitne maske.
 

Kod dece se učestalo javlja i dijareja. Šta činiti ako se javi? 

– U dečijem uzrastu dosta često se kao simptom infekcije korona virusom navodi pojava lošije formiranih do tečnih stolica. Preporuka je da se nadoknadi izgubljena tečnost, uvođenje probiotskih preparata radi normalizacije broja i izgleda stolice. Tretman je potpuno isti kao i kod bilo koje virusne infekcije praćene pojavom dijareje. 

Pre odlaska pedijatru, a po prethodnom dogovoru sa njim, dovoljno je za početak uraditi CRP i kompletnu krvnu sliku sa diferencijalnom leukocitarnom formulom 

Ukoliko dete dobije neki od simptoma, šta je najkorisnije obaviti od laboratorijskih analiza pre odlaska kod pedijatra?

– Pre odlaska pedijatru, a po prethodnom dogovoru sa njim, dovoljno je za početak uraditi CRP i kompletnu krvnu sliku sa diferencijalnom leukocitarnom formulom. Iz ovih analiza može se dobiti dovoljno informacija za dalje postupanje. Nadalje, ukoliko pedijatar proceni, u privatnim laboratorijama se mogu se uraditi brzi antigenski test na coronu, IgM i IgG antitela na korona virus zavisno od indikacije i svakog pojedinačnog slučaja, kao i dana od početka bolesti.


 

Strahujući za zdravlje dece, mnogi roditelji ih najveći deo dana zadržavaju u kući. Koliko je bitno da u ovom periodu deca provode i vreme na vazduhu?

– I inače se savetuje boravak na svežem vazduhu, te i sada to nije izuzetak. Boravak na svežem vazduhu, kvalitetno vreme provedeno sa porodicom u svakom slučaju pozitivno deluje na imunitet i pomaže nam da se lakše izborimo sa eventualnom infekcijom. 


Razgovarala: Svetlana Bogićević

Foto: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Daca

  pre 783 dana i 21 sat

  Dr. Lukic je poznata ne samo u Novom Sadu, nego i u Domu zdravlja u Srbobranu, gde je radila vise godina kao pedijatar. Odlican je lekar i dobar covek. Veliki pozdrav za nju.

  Oceni komentar:
  0
  5