Dr Miroslav Vujičić, PMF: INFORMACIONE TEHNOLOGIJE UTIČU I NA KULTURNI TURIZAM

Dr Miroslav Vujičić, PMF: INFORMACIONE TEHNOLOGIJE UTIČU I NA KULTURNI TURIZAM

Pred manifestaciju "Evropska noć istraživača 2018", razgovaramo sa profesorom na Katedri za turizam Prirodno – matematičkog fakulteta u Novom Sadu i članom CulturWB projektonog tima.

 

- Projekat je usmeren na izgradnju kapaciteta u oblasti kulture i kulturnog turizma, značaj se ogleda u tome da je 2018. godina kulturnog nasleđa, a 2021. godine je Novi Sad Evropska prestonica kulture. Cilj projekta je obrazovanje novog mladog kadra iz pomenutih oblasti, ali i stručno usavršavanje zaposlenih u sektoru kulture i turizma – ističe dr Vujičić.

 

 

Zahvaljujući činjenici da se sve više i više oslanjamo na tehnološka dostignuća, kompleksnost sveta u kojem živimo dramatično je veća u poslednjih nekoliko decenija, a samim tim i složenost izazova i problema sa kojima se susrećemo. Na koji način prilazite rešavanju ovakvih problema u svojim istraživanjima?

Pored toga što se oslanjamo na tehnološka dostignuća, dosta smo i uslovljenim istim. Digitalna transformacija je odavno uzela maha u svim sferama, pa i u kulturi. Jedan od fokusa našeg istraživanja jesu informacione tehnologije i njihov uticaj na turizam. Pored naučnih projekata, radimo i na pisanju naučnih radova iz pomenute oblasti.

Šta je osnovni cilj vašeg projekta?

Osnovni cilj našeg projekta jeste podizanje kapaciteta u oblasti kulturnog turizma, odnosno razvoj novog i modernog master programa koji će biti implementiran na više Univerziteta u regionu u saradnji sa partnerima iz Holandije, Nemačke i Austrije. Pored pomenutog paralelno razvijamo i kurseve za celoživotno učenje u vidu gađanja određenih kompetencija i razvoja istih kod zaposlenih u oblasti kulture i turizma. Ove kompetencije na osnovu kojih je zasnovan master kao i kursevi za celoživotno učenje nastali su iz opširne analize jaza u sektoru turizma i kulture. Naravno pored pomenutog cilj svakog projekta po meni jeste stvaranje pozitivne energije unutar projektnog tima, jer tada se dešavaju velike stvari i ne samo ostvaruju projektni ciljevi, nego i nastaju nove ideje i novi izazovi. Ja bih ovom prilikom pohvalio naš projektni tim, rezultat projekta ne kreira pojedinac nego tim ljudi.

 

 

Novi Sad će 2021. godine biti Evropska prestonica kulture. Na koji način će se ovo odraziti na kulturnu scenu grada prema vašim procenama?

Novi Sad je uveliko u pripremi prestižne titule Evropska prestonica kulture i na svoj način doživljava određene transformacije. Budući da sam glavni evaluator za merenje uticaja projekat na grad Novi Sad, mogu reći da će efekti biti višestruki u oblasti zajednice, ekonomije i kulture. Dok će se direktno odraziti i direktno na samu kulturnu politiku grada. Ovakvi uticaji će biti multiplikativnog karaktera i trebalo bi da se dešavaju i razvijaju kroz duži vremenski period i posle godine titule. Uskoro završavamo veliko istraživanje za 2018. godinu i već mogu da kažem da ima dosta zanimljivih rezultata kako za akademsku zajednicu, tako i za građanstvo. Ovom prilikom bih posavetovao građane da pogledaju program Kaleidoskopa i odaberu neki od brojnih kulturnih događaja koji se trenutno dešavaju u Novom Sadu i naravno da ga posete.

Na koji način očekujete da će vaša projekat u narednih 5 do 10 godina unaprediti stanje u oblasti kulture i kulturnog turizma u Novom Sadu i šire?

Budući da su kvalitetni ljudski resursi presudni u bilo kojoj oblasti, pa i u oblasti kulture i turizma, verujem da će naš projekat imati uticaja i doprineti pomenutoj činjenici. Posebno bih istakao da su iz pomenutog projekta i ljudskih interakcija proistekle neke nove projektne ideje koje su se pretočile u projektne aplikacije, a verujem u daljoj budućnosti da će ih biti još više.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan