Dr Monika Papić: Zašto su bitni redovni sistematski pregledi i u kojoj životnoj dobi koji pregled je važno obavljati?

Dr Monika Papić: Zašto su bitni redovni sistematski pregledi i u kojoj životnoj dobi koji pregled je važno obavljati?

Medicina neprekidno traga za odgovorima na pitanja: "Kako se zdravlje može sačuvati?" i "Kako se bolest može prevenirati?"

To je, zapravo, traganje za faktorima koji mogu da doprinesu očuvanju i unapređenju zdravlja, kao i za faktorima koji predstavljaju rizik i prete da ga naruše.

Pravovremeno otkrivanje bolesti značajno povećava mogućnost izlečenja, smanjuje incidencu invaliditeta i umanjenja radne sposobnosti te direktno utiče na poboljšanje kvaliteta života.

Na osnovu ovog možemo zaključiti da je veliki značaj redovnih sistematskih pregleda u grupi zdravih osoba ili grupi onih koji smatraju da su zdravi, jer ne osećaju nikakve simptome bolesti.

Sistematski pregledi se upravo preporučuju i sprovode sa ciljem otkrivanja oboljenja u tzv. prekliničkoj fazi bolesti u kojoj još nema ispoljavanja oboljenja koje bi pacijent mogao osetiti, ali se prisustvo patološke promene može detektovati savremenim dijagnostičkim metodama i aparatima.

Sistematski pregledi predstavljaju primenu niza dijagnostičkih metoda koje su neinvazivne i bezbedne, za koje postoje naučni dokazi pouzdanosti i osetljivosti, u cilju utvrđivanja anatomskog i/ili funkcionalnog stanja organa i organskih sistema, ističe dr sci med. Monika Papić, specijalista medicine rada.

Ovi pregledi obuhvataju otkrivanje oboljenja koji imaju najveću smrtnost među stanovništvom, ali ipak postoje i oboljenja iz grupe retkih bolesti koje, nažalost, mogu ostati neotkrivene.

Provera zdravlja je globalna strategija u cilju produžavanja životnog veka i smanjenja invaliditeta a poslednjih godina postala je i trend, te na tržište izlaze specijalizovane ponude koje primenjuju metode provere zdravlja za koje ne postoje naučni dokazi o validnosti dobijenih rezultata, te nastaje zloupotreba "prodaje zdravlja" ili "provere zdravlja" sa ciljem postizanja što većeg profita.

Važno je da se zdravstveni pregledi sprovode u zdravstvenim ustanovama koje poseduju i primenjuju metode i sredstva odobrena od strane Ministarstva zdravlja.

 

Kada je potrebno, šta je potrebno i u kojim slučajevima je potrebno sprovoditi zdravstvene preglede jednim delom je individualno. Postoje preporuke koje se generalno odnose na odraslu populaciju, uz usklađivanje sa individualnim faktorima rizika koje su ovim preporukama predviđene.

  • Za osobe uzrasta od 21. do 40. godine života, preporučuje se provera osnovnih laboratorijskih pretraga, opšti fizikalni pregled izabranog lekara, kontrola krvnog pritiska i EKG najmanje jednom u 2 godine. Šire laboratorijske pretrage u smislu ispitivanja funkcije jetre, bubrega i lipidnog statusa potrebne su u slučaju pozitivne porodične anamneza za oboljenja navedenih organa sistema. 
  • Ultrazvučni pregled srca, karotida i perifernih krvnih sudova kod osoba preko 65 godina dvogodišnje, a kod onih kod kojih postoji pozitivna porodična anamneza za oboljenja srca i krvnih sudova, nakon 45 godina života, takođe dvogodišnje. 
  • Pregled vida nakon 40. godine života, u intervalima od 2 godine, a nakon 65. godine života jednom godišnje, kompletan oftalmološki pregled. 
  • Ispitivanje sluha, audiometrijski, nakon 65. godine života jednom godišnje. 
  • Pregled dojki, ultrazvučni pregled nakon 21. godine života u 2 godine jednom a nakon 45. godine života svake druge godine mamografski pregled dojke i u 2 godine jednom ultrazvučni pregled dojki. 
  • Ginekološki pregled, pregled grlića materice, kolposkopski i citološki pregled od 25. do 65. godine života najmanje jednom u intervalu od 3 godine. 
  • Analiza stolice na okultno krvarenje, nakon 50. godine života preporučuje se dvogodišnje. 
  • Pregled gustine kostiju (DXA), kod žena nakon menopauze, a kod osoba oba pola kod kojih postoje faktori rizika i/ili pozitivna porodična anamneza u smislu preloma na malu traumu, nakon 40. godine života svake druge godine. 
  • Ultrazvučni pregled prostate i analiza PSA markera od strane urologa nakon 40. godine života na 2 godine. Ultrazvučni pregled testisa indikovan je kod muškaraca od 30. godine života. 
  • Pregled mladeža i dermoskopija preporučuje se nakon 40. godine života, kao i palpativni i ultrazvučni pregled štitne žlezde.


Preporuke su orijentacione i služe da nas podsete na moguće poremećaje zdravlja u određenoj životnoj dobi. Ništa ne može bolje i dugoročnije prevenirati oboljenja od zdravog načina života i pozitivnog stava prema njemu. Niko ne poznaje bolje naš organizam od nas samih, te je opažanje nastalih nelagodnosti i nepravilnosti od velike važnosti za pravovremenu proveru, lečenje i povećanje šanse za izlečenje.. 

U poliklinici ST Medicina postoje različiti paketi individualnih sistematskih pregleda.

U paketima sistematskih pregleda učestvuju lekari specijalisti koji ih vrše u okviru svoje specijalističke i usko stručne oblasti, u namenski opremljenim kabinetima i na najsavremenijim aparatima u zemlji.

Samo u toku 2020. godine, sistematske preglede u poliklinici ST Medicina obavilo je oko 3 hiljade ljudi.

Oceni vest:
9
11

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan