Dr Nikolina Janković i dr Ivana Gađanski: Široka primena biosenzora u poljoprivredi

Dr Nikolina Janković i dr Ivana Gađanski: Široka primena biosenzora u poljoprivredi

Pred manifestaciju "Evropska noć istraživača 2018", razgovaramo sa dr Nikolinom Janković i dr Ivanom Gađanski, naučnim saradnicama na Institutu BioSens u Novom Sadu i članicama istraživačkog tima za biosenzore.

 

- Grupa razvija biosenzore za detekciju patogena (bakterija i virusa) i toksina u hrani, vodi, vazduhu. Jedan od važnih aspekata je i da takvi biosenzori budu što ekonomičniji i laki za upotrebu, da korisnik može da dobije brz odgovor npr. na ekranu svog mobilnog telefona da li je voda u koju je umočen biosenzor čista ili zagađena, da li je kupljena piletina zaražena salmonelom i slično - saglasne su naučnice dr Janković i dr Gađanski.

 

Zahvaljujući činjenici da se sve više i više oslanjamo na tehnološka dostignuća, kompleksnost sveta u kojem živimo dramatično je veća u poslednjih nekoliko decenija, a samim tim i složenost izazova i problema sa kojima se susrećemo. Na koji način prilazite rešavanju ovakvih problema u svojim istraživanjima?

Izazovi i problemi koje pokušavamo da rešimo su zaista veoma kompleksni i zahtevaju znanja iz više različitih naučnih disciplina. Zbog toga probleme rešavamo kroz zajednički rad stručnjaka iz različitih oblasti – konkretno, u razvoju biosenzora učestvuju inženjeri, biolozi, fizičari i hemičari. Pored toga, važna nam je i saradnja sa onima koji će razvijene senzore koristiti ili proizvoditi kao komercijalne proizvode, odnosno poljoprivrednici i ljudi iz industrije. Ukrštanjem različitih znanja ali i pogleda na problem, obezbeđujemo da su svi aspekti problema sagledani što je glavni preduslov za njihovo kvalitetno rešavanje, nakon čega zajedničkim naporom razvijamo rešenje koje će na najbolji mogući način odgovoriti postavljenom izazovu.

Biosenzori koje razvijate imaju široku primenu u poljoprivredi. Da li možete navesti neke primere?

U poljoprivredi se biosenzori najčešće koriste za detekciju bakterija, virusa i toksina u različitim fazama proizvodnje prehrambenih proizvoda. Na primer, biosenzori mogu da se koriste za detekciju mikotoksina, tj. toksina gljiva kao što je aflatoksin na žitaricama u toku žetve, ali i za detekciju toksina i patogena u gotovim prehrambenim prizvodima kao što je mleko. Biosenzori su važni i u industriji mesa, naročito živinskog, gde mogu da se koriste za ranu detekciju prisustva bakterije salmonele u mesu.

Takođe, postoje biosenzori koji pokazuju stepen svežine proizvoda kao što je voće ili meso, i takvi biosenzori mogu biti intergrisani sa pakovanjem u kojem se proizvod nalazi. Za poljoprivredu je važan i kvalitet vode, pa se biosenzori koriste i za detekciju Ešerihije koli i sličnih patogena u vodi, kao i za praćenje nivoa toksina tokom cvetanja vode zbog mikroalgi. 

Na koji način vršite detekciju patogena i toksina u hrani i vodi uz pomoć vaših senzora?

Svaki biosenzor ima nekoliko osnovnih komponenti – prva komponenta je bioreceptor koji reaguje sa određenim molekulom u uzorku, a primer za to je antitelo koje prepoznaje određenu bakteriju, zatim komponenta koja biološki signal kao što je vezivanje antitela na bakteriju, prevodi u signal koji može da se meri i analizira kao što je optički ili električni signal, a treća komponenta služi da se konvertovani signal pojača i obradi i prikaže u odgovarajućem obliku za krajnjeg korisnika.

Radi ilustracije, možemo navesti da je najpoznatiji i najčešće korišćen biosenzor test za trudnoću, gde se vezivanje antitela na hormon konvertuje u optički signal, tj. obojenu liniju.

 

 

Na koji način očekujete da će vaša istraživanja u narednih 5 do 10 godina promeniti život običnog čoveka?

Razvoj biosenzora i uređaja učiniće kontrolu kvaliteta hrane brzom, jednostavnom, kvalitetnom i pristupačnom različitim grupama uključujući poljoprivredne proizvođače, ali i obične ljude, što će kao krajnji ishod imati poboljšanje kvaliteta života u okolnostima gde su životna sredina i poljoprivredna proizvodnja značajno ugrožene.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan