Dr Petrović: Na jesen je moguć povratak mera iz marta

Dr Petrović: Na jesen je moguć povratak mera iz marta

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine dr Vladimir Petrović kaže da se u Vojvodini svakodnevno beleži jednocifren broj novozaraženih.

Ističe da ohrabruje to što je reč o blagim ili asimptomatskim slučajevima.

Ipak, kako objašnjava, nema dokaza da se virulencija smanjuje.

Kada se prenosi kroz osetljivu populaciju povećava se virulencija, odnosno stepen štetnosti, a sada je manja infektivna doza, odnosno manje klica koje se prenose, jer je visoka temperatura, a niža vlažnost vazduha. Samim tim, manja količina klica izaziva blažu kliničku sliku, ili je ne izazove – objašnjava dr Petrović za RTS.

Epidemiolozi su se nadali da ćemo dosad imati toplije dane, što bi moglo da pomogne u ovom slučaju.

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine je kazao da ovaj jun nije bio pravo leto i da je to doprinelo pojavi novih slučajeva zaraze. Dodao je da očekuje da će tokom leta nastaviti da se beleže novi slučajevi, ali sa niskom dnevnom stopom obolevanja, a možda bude i dana kada ne bude novozaraženih. 

Tiho prokužavanje 

Dr Petrović pojašnjava da je dobro imati tiho prokužavanje, mada ne kod celokupne populacije. Ono što nije dobro je masovno obolevanje u jednom danu zbog prisustva određenim događajima.

Tiho prokužavanje je dobro u porodicama i određenim kolektivima jer tako povećavamo nivo kolektivnog imuniteta, da bismo imali imunitet na jesen, kada se opet očekuje više teških slučajeva – ističe direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine, a prenosi RTS.

Kolektivni imunitet može da se stekne samo tako što se virus preboli, ili se vakciniše.

Vakcina nije na vidiku pre jeseni 2021. Do onda ćemo morati da primenjujemo mere karantina kada je hladnije i tiho prokužavanje kada je toplije vreme – rekao je dr Vladimir Petrović.

Kako je naveo, određene kategorije stanovništva ne smeju da se prokužavaju, pa zato treba sprečiti da virus uđe u populaciju korisnika gerontoloških centara i pacijenata ustanova za dugotrajno lečenje.

Takođe, ne treba prokužavati gojazne osobe, hronične bolesnike i starije od 65 godina.

On je naveo da se trenutno u Kliničkom centru Vojvodine nalazi 32 pacijenta obolela od Kovida-19.

Drugi talas

Dr Petrović ističe da se do jeseni ne očekuje teži talas, ali se od jeseni mogu očekivati mere kao što su bile u martu – kombinacija karantina i samoizolacije.

Međutim, ako bude između 40 i 60 odsto prokuženih, možemo očekivati da situacija ostane kao i tokom leta. Ako bude preko 60 odsto prokuženih, imaćemo samo pojedinačne slučajeve, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Šta je još izjavio direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine, pogledajte na sajtu RTS-a.

Oceni vest:
3
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • LimanAC

  pre 1004 dana i 5 sati

  Ako je povratak mera iz marta izvesnost na jesen, ostaje sasvim neizvesno ko je taj ko posle svega što se dogodlo ima kredibilitet da takve mere proglasi? Onaj ko je dozvolio meč Crvena zvezda - Partizan? Organizatori Izbora 2020? Kon ("doktor" namerno izostavljeno)? Kisić-Tepavčević? Onaj što ne skida masku dok ne"pobedimo" virus? On(a) Ana "Nešto", što nas je na aerodromu pred Rusima grdila kako smo neodgovorni? "Punićemo groblja"? Čuvamo "naše najstarije"? Ko je taj ko će opet da uvede da psi sa svojim vlasnicima imaju više prava nego ljudi bez pasa? Onaj ko je tri dana dozvolio ponirski turnir u fudbalu na igralištu kod Sajma, pa došli klinci sa roditeljima i navijačima iz cele Srbije (i šire), uključujući i autobus iz Niša, pa su igralšte i ceo taj kraj 24/7 bili puni svekolikog naroda "odasvuda" tri cela dana prošlog vikenda? Doći će jesen, gospodine Petroviću, pa ćemo i to da vidimo.

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Potrčite na testiranje!

  pre 1004 dana i 3 sata

  Narod su prvo medijski naplašili, ubedili da se testira i još to i da plati!
  Zamislite na primer, da plaćate testiranje deteta na male boginje ili ovčje boginje?
  Jasna je briga države za čoveka! Plati da vidiš! Koje crno zdravstveno osiguranje!
  A zatim mu brisovima uzimaju DNK! Ti podaci ko zna gde završavaju!
  Najbolje da će laborant ili lekar znati, ko će šta da uradi sa unetim podacima.
  Pa gospodo - softver za zdravstvene centre nam je dao Brisel.
  bekapi podataka se vrše u bazu u Briselu.
  I ti ćeš sda znati gde će rezultati tvog testa da završe?
  Drugi talas je samo OBEĆANJE svetske vlade u senci, da će nakon što prouče dejstvo Covid-19 na naš DNK - izraditi novu poboljšanu verziju Covid-20 koja će na jesen početi
  da seje smrt istom ovom uplašenom življu koje trči da se testira i da mu uzmu bris iz usta - iz koga se i DNK očitava.

  Oceni komentar:
  0
  3