DR RADE PANIĆ: Nijedna vakcina protiv korone nije pokazala ozbiljne kontraindikacije

DR RADE PANIĆ: Nijedna vakcina protiv korone nije pokazala ozbiljne kontraindikacije

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije izjavio je danas da nijedna vakcina protiv korona virusa nije pokazala ozbiljne kontraindikacije.

Na onlajn debati u organizaciji NVO Aktiv na temu "Vakcinacija – istina ili zablude", dr Rade Panić je rekao da se u četvrtoj fazi ispitivanja vakcina prate dugoročni neželjeni efekti u periodu od pet do sedam godina i uz "masovnu primenu" leka ili vakcine.

On je rekao da je lek Aspirin korišćen 100 godina bez ikakvih ograničenja, dok nije otkriveno da postoji retka kontraindikacije kod dece ispod 16 godina koja u nekim slučajevima može dovesti do smrti.

– U medicini jedan lek je i otrov i lek, treba ocenili da li je veća korist ili šteta. Onima koji su protiv vakcine zbog mogućih kontraindikacija savetujem da uzmu uputsvo aspirina i da shvate koliko ozbiljne ishode može imati taj lek – rekao je Panić.

Prema njegovim rečima, vakcinacija je dobrovoljna i građani treba da budu srećni što mogu da biraju koju vakcinu žele da prime.

On je kazao da je potrebno da podaci o vakcinaciji budu transparentniji ali i da se o toj temi više govori.

– Odziv medicinskih radnika za vakcinaciju bio je od 10 do 30 odsto, mnogi od njih su bili bolesni i kod nekih još uvek nije došao period koji dozvoljava vakcinaciju – rekao je Panić.

Kako je naveo, postojao je problem s privatnim sektorom ali je dodao da misli da se "i to donekle regulisalo".

Profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu Goran Belojević kazao je da postoji Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, prema kojem se osniva komisija u koju ulaze najbolji stručnjaci u državi.

On je rekao da su ranije, tokom epidemije variola vere u komisiji bili medicinski stručnjaci "bez ijednog političara"

Kako je ocenio, vladin Krizni štab za suzbijanje epidemije korona virusa je "više diskusiona tribina", jer, prema njegovim rečima, ministri nemaju veze sa širenjem zarazne bolesti.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan