Dr Radmilo Janković: Korona slabi, nadam se mirnom proleću

Dr Radmilo Janković: Korona slabi, nadam se mirnom proleću

Doktor Radmilo Janković, zamenik direktora KC Niš, istakao je da smatra da je korona počela da slabi, te da prvi put nakon dve godine smatra da ima pozitivne prognoze.

Dominantna je plima zaražavanja omikronom. Pretpostavljam da će danas brojevi biti znatno visoki, ali ono što je činjenica je da je ovaj omikron potpuno promenio prirodu Kovida-19, to više nije ista bolest, na svu sreću. Deluje da je to jako blaže. Mi imamo sada i već preko stotinu pacijenata, malo imamo pravih kliničkih slika Kovida-19 i verovatno je da je to neki ostatak delta soja. Mi ni približno nemamo opterećenje koje bismo inače imali sa ovakvim zaražavanjem – istakao je dr Janković na Kurir televiziji.

Iako ima pozitivne prognoze za naredni period, on ipak ostavlja prostora da vidi šta će se desiti na južnoj hemisferi, budući da su upravo odatle stigle mutacije.

– Korona se, na svu sreću, menja na bolje i našla je način da skoro neprimetna bude pored nas. Sve se menja, skraćuje se i trajanje izolacije i verovatno ide u nekom pravcu da će to biti neka bolest, koja verovatno neće imati neki značaj, koliko je imala ranije. Ostavljam ogradu da vidimo šta će se desiti na južnoj hemisferi. Ja sam za tu neku procenu da više nećemo imati tako teške slike kao što je to bilo sa delta sojem, ali videćemo kako će biti u narednom periodu – ističe zamenik direktora KC u Nišu,a prenose "Novosti".

On je naveo da se nada da ćemo imati proleće kao i prošle godine.

 Za razliku od prethodne dve godine, gde je ogroman pritisak bio na bolnicama, sada imamo pritisak na kovid ambulantama. Pretpostavljam da će ovo trajati još jedno dve nedelje, nakon čega ćemo ići ka brzom spuštanju. Pretpostavljam da ćemo imati proleće kao i prošle godine i da se nadamo i da u svetu neće ići na gore. Po prvi put sam optimista nakon dve godine da možda i idemo na bolje. ovo je sad medicina zasnovana na dokazima - kazao je dr Radmilo Janković.

Njegov kolega, anesteziolog pukovnik doc. dr Ivo Udovičić, komandant vojne kovid bolnice Karaburma, upozorio je da je trenutna kovid situacija u Srbiji ozbiljna, jer je, kako je naveo, starija populacija veoma ugrožena.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan