Dr Radovanović: Nemoralno je da zdravstveni radnici ne žele da se vakcinišu

Dr Radovanović: Nemoralno je da zdravstveni radnici ne žele da se vakcinišu

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da je treća doza vakcine protiv korona virusa prevashodno bitna zbog delta soja, jer on ugrožava i one vakcinisane, a i zaštita od njega traje kraće.

Davanje treće doze je počelo u utorak a građani, pa i lekari i dalje imaju dosta nedoumica oko toga da li je treba primiti i da li ona treba da bude od istog ili drugog proizvođača kao prve dve.

U razgovoru za "Danas", profesor Radovanović je istakao da je potreban viši nivo antitela da bi građani bili zaštićeni od delta soja i da je zato treća doza jako korisna. Na pitanje o kombinaciji vakcina, naveo je da je u praksi pokazano da je kombinacija različitih cepiva nudila isti efekat zaštite, a često i bolji.

Kineska vakcina, kako je objasnio, nudi slabiju zaštitu starijem stanovništu i zato je bolje da se opredele za neku drugu.

Istakao je da je nemoralno da njegove kolege, zdravstveni radnici, ne žele da se vakcinišu. 

Vakcinacija zdravstvenh radnika je profesionalno i moralno pitanje. Sramota je da oni odu u ordinaciju ili hirušku salu i zaraze bolesnike – smatra on i dodaje da je apsolutno za uvođenje obavezne vakcinacije za zdravstvene radnike koju može da naredi ministar zdravlja.

Podsetio je da je Ustavni sud Srbije 2017. godine konstatovao da obavezna vakcinacija nije protivustavna.

I Evropski sud za ljudska prava je, u aprilu ove godine, doneo odluku da je obavezna vakcinacija, ako situacija zahteva, opravdana i zakonita – objašnjava epidemiolog za "Danas".

Radovanović navodi i da novi, peti talas korona virusa neće dostići onaj decembarski iz prošle godine

On smatra da će broj novobolelih slučajeva na dnevnom nivou zavisti od mera koje budu uvedene.

Od proleća ćemo verovatno imati male talase i to će preći u endemiju, bolest koja je stalno prisutna i sa kojom ćemo se suočavati kao i sa gripom – očekuje Radovanović.

NAPOMENA MINISTARKE:

Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević je izjavila da je vakcina bilo kog proizvođača bezbedna i može se primeniti kao treća doza. Ipak, napomenula je da postoji izuzetak.

Ukoliko ste primili vakcinu ruskog proizvođača koji ima dve komponente, prvu i drugu, i ukoliko se odlučite da primite i treću dozu istog proizvođača trebalo bi da to bude prva komponenta – istakla je Kisić Tepavčević, a preneo N1.

Oceni vest:
2
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan