Dr Radovanović: Provaljeni smo i obrukali smo se u svetu, Kon: Nisam učestvovao u zaveri

Dr Radovanović: Provaljeni smo i obrukali smo se u svetu, Kon: Nisam učestvovao u zaveri

U periodu od početka epidemije korona virusa, posebnu pažnju privlače izjave u medijima, a i na društvenim mrežama, srpskih lekara, ponajviše epidemiologa, virusologa, imunologa...

Epidemiolog dr Zoran Radovanović objavio je juče na svom Fejsbuk profilu tekst u kom oštro kritikuje svoje kolege, članove kriznog štaba, uz konstataciju da je ono što se trenutno dešava "verovatno najveća prevara tokom više od 800 godina postojanja srpske medicine".

Na početku svoje objave, Radovanović kaže da je  svim kolegama bila dužnost da podržavaju lekare "bačene u vatru protivepidemijske borbe". Ipak, po njemu, preko nekih stvari se ne može preći.

Granica podrške bila je pošteno obavljanje posla, makar uz pravljenje manjih ili većih grešaka. Međutim, šibicarenje sa obolelima i umrlima prevršilo je meruoštar je epidemiolog i dodaje da se nakon objava u medijima da je skrivan tačan broj obolelih i umrlih očekivalo da će krizni štab "priznati nedelo i nastaviti da daje tačne podatke".

Kako kaže, umesto toga, usledile su konstatacije kako se, eto, desi po neka greška u sistemu, kao da je, recimo, saopštavan broj od 327, umesto 329 novozaraženih.

Nažalost, broj nuđen javnosti uporno je bio višestruko umanjivan. Tu nema više mesta nadi i apelima da se poštuju profesionalnost i istina – smatra Radovanović.

On shvata da nije lako donositi odluke u kriznim situacijama.

Uslov je, naravno, da propusti i ogrešenja o nauku nisu činjeni svesno, kao posledica podleganja spoljnim pritiscima. Nažalost, postoji niz situacija kada su stručnjaci iz Kriznog štaba postupali pod grubim diktatom politike – zaključuje iskusni lekar i do kraja teksta navodi primere svih grešaka, sakrivanja, nedoslednosti u radu Kriznog štaba i, kako sam kaže, završava patetično: "Koleginice i kolege štablije, bruka je velika, nađite snage da se izvinite ovom narodu!"


 
Epidemiolog Dr Predrag Kon, takođe je na Fejsbuk nalogu, odgovorio svom kolegi da nema ni govora da je učestvovao "u bilo kakvoj zaveri ili svesnom lažiranju bilo kojeg podatka u toku ove pandemije".

Sve vreme radim na tome da se do kraja raščiste greške, posebno u oblasti informatičke podrške, sa kojom smo, na ovaj način, radili prvi put. Jedinu odgovornost koju prihvatam je što sam bio na planiranom odmoru od 10. do 19. juna. Po povratku 20. juna sam napisao pismo upozorenja Vladi republike Srbije. Teškoće u radu sa bazom Covid 19, po izjavi mojih saradnika počinju sredinom juna, pre toga ih nije bilo – kaže Kon i dodaje da ostaje na ovom poslu "do razrešenja, eventualne teške zdravstvene sprečenosti ili do prestanka pandemijske pretnje u skladu sa Hipokratovom zakletvom i svojom profesionalnom obavezom".

Oceni vest:
14
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Kibicer

  pre 859 dana i 20 sati

  Konačno je shvatio šta je to "osveta loših đaka". Nije trebalo da brani Kona.

  Oceni komentar:
  1
  7
 • Milica36

  pre 859 dana i 8 sati

  Nije bilo potrebno nas lazu za nesto sto niko nije znao sta se desava sa virusom i kako se izboriti stim. Kako da verujemo za ostalo sta nam rade?

  Oceni komentar:
  1
  4