DR RANKO RAJOVIĆ: Kako da roditelji ambicijom ne unište svoje dete?

DR RANKO RAJOVIĆ: Kako da roditelji ambicijom ne unište svoje dete?

Specijalista interne medicine, magistar neurofiziologije i doktor sportskih nauka Ranko Rajović poznat je po savetima za vaspitanje, ali i pravilan razvoj dece, a u jednoj emisiji govorio je o tome kako roditelji mogu svojom ambicijom da unište dete.

On se zapitao šta su očekivanje i ambicija, kao i kakva je želja deteta, prenosi portal BizLife.rs.

Rajović je dao primer afričkog trkača Juseina Bolta koji je jedino želeo da igra fudbal na brdu. Kako je istakao, otac mu nije dozvoljavao jer su bili siromašni, ali njegova majka jeste. Bolt je imao obavezu da joj pomaže u kući.

On je morao da ide na vodu do izvora, dvadeset puta. Kada tata ode na posao, mora da pomaže mami, ne može na teren. Šta je mama uradila? Pustila ga je da nosi dve kante, pa nije išao 20 do izvora, nego 10 i uštedi sebi recimo sat i po. Kaže ona: Možeš na teren na brdo, ali pre tate da budeš u dvorištu. I on se igra, igra i vidi tatu na motoru. Tata je bio poštar. I krene sprint 200 m nizbrdo, svaki dan dva do tri puta – ispričao je on.

Doktor je napomenuo da to po njegovom mišljenju nije bilo mučenje, da nije bio trening i da to nije ambiciozan roditelj.

Njemu je jedini motiv bio igra i zbog igre je morao da trči. Danas se zna da je najbolji trening za sprint trčanje nizbrdo. I tu se vidi kako okruženje i dečija želja njih grade – navodi Rajović.

Dr. Ranko Rajović je na kraju ispričao kako izgleda pogrešno razmišljanje i preterana ambicija roditelja.

Trčanje nizbrdo je najbolja metoda za sprint. Hoću da moj sin ili ćerka bude prvak sveta. I zamislite, roditelji krenu svaki dan na neko brdo. Idemo, svaki dan 200 m tri puta, bićeš prvak sveta za 15 godina. Ko će da trči? Niko – zaključio je on.

Oceni vest:
12
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • B

  pre 1 dan i 22 sata

  Malo mi je previse strucnjaka i saveta roditeljima sta sve i kako treba da rade, roditelji se izgube u tome, ne slusaju svoj instinkt i opterecuju ih ti razni saveti i "ispravni" nacini kako se vaspitavaju deca... Sto bi rekao Vojko V u pesmi Umoran sam "Kada vidim strucnjaka probicu ga nogom!" E tako!

  Oceni komentar:
  1
  3
 • Duci

  pre 1 dan i 22 sata

  Bolt je sa Jamajke. Samo kažem...

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Nema šanse za pogotkom

  pre 1 dan i 20 sati

  Ne postoji roditelj niti generacija roditelja koja nije pogrešila u vaspitanju.
  I to je normalna pojava.
  Roditelji ne znaju budućnost.
  I uvek dete vaspitavaju za uslove koje vide i poznaju.
  Nažalost, promene su sve brže i samim tim to vaspitanje dovodi osobu u konflikt sa budućim uslovima.
  Roditeljska greška je default i obavezna.

  Oceni komentar:
  0
  4