Dr Ranko Rajović održao predavanje u velikoj sali KCNS (FOTO)

Dr Ranko Rajović održao predavanje u velikoj sali KCNS (FOTO)

Interaktivno predavanje pod nazivom "Funkcionalno znanje i razvoj kreativnosti", održano je u ponedeljak, 11. februara, u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada.

Podelivši predavanje u nekoliko etapa, dr Ranko Rajović je govorio zašto je potrebno osigurati razvoj funkcionalnih znanja kod dece i koji su to ključni činioci koji podstiču funkcionalno učenje. Kako je rekao, odgovor se prevashodno nalazi u promeni odnosa prema deci, za koju je ocenio da su prezaštićena, a, takođe, i u promeni odnosa prema načinu učenja – koje akcenat stavlja na ponavljanje, pamćenje i brzo zaboravljanje.- Za razvoj funkcionalnog znanja posebno ističem ulogu moždanih sinapsi i njihov uticaj na razvoj potencijala svakog deteta –
rekao je Rajović i dodao da ukazuje na izuzetnu važnost povezivanja neurofizioloških znanja sa praksom učenja i obrazovanja.

Nakon punih sat i po aktivnog predavanja, usledila su mnogobrojna pitanja publike na koje je autor odgovarao dajući konkretne primere kako da znanje naše dece postane funkcionalno, a ne puko učenje napamet.

RANKO RAJOVIĆ je specijalista interne medicine, magistar neurofiziologije i doktor sportskih nauka. Saradnik je UNICEF-a za ranu edukaciju i gostujući predavač na fakultetima u nekoliko država. Osnivač je Mense Srbije, a inicijator je i jedan od osnivača Mense Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Bio je predsednik Mense Srbije u dva mandata, dugogodišnji član Borda direktora svetske Mense (2000–2010) i predsednik Komiteta za darovitu decu svetske Mense (2010–2012).


Na internacionalnom kongresu Mense, održanom na Novom Zelandu krajem oktobra 2010. godine, imenovan je za predsednika Komiteta svetske Mense za darovitu decu. Ova počast je usledila posle njegovog višegodišnjeg bavljenja darovitom decom i programima u vezi sa darovitošću najmlađih. U 2015. godini dobio je priznanje međunarodne Mense (MERF – Mensa education and research foundation) za intelektualni doprinos društvu. Radi na Pedagoškom fakultetu u Kopru u Sloveniji.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

betanija elektrovojvodina tomislav mandić gradonačelnik Miloš Vučević JKP Vodovod i kanalizacija pošte srbije bez vode raspored sahrana i ispraćaja klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp lisje isključenje vode novorođenčad astrologija štrajk poštara štrajk u pošti obustava rada zodijak sahrane novi sad bez struje raspored sahrana novi sad vremenska prognoza novi sad novosadsko porodilište isključenja struje matičar novi sad dnevni horoskop Isključenje struje bebe servisne informacije novi sad horoskop Elektrodistribucija Novi Sad