Dr Snežana Vučetić, Tehnološki fakultet: Naša nauka najveći smisao nalazi onda kada je praktično primenjiva

Dr Snežana Vučetić, Tehnološki fakultet: Naša nauka najveći smisao nalazi onda kada je praktično primenjiva

Pred manifestaciju "Evropska noć istraživača 2018" porazgovarali smo s naučnom saradnicom na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu i članicom istraživačkog tima Laboratorije za ispitivanje materijala u kulturnom nasleđu.

 

- U našoj Laboratoriji poseban izazov predstavlja rad na najmodernijim prenosnim uređajima, što omogućava da na licu mesta identifikujemo određeni problem bez uzorkovanja i dodatnog oštećivanja dragocenog istorijskog materijala, što je od posebnog značaja kada radimo na slikama i drugim vrednim predmetima –  ističe na početku razgovora dr Snežana Vučetić.

Kako je dalje pojasnila pored doprinosa zaštiti istorijskih opeka, kamena i bojenih slojeva, u protekloj godini "samočistećim" materijalom koji je razvio tim Laboratorije u okviru jednog evropskog projekta, zaštićeni su i moderni murali oslikani po fasadama stambenih zgrada u Novom Sadu.

- Laboratorija je takođe ponosna na svoj doprinos projektu konzervacije Tvrđave Bač, koji je u 2018. godini - Evropskoj godini kulturnog nasleđa – nagrađen priznanjem najvišeg ranga EU Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Awards, na svečanosti u Berlinu – objašnjava dr Vučetić.

       

             Uloga nauke u konzervaciji i restauraciji sve više dobija na značaju

 

Zahvaljujući činjenici da se sve više i više oslanjamo na tehnološka dostignuća, kompleksnost sveta u kojem živimo dramatično je veća u poslednjih nekoliko decenija, a samim tim i složenost izazova i problema sa kojima se susrećemo. Na koji način prilazite rešavanju ovakvih problema u svojim istraživanjima?

Naš tim je izrazito multidisciplinaran, tako da o problemima i izazovima diskutujemo iz različitih uglova. Za rad u kulturnom nasleđu neophodno je učešće različitih naučnih oblasti, tako da u našem timu rade naučnici iz oblasti inženjerstva materijala, prehrambenog inženjerstva, biotehnologije, fizike, hemije i inženjerskog menadžmenta, uz blisku saradnju sa drugim inženjerskim i umetničkim profilima. Uzimajući u obzir da je napredak tehnologije u proteklim decenijama mnogo doprineo širenju saznanja i boljem razumevanju procesa i uzroka degradacije materijala, uloga nauke u konzervaciji i restauraciji sve više dobija na značaju. U našoj Laboratoriji poseban izazov predstavlja rad na najmodernijim prenosnim uređajima, što omogućava da na licu mesta identifikujemo određeni problem bez uzorkovanja i dodatnog oštećivanja dragocenog istorijskog materijala, što je od posebnog značaja kada radimo na slikama i drugim vrednim predmetima. Ono što je za nas posebno motivišuće je da kroz svaki novi projekat mi učimo i stičemo nova saznanja o materijalima, procesima degradacije i mogućnostima za čišćenje i zaštitu materijala, a najveći izazov predstavlja tumačenje i interpretacija rezultata dobijenih snimanjem na terenu. 

 

 

Na koji način "lečite" oštećene objekate kulturnog nasleđa?

Svaki istorijski objekat je priča za sebe, u pogledu perioda nastanka, tehnologije i materijala izrade, kao i uslova sredine kojima je tokom godina trajanja bio izložen. U tom smislu, da bi se pristupilo "lečenju" neophodno je razumeti od čega materijal "boluje". Prvo se uz pomoć mobilne laboratorije vrši detaljna dijagnostika stanja, nakon čega se pristupa ispitivanju mogućnosti za njegovo "lečenje". Često se u laboratoriji pripremaju modeli sličnih karakteristika, na kojima se ispituju mogućnosti čišćenja, konsolidacije i zaštite, a sve u cilju poštovanja principa kompatibilnosti i reverzibilnosti. Naime, ovaj princip moderne konzervacije podrazumeva da je posle određenog vremena nakon tretmana moguće skinuti korišćeni materijal tako da se ne ošteti originalni, jer nauka pretpostavlja da će budućnost doneti neke još bolje materijale i tehnike zaštite za kulturno nasleđe. Konačno, kada se u laboratorijskim uslovima ustanovi optimalan pristup "lečenju", on se testira na terenu na izabranoj maloj površini objekta, nakon čega se vrši monitoring i naš tim sa sigurnošću daje preporuku konzervatorima kako da pristupe "lečenju" objekta.

 

             Suspenzijom je zaštićen i mural posvećen Mihajlu Pupinu 

 

Vi takođe vršite zaštitu i modernih murala u Novom Sadu. O kojim muralima je reč?

Naša Laboratorija razvija nove multifunkcionalne materijale za čišćenje i zaštitu fasada istorijskih objekata, koji pored primene u kulturnom nasleđu imaju veliku mogućnost za aplikaciju i na modernim građevinama i skulpturama. Jedan od takvih naših materijala je fotokatalitička suspenzija razvijena u okviru evropskog projekta HEROMAT. Pod uticajem sunčeve svetlosti ovaj materijal čisti površinu na koju je nanet tj. vrši razgradnju organskih polutanata - sve što je organsko razgrađuje se do mineralnih komponenata, a kada pada kiša ona to sve spira. Ovaj materijal je u saradnji sa organizacijom Lančana reakcija primenjen na više murala oslikanih na stambenim zgradama u Novom Sadu, kako bi se muralima produžio vek trajanja i tonalitet boje. Bilo nam je izuzetno zadovoljstvo da se odazovemo tom pozivu, jer naša nauka najveći smisao nalazi tek onda kada je praktično primenjiva. Pored saradnje sa Lančanom reakcijom suspenzijom je zaštićen i mural posvećen Mihajlu Pupinu na istoimenom bulevaru u Novom Sadu. 

 

           Do sada je nauka uspešno davala odgovore na konzervatorske probleme 

 

Na koji način očekujete da će vaša istraživanja u narednih 5 do 10 godina promeniti zaštitu kulturnog nasleđa?

Naša Laboratorija je razvijena i opremljena u proteklih 10 godina. Na početku smo imali svega nekoliko aparata sa kojima smo krenuli u oblast kulturnog nasleđa, a danas imamo moderno opremljenu mobilnu laboratoriju, jedinu te vrste u regionu. Za tih 10 godina smo učestvovali na brojnim projektima i mnogo naučili u saradnji sa institucijama zaštite nasleđa. Očekujemo da će naša istraživanja u narednim godinama omogućiti da naučne metode i dijanostika postanu neizostavni korak u standardnoj konzervatorskoj praksi. Do sada je nauka uspešno davala odgovore na konzervatorske probleme i dileme, ali nije još uvek dovoljno iskorišćena. S ozbirom na to da naši aparati, izgrađena ekspertiza i materijali koje razvijamo pružaju velike mogućnosti, očekujemo da će ovaj potencijal promeniti zaštitu kulturnog nasleđa u našoj zemlji i regionu.

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan